Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum informatyczne

Arychats

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co myslicie,bo chyba to mi zostało. Jak tam jest ? Duży zapierdziel czy tylko obijanie ? Najlepiej jak się wypowiedzą osoby które chodzą to takiej szkoły ^^

shmup_nasty_jarvan_grab_thumb.jpg

Jeśli pomogłem daj LIKE

Opublikowano

idź, nauczysz się grać lepiej w cs 1.6, bo chyba go na tamtych komputerach nie pójdzie. poza tym możliwe że przez 4 lata siedząc parę godzin nic nie robiąc zaczniesz szukać rozwiązania na ominięcie blokady w sieci szkolnej, być może tego się nauczysz.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Większość ludzi takich jak ty, tzn "nie wiem co chce robić ale lubię grać w gry, wybiorę technikum informatyczne", może nie wszędzie tak jest, ale podejrzewam, że jeśli się tam wybierzesz to trafisz na przynajmniej jedną taką osobę(oprócz ciebie :v)

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Większość ludzi takich jak ty, tzn "nie wiem co chce robić ale lubię grać w gry, wybiorę technikum informatyczne", może nie wszędzie tak jest, ale podejrzewam, że jeśli się tam wybierzesz to trafisz na przynajmniej jedną taką osobę(oprócz ciebie :v)

Miałem już pewną szkole na oku, lecz zapewne z moim zdrowiem mnie tam nie przyjmą.

shmup_nasty_jarvan_grab_thumb.jpg

Jeśli pomogłem daj LIKE

Opublikowano

idź, nauczysz się grać lepiej w cs 1.6, bo chyba go na tamtych komputerach nie pójdzie. poza tym możliwe że przez 4 lata siedząc parę godzin nic nie robiąc zaczniesz szukać rozwiązania na ominięcie blokady w sieci szkolnej, być może tego się nauczysz.

No ty chyba jaja sobie robisz. :v U mnie w technikum wszystkie delle mają xeony i 12gb ramu. :P Niektóre 8gb, bo kradną. xD

W pierwszej klasie wysokie stężenie baranów, w drugiej już dużo mniejsze, jak pójdziesz do dobrej szkoły to jest szansa, że wyjdą z ciebie ludzie. Najwięcej oczywiście do powiedzenia mają ci, którzy w pupce byli i kupkę widzieli. :)

Miałem już pewną szkole na oku, lecz zapewne z moim zdrowiem mnie tam nie przyjmą.

W tym zawodzie zdrowie mało się liczy. :v

Opublikowano

Jak widzę komentarze typu "informatyków już jest za dużo" to mnie skręca, bo gdzie w dobie internetu gdzie wszystko rozwija się w kierunku komputerów i automatyzacji ma być przesyt informatków, a dodam jeszcze że informatyk informatykowi nie równy i nie każdy lepszy znajdzie pracę w wielkich firmach.

Jak czujesz że chcesz to robić to idź i to rób ,a  nie pytasz się na forum gdzie średnia wieku to 14 lat.

Opublikowano

nie jest, to nie 2008

w dalszym ciągu znalezienie pracy w IT to nie jest aż taki ogromny problem, ofert jest wiele. na pewno informatyków nie jest "za dużo", szczególnie, że do wszystkiego pcha się jakieś androidy i komputery, więc za 4 lata może ich być za mało. na pewno informatyka nie umrze zbyt szybko :)

Opublikowano

W każdej szkole tego typu może być inaczej - w jednej mogą być luzy, w innej nie. Najlepiej będzie jak udasz się na dni otwarte i popytasz tamtejszych uczniów jak u nich jest. Chyba, że znajdziesz jakieś opinie o danej szkole w necie.­

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Chodzę drugi rok, i powiem Ci, że tak bardzo nie cisną. W pierwszej klasie było gorzej. Jak masz jakieś bardziej szczegółowe pytania, to zadaj. :)

Opublikowano

Powiem tak, chodziłem 4 lata do takiego technikum, gwarantuję że nic z niego nie wyniesiesz, chyba że sam zaczniesz się douczać w interesującym cię kierunku. Tylko do tego trzeba się sprężyć a nie wracać po szkole i marnować czas na jakichś demotach czy grach, wiem co mówię bo sam tak zmarnowałem wiele godzin. Teraz to nadrabiam i w 1 miesiąc nauczyłem się więcej niż przez 4 lata tego technikum. Takie małe przesłanie do wszystkich, nie liczcie na szkołę tylko na siebie :)

Opublikowano

4 rok w tej szkole i rok zmarnowany jak dla mnie, na poczatku strasznie sie jaralem ze tak fajnie bedzie, informatykiem bede no ale wyszlo zupelnie inaczej, zapal sie skonczyl no i rok szczerze mowiac zmarnowany, lepiej by bylo isc do liceum :D

Opublikowano

Jestem w 1 klasie, pierwszy miesiąc to wiadomo, coś uczą, teraz tylko nauczyciel przychodzi na 3 godzinki, zasiada przed swoim pc i gra w csa tak jak cała klasa... :X

Opublikowano

Nic sie nie nauczysz i tak. Koncze technikum i papierki moze i zdobylem (kwalifikacje zawodowe) ale co z tego skoro nic nowego się nie nauczyłem :D

Jak wyżej. Choć oczywiście zależy to od nauczycieli, możesz trafić na pasjonata który Cię czegoś nauczy, albo na kogoś kto wziął przedmioty informatyczne aby mieć więcej godzin i na większości lekcji będzie tylko pił kawę.

Opublikowano

Kończe w tym roku technikum informatyczne i w sumie żałuje, że do takowego chodziłem. Wg mnie uczęszczanie do technikum informatycznego jest stratą czasu. Wszystkie egzaminy (obecnie e12,e13 oraz e14) jesteś w stanie zdać gdy w jakimś stopniu się tym interesujesz. Przykładowo na e12 musisz wgrać windowsa, sterowniki, aktualizacje antywirusa + cennik usług. E13 to konfiguracja urządzeń sieciowych + zazwyczaj utworzenie sieci na osobnym komputerze (wifi) oraz polaczenie sie z nia. A no i oczywiscie zrobienie kabla ^^. E14 jest nieco trudniejsze, chociaż jezeli interesujesz sie programowaniem dasz sobie rade, zazwyczaj jakas prosta stronka, niekiedy podlaczenie do niej bazy danych  :D 
Także uzyskanie tytułu informatyka nie jest trudne i zdecydowanie nie wymaga marnowania tych 4 lat - osobiście mało co powiększyła się moja wiedza w tej dziedzinie :v Może to zależy od szkoły, nauczycieli - nie wiem. W moim przypadku taka szkoła okazała się zwykłym zmarnowaniem czasu. Jeżeli masz zamiar się uczyć w tym kierunku to polecam ukończyć na szybko jakąś szkołę i wybrać się na studia z tym związane  :) tam nauczysz się zdecydowanie więcej. Odnośnie technikum jeszcze, przyszedłbyś do 1 klasy to byś się zdziwił jakie tematy są na 1 lekcjach  :s W moim przypadku było tak, że nauczycielka nam tłumaczyła co to klawiatura :v

Opublikowano

W moim przypadku było tak, że nauczycielka nam tłumaczyła co to klawiatura :v

Czyli jednak potwierdza się to, że wszystko zależy od szkoły... :v Nasza Pani od informatyki ( nie związana z przedmiotami zawodowymi ) powiedziała, że zrobi z nami 3 lekcję z podstawy programowej, a potem bierzemy się za podstawy programowania i teraz faktycznie omawiamy podstawy. Pierwsza lekcja na systemach operacyjnych to była budowa procesora i jego zadania w jednostce centralnej, ogólnie najżmudniejszy przedmiot, na montażu i eksploatacji urz. tech. komp. mamy głównie maszyny wirtualne, trochę linuxów, czasami sieci jak coś w szkole walnie, ogólnie jako tako źle nie jest, jeśli ktoś uważa się za wybitnie inteligentnego ( 60% użytkowników mpcforum ) to nawet na studiach będzie się nudził.

Opublikowano

Czyli jednak potwierdza się to, że wszystko zależy od szkoły... :v Nasza Pani od informatyki ( nie związana z przedmiotami zawodowymi ) powiedziała, że zrobi z nami 3 lekcję z podstawy programowej, a potem bierzemy się za podstawy programowania i teraz faktycznie omawiamy podstawy. Pierwsza lekcja na systemach operacyjnych to była budowa procesora i jego zadania w jednostce centralnej, ogólnie najżmudniejszy przedmiot, na montażu i eksploatacji urz. tech. komp. mamy głównie maszyny wirtualne, trochę linuxów, czasami sieci jak coś w szkole walnie, ogólnie jako tako źle nie jest, jeśli ktoś uważa się za wybitnie inteligentnego ( 60% użytkowników mpcforum ) to nawet na studiach będzie się nudził.

Oczywiście, takie rzeczy też miałem na początku tyle, że na innych przedmiotach. Nie wiem czy teraz jest tak samo w podstawie programowej, ale ja mialem na "informatyce" zwykłej jako przedmiot omawiane dzialanie excela, worda no i pokazywala nam co to klawiatura czy myszka i tak w sumie przez caly rok, bo jak sama powiedziala "tak jest w podstawie" :v. Na szczęście przedmiot raz w tygodniu :). Swoją drogą dziwnie troche, bo ja na UTK (montaż i eksploatacja) miałem rzeczy związane z budową komputera, a na systemach operacyjnych miałem maszyny wirtualne, oraz po części tematy przygotowujące do kwalifikacji e13 :P

Opublikowano

Wszystko zależy od szkoły. Aktualnie jestem w 3 klasie i nie mogę powiedzieć, żebym się czegoś nauczyła, bo wszystko czego tu się uczysz, to podstawy. Tak jak kolega wyżej, na informatyce zawsze był jakiś word, excel, czasem jakiś c++ jako wstęp do programowania, oprócz tego typowe przedmioty zawodowe. Z tym, że ja w mojej szkole mam luzy - jedno zadanko na ocenę tygodniowo, albo i rzadziej - a mój kolega chodząc do tego samego technikum, ale w innym mieście nie dość, że codziennie na 8/9 lekcji (ja mam max 8 a to i tak raz w tygodniu) to nie ogarnia co ma robić, bo mu jakieś rozszerzenia wprowadzają.

Także radzę na początku zapoznać się jaki poziom jest w szkole, do której chcesz iść.

who cares?

Opublikowano

c**j prawda, cały czas jest zapotrzebowanie

Jak widzę komentarze typu "informatyków już jest za dużo" to mnie skręca, bo gdzie w dobie internetu gdzie wszystko rozwija się w kierunku komputerów i automatyzacji ma być przesyt informatków, a dodam jeszcze że informatyk informatykowi nie równy i nie każdy lepszy znajdzie pracę w wielkich firmach.

Jak czujesz że chcesz to robić to idź i to rób ,a  nie pytasz się na forum gdzie średnia wieku to 14 lat.

Po technikum informatycznym to jedynie nauczą cie jak składać kompy + PODSTAWY programowania czy tam jakiejś grafiki.

Informatyków jest bardzo dużo i trzeba się na prawde znać na rzeczy, żeby przebić konkurencję trzeba iść obowiązkowo na studia, dlatego ja poszedłem na mechatronike.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...