Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rokka no Yuusha - dyskusja

KlauS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1441919510-0e74e7edb6002de100a613224528f

Gatunek: Akcja, przygodowe, fantasy, magia, zagadki

Rok emisji: 2015

Status: Zakończone

Ilość odcinków: 12

Kiedy bóg demonów się odradza, bogini przeznaczenia wybiera sześć bohaterów i daje im moc, dzięki której mają uratować świat.

Główny bohater o imieniu Adlet - samozwańczy "najsilniejszy człowiek na świecie" - zostaje wybrany na jednego z nich. Zamierza spotkać się z resztą, aby zawiązać współpracę. 
Wszystko wydaje się jasne, jednak po ujrzeniu swych towarzyszy zostaje uwięziony wraz z nimi, a jakby tego było mało - wśród nich jest jedna osoba więcej.
Kto jest oszustem i jaki ma motyw działania? Dowiecie się tego oglądając ów anime.

Anime ma ciekawą historię. W pierwszych (bodajże dwóch) odcinkach tytuł zapowiada się jak typowy shounen dot. pokonywania potworów, jednak interesujący plot twist zmienia wszystko o 180 stopni.

Jest delikatny romans, kilka fajnych walk, dobrze zrobieni bohaterowie (każdy jest inny), a osty zapewniają przyjemne oglądanie. 
Co prawda wszystkie motywy zaczęte w anime się kończą, jednak zakończenie nie jest stanowcze - wyczekuję następnego sezonu ;_; 

Ogólnie oceniłem te anime na 9, bo akurat podczas emitowania szukałem takiej tematyki, a każdy odcinek mnie wciągał ;p Oglądając teraz dałbym pewnie 7/8, no ale cóż.

Źródło obrazka:

http://myanimelist.net/anime/28497/Rokka_no_Yuusha

QtiV6xY.gif

Opublikowano

@KlauS.

MOCNE SPOILERY

+ Najlepsza postać to oczywiście Fremy Speddraw

+ Ten plot-twist, który zmienia wszystko o 180 stopni, daje do myślenia i inne ciekawe wydarzenia później

Adlet mówi wszystkim, żeby zabili księżniczkę, to mi się podobało no i jak przyszła ta zguba na samym końcu, haha, ale się porobiło

+ Zróżnicowani bohaterowie

+ Drobny romans, jestem zadowolony, że coś takiego się pojawiło. Było go tam.. wystarczająco? Może zostałby pociągnięty w drugim sezonie

a) +

romans nie jest pomiędzy bohaterem, a pierwszą laską, którą zobaczy, księżniczką

+/- Pojedynki takie sobie. Najlepsze chyba były w pierwszym odcinku oraz

Adlet vs Hans

+/- Zakończenie, coś się niby wyjaśniło. To powinno mieć około 24 odcinki. Jak nie dadzą kolejnego sezonu to potraktuje to jako minus.

Ocena  7/10... 8/10?
Opublikowano

+/- Zakończenie, coś się niby wyjaśniło. To powinno mieć około 24 odcinki. Jak nie dadzą kolejnego sezonu to potraktuje to jako minus.

Boję się spoilerów, więc nie czytam noweli, ale jak zerknąłem, to te 12 odcinków chyba było jednym tomem, a aktualnie jest ich pięć. 

Jeden tom = 5 chapterów + prolog + epilog

1 chapter = 2-3 części

Jednak w pierwszym tomie kilka chapterów miało więcej niż 2-3 części, dlatego mogli zrobić 12 odcinków. Nowelka jest nadal publikowana, więc myślę, że z odpowiednim budżetem moglibyśmy spotkać się z kontynuacją już w bieżącym roku. Nie wiem niestety jak poszła sprzedaż i jaka była oglądalność tej serii.

A te Twoje spoilery dosyć dużo mówią, w końcu to jest krótkie animu ;_;

@down

Oglądałem ją w trakcie emitowania, a po zakończeniu nie było fajnych materiałów w sieci :v

QtiV6xY.gif

Opublikowano

@KlauS. widzę, że seria CI wpadła w oko (sygna).

Ogólnie zostawiłem temu animcu 7/10, za zakończenie serii w ten sposób, niedociągnięty romans (chyba chory xD).

Szczerze? Nie spodziewałem się, że

ta księżniczka będzie tą złą i myślałem, że romans to będzie właśnie między nimi (tą dziewczynę chyba najbardziej polubiłem).

Czekać na drugi sezon, nic więcej.

Opublikowano

@KlauS.

@SeleXZbytWieleG

Najbardziej

podejrzewałem More, ninje. Ta mała Chamot za głupia na takie rzeczy, ale właśnie też jakby autorzy dali, że to ona jest 7 to widz byłby pewnie zaskoczony. Było 7 i znowu jest 7 haha. Ta Rolonia wygląda jak krowa i chce ukraść Adleta, Fremy, btw. Fremy i ta jej mina zazdrosna xD 

// EDIT

Nie wytrzymałem i zajrzałem do drugiego tomu novelki :v z sześciu ("6 wychodzi 24 lipca 2015") 

Okazało się, że

Maura, czyli ta niebieska mówi: “That’s right. The 7th is me.”

ale i tak podobno przeczytanie dwóch tomów dużo nie da bo tam ma być tyle zwrotów akcji, że głowa mała (nie mogę się doczekać)  mimo to do spoilera zaglądacie na własną odpowiedzialność ;)

Opublikowano

Porzuciłem na odcinku, gdzie cała ta zgraja poznaje tą czarną z karabinem.

Szczerze powiedziawszy, strasznie się nudziłem oglądając te odcinki. Projekty postaci też mi bardzo przeszkadzały, nie mówię o jakości.

Sama historia też w sumie nic ciekawego, idą, zbierają się, walczą - przynajmniej ja to tak widziałem.

Charaktery postaci też takie 5/10.

Co prawda MC OP, no ale jednak to jest za mało, by obejrzeć.

gfgdf

Opublikowano

Porzuciłem na odcinku, gdzie cała ta zgraja poznaje tą czarną z karabinem.

Przecież jeszcze wtedy nie było głównego wątku, który występuje w anime ;_;

QtiV6xY.gif

Opublikowano

Nie będę się pytał czy warto oglądać, bo zdania się podzielone. Zadam inne pytanie. Są jakieś szanse na drugi sezon (chociaż by materiał źródłowy) czy to kolejna reklamówka novelki? 

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

@"Pitbull !"

Ja wiem jedynie tyle, że materiału (to co w novelce, tomy) jest w cholerę, a o drugim sezonie anime raczej nic nie wiadomo na chwilę obecną. Spekulacje jedynie. Trzeba obserwować internety, anime24, livechart i inne angielskie. Wiele osób chce, czy będzie? Ciekawe.

Jakiś czas temu myślałem, że każde anime zakończone w taki sposób musi i dostanie kontynuacje, niestety tak dobrze nie ma xD Deadman Wonderland (manga) BTOOOM! (manga) Gangsta (no tutaj studio zbankrutowało) i inne.

Opublikowano

Nie będę się pytał czy warto oglądać, bo zdania się podzielone. Zadam inne pytanie. Są jakieś szanse na drugi sezon (chociaż by materiał źródłowy) czy to kolejna reklamówka novelki?

• małe studio
  • brak hajsu
  • słaba sprzedaż w Japonii
Szczerze mówiąc zaczynam wątpić, jednak gdyby studio wydało drugi sezon (nawet 12 odc.), to na resztę byłby hajs. O ile wątek został rozwiązany, tak wprowadzenie drugiego pod koniec było słabym pomysłem przy dwunastu odcinkach.

Kto wie? Może będzie, jednak dużo ludzi uważa, że szanse są małe.

BTOOOM! (manga)

BTOOOM! o ile ma materiał teraz, to wcześniej go nie miało (jeszcze kilka miesięcy temu sprawdzałem), więc kto wie.

QtiV6xY.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...