Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet

hahahaSKI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wie ktoś jak przyśpieszyc internet (mam sieć osiedlową) ???

W stanie sieci pisze że mam 150,0 Mb/s (dokladnie nie wiem o co z tym chodzi)*

a gdy pobieram coś np. grę to pobiera w tempie 1,5 MB/s (skacze do 3)

w domu z internetu korzystam tylko ja.

Opublikowano

na teście miałem 6,61 mb/s pobierania plików a ściąga z 1,5 czyli zmienić dostawcę?

To zależy. Jeśli chcesz mieć szybszy internet to tak, ale musisz mieć na uwadze że dostawca też oferuje do jakiejś szybkości. Na umowie możesz mieć napisane 50 a w praktyce będziesz miał 10. Wydaje mi się że 6 to nie tak źle, ale jak chcesz.

linki w górę

Opublikowano

mając łącze 12mb , wykorzystując pełny transfer , downloader powinien pobierać coś koło 1,2mb/s .Aby pobierać z pełną prędkością , serwer musi na to pozwalać. Dostawca tutaj niczemu nie winny.  Światłowody oferują zazwyczaj do 100 mb/s ale co z tego jak i tak masz 40/50 ... 

Opublikowano

mając łącze 12mb , wykorzystując pełny transfer , downloader powinien pobierać coś koło 1,2mb/s .Aby pobierać z pełną prędkością , serwer musi na to pozwalać. Dostawca tutaj niczemu nie winny.  Światłowody oferują zazwyczaj do 100 mb/s ale co z tego jak i tak masz 40/50 ...

Mam max 150 MB/s ( wg komentarzy 19MB/s) a wykorzystuję tylko 2/19. Czyli jak zmianie z np. tego mojego 150Mb/s na 30 to będę wykorzystywał tyle samo płacąc za mniej?

Opublikowano

Czyli jak zmianie z np. tego mojego 150Mb/s na 30 to będę wykorzystywał tyle samo płacąc za mniej?

Zależy od dostawcy, możesz płacić za 30 Mb/s a dostawać 1 Mb/s downloadu (wtedy miałbyś download 125 KB/s) ale prawdopodobnie tak

­

kCTPOlg.gif

feel free to live

­

Opublikowano

W stanie sieci pisze że mam 150,0 Mb/s (dokladnie nie wiem o co z tym chodzi)*

Masz na myśli to co na screenie jest podkreślone na czerwono?

Beztytulu_snsxphr.png

Nie wiem dokładnie (bo słyszałem to z 8lat temu) ale to na 100% nie jest prędkość twojego internetu tylko komunikacji z routerem czy coś takiego.

Jak miałem podłączany net 512kb/s i zobaczyłem że mam "szybkość 150mb/s" mało się ze szczęścia nie posikałem, niestety technik który mi podłączał internet szybko zniszczył moją wizję super szybkiego neta :D

Opublikowano

Jeśli chodzi o to co pan up napisał, to znaczy, że z taką prędkością możesz wymieniać dane w sieci lokalnej np. między dwoma komputerami.

Opublikowano

Tylko w lokalnej po domu czyli od routera do każdego innego urządzenia, średnia prędkość przesyłania pliku po takiej sieci to ok 4-6 Mb/s , średnie transfery z INTERNETU na poziomie 1 Mb/s , tak ma być i tak będzie zawsze. 

Żaden usługodawca nie oferuje dostępu o takiej prędkości zwykłym użytkownikom bez wykupienia sobie łącza komutowanego którego nie posiadasz. 

Zwykle prędkość "INTERNETU" od usługodawcy to prędkość sieci LOKALNEJ a nie wyjścia na świat internetu.  Końcowa prędkośc zależy tylko od ilości użytkowników korzystających w damym momencie z internetu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

up3 tak.

Podsumowując, więcej Mb/s to nie zawsze szybciej, to że mam wolny internet to wina tego ile osób korzysta z internetu od mojego dostwcy i nie opłaca mi się zmieniać dostawcy na większego(dostawcę i wolniejszy(mniej mb/s)internet) bo będzie gorzej (???).

Jeśli chodzi o to co pan up napisał, to znaczy, że z taką prędkością możesz wymieniać dane w sieci lokalnej np. między dwoma komputerami.

hamachi w domu?

Tylko w lokalnej po domu czyli od routera do każdego innego urządzenia, średnia prędkość przesyłania pliku po takiej sieci to ok 4-6 Mb/s , średnie transfery z INTERNETU na poziomie 1 Mb/s , tak ma być i tak będzie zawsze.

Żaden usługodawca nie oferuje dostępu o takiej prędkości zwykłym użytkownikom bez wykupienia sobie łącza komutowanego którego nie posiadasz.

Zwykle prędkość "INTERNETU" od usługodawcy to prędkość sieci LOKALNEJ a nie wyjścia na świat internetu. Końcowa prędkośc zależy tylko od ilości użytkowników korzystających w damym momencie z internetu.

czyli pobierać w nocy.(mam nadzieję że tylko ją tak myślę na całe osiedle)
Opublikowano

Jakie hamachi w domu? O co chodzi? Jak jesteście w tej samej sieci osiedlowej, to może nie trzeba hamachi

Opublikowano

pff... prędkości kupowanego internetu przykładem jest popularny derkom, najczęściej w predkościach podaje 40mb ale nie 40mb/s tylko tzw. 40mbps co w praktyce równa się prędkością pobierania około 5mb/s czyli jak pan buddycheater podał 8 razy mniej (bo jest to prędkość podawana w Mb a nie w MB b - bit a B - bajt)

Co do tego 150MB/s jest to maxymalna przepustowość łącza (maxymalna jaka karta sieciowa obsługuje i przydatna do sieci lokalnej).

A prędkość pobierania najlepiej sprawdzić na platformie Steam albo Speedteście. Większej nie będzie chyba że zmiana pakietu lub internetu.

– Czas wykazać się męstwem!

– No nie ... znowu?

image.jpg

Opublikowano

Speedtesty nie pokazują prędkości pobierania tylko przepustowości łącza i maksymalne możliwe transfery w tej sieci.

Większość ISP ma tak ustawione serwery by nie istniały żadne blokady w momencie robienia testów i dane łącze było wykorzystane w 100% 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...