Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co chcielibyście zobaczyć w Piggy Gun 2? Liczy się każdy pomysł!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was drodzy użytkownicy! Otóż od niedawna wraz z grafikiem znanym pod nickiem MatiZ1994 tworzymy drugą część gry Piggy Gun. Mamy już bardzo dużo elementów, lecz do ukończenia gry jeszcze sporo czasu, dlatego oficjalnie nie zamieszczamy daty premiery, ani nic z tych rzeczy, gdyż jest ona po prostu niewiadoma na obecną chwilę. Temat ma na celu usłyszenia waszych pomysłów co chcielibyście zobaczyć w grze. Mogą to być od najprostszych pomysłu, po abstrakcyjne loty świnką w kosmos. Nieważne, czy grałeś w pierwszą część i czy w ogóle słyszałeś o tej grze. Liczy się Twój pomysł. Pomysły będą dodawane do gry na bieżąco i co jakiś czas będą publikowane screeny, bądź też filmiki ukazujące wasze wizję. Zależy nam bardzo na różnych rodzajach broni, zombie, ubrań  na świnkę ( czapki, chusty, okulary ) - również prosilibyśmy, abyście dosyć szczegółowo jeszcze jest taka potrzeba opisali pomysł. Nie musza być to tylko i wyłącznie elementy do gry, może to być nawet zaplanowany wygląd menu lub konkretnego specjalnego poziomu, a nawet podanie ciekawych czcionek, które mogłyby funkcjonować w grze lub muzyki do gry ( oczywiście na odpowiednich licencjach ). Uwaga! - Każdy użytkownik, którego pomysł jest bardzo ciekawy i zostanie dodany do gry będzie wyróżniony w specjalnych podziękowań, bądź w innym widocznym miejscu w grze ( wyróżniony będzie nick, bądź imię i nazwisko autora pomysłu ). Także jeżeli masz chwilkę, bądź też w przyszłości coś wpadnie Ci do głowy odnośnie tejże gry śmiało go napisz pod tym tematem lub na prywatnej wiadomości. Tak jak mówiłem pomysły mogą być od najprostszych np. "Dodajcie do gry broń AWP." po bardzo abstrakcyjne typu "Dodaje do gry kapelusz, ze śmigłem, który mógłby wznosić świnkę na niewielką odległość, ale sam kapelusz byłby bardzo drogi." - i właśnie takich, czyli każdych pomysłów oczekujemy i każdy, który pasuje do gry zostanie oczywiście dodany, a wy zostaniecie natychmiast poinformowani, czy was pomysł się przyjął, czy nie i ujrzycie go w grze w postaci screenu lub filmiku.

Krótki opis gry: Gracz steruje w wyposażone różnego rodzaju bronie świnką, a jego zadaniem jest przejście poziomu zabijając jak najwięcej zombie tracąc przy tym jak najmniej życia i zbierając jak najwięcej bekonów. W grze liczy się również zręczność, ponieważ nie raz spotkamy się z sytuacją, gdzie trzeba będzie szybko reagować lub wskoczyć w bardzo trudne miejsce.

Link do wersji Alpha Piggy Gun 2:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.JEXGameDevelopment.PiggyGun2Alpha
lub kliknij tutaj!

Link do pierwszej części gry:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.JEX.PiggyGun
Lub kliknij tutaj!

Pierwsza tapeta:

Tapeta-Pi_snwwqxp.png

Serdecznie pozdrawiam i czekamy na wasze pomysły! Zróbmy tę grę wspólnie!

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

Tym razem gra też będzie na dotykowce? To dość istotne, gdyś zawęża "pomysłowe pole manewrów".

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Tym razem gra też będzie na dotykowce? To dość istotne, gdyś zawęża "pomysłowe pole manewrów".

Tak, zapomniałem dodać, że gra będzie na platformy mobilne.

2cf6pe0.jpg

"Hmm jak by to powiedzieć... Moje pierwsze wrażenie o grupie... Nie lubię was..." - Kakashi

Opublikowano

A sterowanie zostało już określone? Głupio byłoby gdybym zaczął wymyślać coś, co kłóciłoby się ze sterowaniem :)

Virtual joy? Guziki? Gesty? A może strefy na ekranie odpowiadają za różne rzeczy?

Sorki, że się dopierdzielam, ale mam wrażenie, że są to istotne rzeczy.

Opublikowano

A sterowanie zostało już określone? Głupio byłoby gdybym zaczął wymyślać coś, co kłóciłoby się ze sterowaniem :)

Virtual joy? Guziki? Gesty? A może strefy na ekranie odpowiadają za różne rzeczy?

Sorki, że się dopierdzielam, ale mam wrażenie, że są to istotne rzeczy.

W porządku, w sumie racja, mój błąd, że tego nie określiłem. Sterowanie tak jak w pierwszej części, czyli przycisk lewo, prawo, skok, strzał. Ale jeżeli ktoś ma jakiś ciekawy pomysł to oczywiście można dodać kolejny przycisk coś w stylu "Boost" i wtedy on uruchamiałby ten "pomysł" - chyba rozumiecie o co chodzi :D. Ale o to chodzi, że w tym temacie możecie podawać pomysły odnośnie wszystkiego, nawet sterowania. Jeżeli ktoś uważa, że joystick będzie lepszy niech to napisze. O to właśnie chodzi, żebyśmy zobaczyli wasze pomysły co chcecie zobaczyć w Piggy Gun 2, a najlepsze wybierzemy ;).

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Większa responsywność gry by się przydała niż to, co widzieliśmy w jedynce. Brakowało klarownej informacji potwierdzającej zadanie oraz otrzymanie obrażeń.

Sterowanie lekko bym zmodyfikował poprzez eliminację guzików na rzecz aktywnych stref na ekranie. Samą postać świni raczej zmieniłbym w coś przypominającego Prosiaczka, tego od Kubusia. A po tym jak nażarłby się bekonu zmieniałby się w tego Prosiaczka, który wracał z wojska (kto nie zna tego dowcipu, niech się zapozna :)

Można by pokusić się o jakieś bardzo proste zagadki związane z fizyką, o jakieś proste drzewko rozwoju. 

Osobiście oddaliłbym kamerę od postaci, co pozwoliłoby na zbudowanie nieco bardziej skomplikowanych plansz.

Pomysły są tanie. Ważniejsze jest to jak ich użyjesz :)

Opublikowano

Większa responsywność gry by się przydała niż to, co widzieliśmy w jedynce. Brakowało klarownej informacji potwierdzającej zadanie oraz otrzymanie obrażeń.

Sterowanie lekko bym zmodyfikował poprzez eliminację guzików na rzecz aktywnych stref na ekranie. Samą postać świni raczej zmieniłbym w coś przypominającego Prosiaczka, tego od Kubusia. A po tym jak nażarłby się bekonu zmieniałby się w tego Prosiaczka, który wracał z wojska (kto nie zna tego dowcipu, niech się zapozna :)

Można by pokusić się o jakieś bardzo proste zagadki związane z fizyką, o jakieś proste drzewko rozwoju. 

Osobiście oddaliłbym kamerę od postaci, co pozwoliłoby na zbudowanie nieco bardziej skomplikowanych plansz.

Pomysły są tanie. Ważniejsze jest to jak ich użyjesz :)

W drugiej części zostaną dodane oczywiście coś w rodzaju statystyk, które będą wyświetlane po przejściu poziomu m.in zdobyte bekony, zabite zombie, zadane obrażenia itd. Co do świni raczej się nic nie zmieni. Zostaje taka jaka jest, gdyż fabuła jest tworzona już pod tę świnkę. W sumie ciekawy pomysł z drzewkiem rozwoju. Pomyślę nad takimi aspektami jak: szybkość, życie, wyższy skok itd. Co do kamery to popróbuje z różnymi odległościami i najwyżej wstawię tutaj screeny jak to wygląda w praktyce, choć też myślałem, aby zrobić coś w rodzaju im większa prędkość świnki tym kamera bardziej się oddala, a jak zwalnia to przybliża. Mi głównie chodzi tutaj o każde pomysły, nawet te najmniejsze od głupiego ubioru świnki, gdyż chciałbym wiedzieć jakie bronie chce ujrzeć, jakie nakrycia głowy na świnkę itd. Ale oczywiście rozbudowane pomysły mile widziane.

@Edit - zrobiłem kilka screenów odnośnie odległości kamery od świnki, sami sprawdźcie i oceńcie, która odległość najlepsza i czy lepiej aby była stała, czy wraz z rozpędem świnki kamera się oddalała.

1

1bpng_snwahrw.png

2

2bpng_snwahnp.png

3

3bpng_snwahnx.png

4

4bpng_snwahnq.png

5

5bpng_snwahee.png

6

6bpng_snwahwh.png

Oczywiście platforma na której stoi świnka byłaby bardziej "rozciągnięta" w dół, tak aby nie było efektu, że wszystko wisi w powietrzu.

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

armata strzelająca drapiącymi wrogów kociakami :)

Opublikowano

armata strzelająca drapiącymi wrogów kociakami :)

O coś takiego właśnie nam chodzi! :) Póki co jeszcze tego nie dodam do gry, gdyż obecnie są 3 bronie i do testów wystarczą, ale wyrzutnia kociaków to ciekawy pomysł :). Wyrzutnia zapewne zostanie dodana jak już wszystkie elementy gry będą gotowe i można będzie zająć się dodawaniem więcej broni itd.

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Jak już pisałem, pomysły są tanie. Chodzi o to jak ich użyjesz i jak będą się zgrywać z całością projektu. Sam pomysł z kamerą powiązany może być raczej ze zmianą samego gameplay. Nie koniecznie może dobrze działać z tym, co widzieliśmy w jedynce. Wiele zależy od tego na jakie zmiany jesteś gotów.

Opublikowano

1. Żeby było na iOS.

2. Żeby działało sterowanie.

3. Żeby mi sie loading screen nie zablokował.

Hah oj tak, pierwsza część to kompletny niewypał. Teraz w drugiej części już to poprawiłem, zupełnie inaczej się świnka porusza. Co do iOS to zobaczymy jak powstanie w 100% na Androida ;). Oczywiście sterowanie w 2 części jest już poprawione. Loading screen w 2 części teraz będzie zupełnie inaczej zrobiony. W 1 części działał na zasadzie nałożenia tekstury na wierzch i wczytywania poziomu. Teraz skorzystam z innej opcji, którą oferuje Unity. Dzięki za wypowiedź ;).

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Ja bym zombie zmienił na rzeźnikow bo to bardziej by pasowało do gry a oni próbowali by uderzać nas tasakiem.

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

Ja bym zombie zmienił na rzeźnikow bo to bardziej by pasowało do gry a oni próbowali by uderzać nas tasakiem.

Zombie będą różne, nie skupiamy się tylko na jednym rodzaju. Każdy posiada inne umiejętności m.in. siła, szybkość poruszania, więcej życia itd.

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Nie myślałeś raczej, żeby różnicować zombiaki umiejętnościami a nie parametrami?

Opublikowano

Nie myślałeś raczej, żeby różnicować zombiaki umiejętnościami a nie parametrami?

To są trzy podstawowe zombie, z którymi gracz będzie miał do czynienia przez pierwszych kilka poziomów :). W późniejszych poziomach pojawią się nowe zombie, które będę posiadały umiejętności i gracz odczuje, że im dalej tym trudniej. Po to własnie powstał ten temat, abyście podawali wasze pomysły np. odnośnie zombie :). Jeżeli masz ciekawy pomysł na zombie to go nam tutaj napisz :).

@Edit - kolejny screen tym razem z wykorzystanie pomysłu użytkownika @jimmyblack odnośnie informacji o obrażeniach:

123png_snsqqws.png

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Rączki zombie, które wskakują w ziemię łapiąc gracza, a da się je zabić poprzez wskoczenie na nie gdy nie atakują.

Zombioptaki srające jajami na świnię.

Grube zombie, które zwija się w kulę i toczy na świnię.

Opublikowano

Rączki zombie, które wskakują w ziemię łapiąc gracza, a da się je zabić poprzez wskoczenie na nie gdy nie atakują.

Zombioptaki srające jajami na świnię.

Grube zombie, które zwija się w kulę i toczy na świnię.

Spodobał mi się motyw z naskokiem na zombie, aby zabić. Pomyślimy nad tym ;). Póki co chcemy zebrać pomysły, bo materiałów do testów gry mamy już sporo. 

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Odnośnie tego informowania o obrażeniach. Osobiście pomyślałbym raczej o animacji w której zombie giba się po otrzymaniu obrażeń. Również świnia może jakoś na to reagować. Zombiakom mogą np odpadać części ciała, a świnia może pokrywać się ranami. 

Opublikowano

Odnośnie tego informowania o obrażeniach. Osobiście pomyślałbym raczej o animacji w której zombie giba się po otrzymaniu obrażeń. Również świnia może jakoś na to reagować. Zombiakom mogą np odpadać części ciała, a świnia może pokrywać się ranami. 

Po otrzymaniu obrażeń zmienia się mimika zombie i uderza wtedy "na ślepo". Śwince również zmienia się mimika. Co do odpadania części ciała myślę, że nie jest to dobry pomysł, poza tym trzeba pamiętać o wydajność. Jakby na scenie miało być 200 takich zombie każdy składa się z ok. 15 elementów i teraz każdemu miałyby odpadać części mogłoby to nieźle zamulić takiego smartfona. No ok. może przesadziłem, że na scenie będzie 200 zombie, ale bez przesady, nie musimy aż tak "urealniać" tej gry. Poza tym te zombie i tak mają mało życia i łatwo się je zabija. W następnych zombie można byłoby coś takiego dodać.

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Nie wiem ile strzałów wytrzymują Twoje zombie. Nie muszą one się składać z wielkiej ilości komponentów. Można to wykonać poprzez wykonanie kilku modeli z brakującymi częściami. Części zwyczajnie zmieniały by się w rozbryzg krwi, który znika po chwili. 

Opublikowano

Nie wiem ile strzałów wytrzymują Twoje zombie. Nie muszą one się składać z wielkiej ilości komponentów. Można to wykonać poprzez wykonanie kilku modeli z brakującymi częściami. Części zwyczajnie zmieniały by się w rozbryzg krwi, który znika po chwili. 

W sumie można nad tym pomyśleć, dzięki za pomył, póki co teraz MatiZ1994 rysuje ostatnie elementy otoczenia i poskładamy to w jakiś jeden testowy poziom, tak aby można było zobaczyć jak wygląda rozgrywka, ja spisuje się fizyka w grze itd. Jak już będzie gotowe zostanie udostępniony jakiś film z rozgrywki lub nawet plik .apk do testów.

2cf6pe0.jpg

Opublikowano

Sterowanie troszkę kuleje. Świnia mi w powietrzu przyśpieszała. Same elementy sterowania UI też troszkę kuleją. Ciężko obsłużyć grę dwoma palcami.

Brakuje guzika RESETUJ, który byłby bardzo przydatny przy testowaniu. n

Opublikowano

Sterowanie troszkę kuleje. Świnia mi w powietrzu przyśpieszała. Same elementy sterowania UI też troszkę kuleją. Ciężko obsłużyć grę dwoma palcami.

Brakuje guzika RESETUJ, który byłby bardzo przydatny przy testowaniu. n

Odnośnie strzałek służących do sterowania to one są tymczasowe - tylko do testów. Co do dokładniejszego rozmieszczenia i użycia odpowiednich elementów do sterowania trzeba właśnie wysłuchać różnych opinii. Mogę dodać przycisk Reset ;). Dzięki za opinie, oczywiście do wersja Alpha i wszystko będziemy na bieżąco poprawiać.

2cf6pe0.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...