Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana procesora.

Mr.Cukier

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka :)

Zastanawia mnie czy zmiana procesora w moim komputerze z core 2 duo na core 2 quad da mi duza roznice w wydajnosci. Koszt takiej wymiany to bedzie jakies 200-250zl, pytanie czy oplaci sie to? Po kupnie procesora bede robil jego oc, bo mam chlodzenie noctua, ktore mi to umozliwi. Obecnie gram w takie gry jak bf3, heroes of the storm, world of warcraft, jesli nowy procesor podnioslby znaczaco wydajnosc w tych grach to chyba warto zainwestowac (na wowa nie ma co liczyc, tutaj pomoze tylko nowy procesor z szybszymi rdzeniami, bo gra nie obsluguje 4 rdzeni, tylko 2). Czy po takiej rozbudowie daloby sie zagrac np. w battlefielda 4/hardline? Oczywiscie wszystko na low, byle zeby bylo ponad 30 fpsow.

Z gory dziekuje za pomoc, odpowiedzi nagradzam lapkami :)

Moj komputer:

cpu; core 2 duo e6400 @ 3,00ghz (nie sa to granice mozliwosci)

gpu: hd7770 1gb gddr5 gigabyte wersja oc

ram: 4gb good ram OC

mobo: ga-p31-s3g

hdd: wd 1tb blue

psu: fortron 400w

monitor; samsung 1920x1080, 60hz 

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Za 200-250 zł to zrobisz sobie zestaw z Pentiumem LGA1155 + DDR3 :)

Byle w bf4 dało się płynnie grać na multi :) To co lepiej zrobić? Bo planowałem kupić Q9450/Q9550, może coś uda się wylicytować.

Zrobi mi ktoś sygnaturę i avatar(prosze o kontakt na PW)? - nagradzam lajkami!!! 

Opublikowano

Byle w bf4 dało się płynnie grać na multi :) To co lepiej zrobić? Bo planowałem kupić Q9450/Q9550, może coś uda się wylicytować.

Z tym, ze co potem z Twoim komputerem? NIC. A tak to mozesz kupic i3 2120/i5 2400 po taniosci i cieszyc sie grami dalej. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Z tym, ze co potem z Twoim komputerem? NIC. A tak to mozesz kupic i3 2120/i5 2400 po taniosci i cieszyc sie grami dalej. 

Jak juz nic z tym lga775 nie zrobie to do kosza i kupie nowy komputer. Chodzi o to, żeby teraz zagrać w bf4/ bf hardline czy jakieś gta v.

Opublikowano

Za 200-250 zł to zrobisz sobie zestaw z Pentiumem LGA1155 + DDR3 :)

Pentium do BF'ów, no gratuluję.

Proponuję dozbierać na i5 sandy i najtańsze MOBO. W 500zł powinieneś się zamknąć wraz z 4GB RAM.

Aktualna płyta licha pod OC, zwłaszcza quadów, ale w ostateczności można go wziąć.

416231423689480320491.png

Opublikowano

Pentium do BF'ów, no gratuluję.

Proponuję dozbierać na i5 sandy i najtańsze MOBO. W 500zł powinieneś się zamknąć wraz z 4GB RAM.

Aktualna płyta licha pod OC, zwłaszcza quadów, ale w ostateczności można go wziąć.

No, ale skoro na tym quadzie będzie dało radę grać w bf4 to czemu nie, wykręcę ile będzie się dało, a jak już nie wystarczy do gier ten zestaw to po prostu będę musiał kupić nowy komputer. 

To jak, wystarczy ten komputer z quadem do bf4/gta v?

Opublikowano

wystarczy, ale najwyczajniej wydasz ok. 180 zl na sam procesor jak na samo i3  sandy + plyte wydasz 250 zl, nie dosc ze bedzie wydajniej to nie ma cos ie pieprzyc z oc, kupno pamieci w przyslosci tez cie czeka wiec nie wiem czemu dalej mialbys czekac z wymiana tejze platformy

po prostu sie nie oplaca

­

Opublikowano

wystarczy, ale najwyczajniej wydasz ok. 180 zl na sam procesor jak na samo i3  sandy + plyte wydasz 250 zl, nie dosc ze bedzie wydajniej to nie ma cos ie pieprzyc z oc, kupno pamieci w przyslosci tez cie czeka wiec nie wiem czemu dalej mialbys czekac z wymiana tejze platformy

po prostu sie nie oplaca

To wydam 200zł i będę mógł grać sobie przez jakiś tam czas i się nie opłaca? Ja tam lubię dłubać przy kompie, zresztą oc procesora to chwila roboty :3 Jeśli ten procesor odpali najnowsze gry na low w przyzwoitych fpsach to wystarczy mi.

Opublikowano

tak, nie oplaca. bo to samo masz kupujac i3 2100 + mobo + ram, wydajnosc na 2 watkach wyzsza, cena niewiele tez, ale za bardzo przyszlosciowa. wsadzasz i5 i masz poki co spokoj co do wymiany cpu. w razie odsprzedazy zawsze sie ktos na to chetny znajdzie, gdzie na quada nikt nie spoglada skoro taniej sa lepsze xeony, a nikt normalny nie inwestuje zadnych pieniedzy w 775

dla mnie mozesz kupic quada, mi to lotto, uzmyslawiam jedynie cie iz jest to zupelnie nie oplacalne, ale decyzje podejmiesz i tak ty i ja na to wplywu nie mam

­

Opublikowano

tak, nie oplaca. bo to samo masz kupujac i3 2100 + mobo + ram, wydajnosc na 2 watkach wyzsza, cena niewiele tez, ale za bardzo przyszlosciowa. wsadzasz i5 i masz poki co spokoj co do wymiany cpu. w razie odsprzedazy zawsze sie ktos na to chetny znajdzie, gdzie na quada nikt nie spoglada skoro taniej sa lepsze xeony, a nikt normalny nie inwestuje zadnych pieniedzy w 775

dla mnie mozesz kupic quada, mi to lotto, uzmyslawiam jedynie cie iz jest to zupelnie nie oplacalne, ale decyzje podejmiesz i tak ty i ja na to wplywu nie mam

Ile bedzie kosztowalo i3 2100 + mobo + ram? 200zl to nie jest 2000zl, to nie sa duze pieniadze, wiec mysle, ze sie oplaca skoro mozna na tym grac, chyba ze ten Twoj zestaw bedzie w podobnym przedziale cenowym + bedzie wydajniejszy.

Opublikowano

Sam już nie wiem, ten i3-2100 jest dużo szybszy od c2q q9550? Jeśli miałbym wymienić płytę główną na inną to plus będzie taki, że mogę włożyć tam więcej ramu. 

Opublikowano

+ duzo szybszy 4 rdzeniowy procesor, 2 rdzenie i3 ma o wiele lepsze, tu nie ma dyskusji, wydajnosc wielowatkowa jest na podobnym poziomie, jednakze i3 2100 jest troszeczke wydajniej

po prostu masz pieniadze na platforme ktora jest bardziej przyszlosciowa, to kup, chyba ze masz zamiar i tak kupic nowy komputer to wez jakiegos xeona, zmoduj plyte i wrzuc, cokolwiek type E5450 kupisz za ok. 180 zł http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-e5450-4-x-3-0-gw-fv-e0-i5760402238.html jestlepiej taktowany i tanszy

jak nie chce ci sie pieprzyc z modem od biedy ten quad moze byc

­

Opublikowano

+ duzo szybszy 4 rdzeniowy procesor, 2 rdzenie i3 ma o wiele lepsze, tu nie ma dyskusji, wydajnosc wielowatkowa jest na podobnym poziomie, jednakze i3 2100 jest troszeczke wydajniej

po prostu masz pieniadze na platforme ktora jest bardziej przyszlosciowa, to kup, chyba ze masz zamiar i tak kupic nowy komputer to wez jakiegos xeona, zmoduj plyte i wrzuc, cokolwiek type E5450 kupisz za ok. 180 zł http://allegro.pl/procesor-intel-xeon-e5450-4-x-3-0-gw-fv-e0-i5760402238.html jestlepiej taktowany i tanszy

jak nie chce ci sie pieprzyc z modem od biedy ten quad moze byc

Myślałem nad tym xeonem, ale nie chcę niczego zepsuć. Sam nie wiem, najprościej wylicytować jakiegoś quada, myślę, że za jakieś 220zł kupię tego q9550. Patrzyłem i ten i3-2100 nie jest dużo wydajniejszy, jedyny plus nowej podstawki jest taki, że mogę tam włożyć 8gb ramu, ale to wiąże się z większymi kosztami, a ja chciałem sobie teraz odpalić na tym sprzęcie battlefielda 4, gta v, jeśli będzie trzeba to i tak za jakiś czas przejdę na nowszą podstawkę. 

Więc chyba ostatecznie zostanę przy c2q q9550, da radę z tym procesorem płynnie grać w battlefielda 4 i battlefielda hardline na multi? Bo gta v i witcher 3 to wątpię, że zadziała.

Opublikowano

mialem quada troche i bf3 z dobrym gpu byl grywalny na ok 40-60 fps

no ale to bylo z lepszym gpu (hd 6970, nastepnie hd 7870)

reszta sie nie wypowiem, gta pewnie tak, wiedzmin nie wiem

­

Opublikowano

mialem quada troche i bf3 z dobrym gpu byl grywalny na ok 40-60 fps

no ale to bylo z lepszym gpu (hd 6970, nastepnie hd 7870)

reszta sie nie wypowiem, gta pewnie tak, wiedzmin nie wiem

Tylko, że ja pytałem o bf4 :/

Opublikowano

mowie o porownywalnych grach, bf4 z tego co mi wiadomo nie jest znacznie bardziej wymagajace od bf3, pewnie tam gdzie wszystko bedzie sie walic, wybuchy itd. to dropy beda na pewno

podobnie w gta i w wiedzminie bardziej zaludnione miejsce czy jedziesz szybciej po miescie i dropy na pewno beda

­

Opublikowano

mowie o porownywalnych grach, bf4 z tego co mi wiadomo nie jest znacznie bardziej wymagajace od bf3, pewnie tam gdzie wszystko bedzie sie walic, wybuchy itd. to dropy beda na pewno

podobnie w gta i w wiedzminie bardziej zaludnione miejsce czy jedziesz szybciej po miescie i dropy na pewno beda

W bf3 na tym procesorze, który posiadam obecnie można jakoś grać, 30 fpsow gdzieś jest.

Zastanawia mnie czy skoczy mi wydajność w grach, które wykorzystują 2 rdzenie, jeśi zmienię core 2 duo e6400 na c2q q9550

Opublikowano

niewiele skoczy, niewielka roznica glownie polegajaca na wyzszych taktowaniach i wiekszej ilosci cache

Ok, czyli ten q9550 będzie najopłacalniejszy z c2q?

Opublikowano

Ok, czyli ten q9550 będzie najopłacalniejszy z c2q?

Zależy, za ile go kupujesz.

Jeśli powyżej 200zł to odpuść i zbieraj na nową platformę, bo ładowanie kasy w tego trupa nie ma sensu.

416231423689480320491.png

Opublikowano

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...