Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy w Aion pare pytań.

XiRa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chcę zacząć grę w Aiona i mam pare pytań. 

1. Czy Czarodziej będzie trudny dla początkującego ? i czy poradzę sobie w jego ogarnięciu ? 

2. Jak zarobić na początkowych lvl'ach i jakie misje głównie robić ? 

3. Czym teraz różni się czy ma sie platformę od gameforga czy na steam ?

4. Poradzę sobie w grze solo czy trzeba mieć legion itp ?

5. Jak z Gold Packiem ? trzeba kupywać w sklepie aiona czy można na niego zarobić w grze ? i ile mniej więcej on kosztuje i ile się na niego zarabia ? 

6. Jakie wy polecalibyście postacie dla początkującego ? z MMO to miałem styczność tylko Metin2 i trochę Cabal Online. 

7. Jak się wbije odpowiedni Lvl to trudno o zrobienie czy tam wydropienie Ekwipunku ?

To by były wszystkie pytania ;] Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam ;)

monitor-5-full.png

Opublikowano

A wypocę z siebie ostatnie siły i odpisze po raz kolejny wręcz na te same pytania. Ale ostrzegam, Radzę używać opcji szukaj, albo poczytać inne tematy, bo w ostatnich dniach powtarzają się one nagminnie...

1. Aion jak każde inne MMORPG, nie jest ani za proste, ani za trudne. Jeżeli miałeś już wiele styczności z grami, nie tylko tego typu, to powinieneś bez problemu i w tej produkcji się odnaleźć. Gra dopiero na wyższych poziomach zaczyna się być trudniejsza. A zwłaszcza powyżej 45lv, gdzie w najnowszym patchu (4.9) odcięto kilka misji, co powoduje problem z wbiciem lv właśnie z nich. Trzeba się wiec ratować instancjami, co nie jest trudne i nie możliwe ;)

2. Przede wszystkim interesują cię misje żółte, czyli misje fabularne. Dające największą ilość expa i kasy, zaś na niższych lv też jedne z lepszych ekwipunków. Wiec nie musisz się starać kupować za monety czy tym podobne rzeczy, wszystko dostaniesz jak na tacy. Kolejnymi misjami są ciemno niebieskie, są to misje pomocnicze, które również oferują dużą liczbę expa pomagając wbijać lv i jeżeli brakuje Ci akurat, to przechodzisz na misje jasno niebieskie. Zazwyczaj bierzesz wszystkie z jednego garnizonu/miejsca i wykonujesz wszystkie na raz, ponieważ ulokowane są przeważnie w jednym miejscu, co powoduje szybkie ich zaliczanie.

3. Przeniesienie Aiona na platformę steam miało głownie na celu zwerbowanie do gry nowych, świeżych graczy. Wiec tak na prawdę co do parametrów nie ma to znaczenia, jedynie na steam jest szybsze pobieranie. Lecz uważam, że na GF lepiej mieć z racji, że sam w sobie Aion zajmuje dużo miejsca. A podobno na dysku SSD gra chodzi troszkę płynniej, co powoduje, że nie zaśmiecam swojego SSD innymi grami, które mam na Steam. A wszystko jest ładnie posegregowane :)

4. Jesteś grać solo, lecz w pewnym momencie gry i tak czy siak dojdziesz do pewnych grup. Mówię tutaj o lv 65, na którym zaczyna się całą zabawa z tą grą. Własnie w tym momencie zaczną się wszystkie najważniejsze instancje kilku/kilkunasto osobowe, na które łatwiej jest chodzić z kolegami z legionu, aniżeli samemu szukać ludzi na LFG. Po za tym legion to w chwili obecnej również pomoc przy ogarnięciu gry (pokazanie jak zachować się na instancjach), jak i również pomoc w ubraniu Ciebie. Łatwiej zdobędziesz niektóre sety i szybciej osiągniesz endgame.

5. Można go kupić w 3 miejscach. Sklep w Aionie, Sklep GF i Allegro. Ja polecam głownie tą 3 opcję z racji że jest chyba najtańsza, do 20 zł kupisz sobie GP :) Co do pozostałych, ceny GP na broku różnią się w zależności od sytuacji i tego jaki jest popyt na ten towar. Ale zazwyczaj w granicach 100kk. Da się zarobić na niego w samej grze, lecz jeżeli grasz jedną postacią i jednocześnie chcesz mieć GP i eq coraz lepsze to jest ciężko, bo to zawsze jesteś 100 baniek w plecy, które mogłeś wydać gdzieś indziej :)

6. Aion różni się o tyle od metina, że tutaj zamiast 6 skilli masz ich z 30. Tak na prawdę nie ma klasy dla początkującego, jesteś wstanie grać na tę chwilę każdą postacią. Po prostu niektóre są lepsze na endgame a inne dają lepszy i szybszy start. Lecz co to za frajda grać postacią, która ci się nie podoba? Albo jej mechanika Ci nie odpowiada? Odpowiedz sobie na pytanie czy wolisz grać w zwarciu, czy na dystans. Czy ma być to postać która będzie swoje skille używała natychmiast i będzie miała trochę mniejszy dmg, albo wręcz przeciwnie, będzie chwilę aktywować swoją umiejętność, lecz jak zada dmg to jeden z lepszych. Albo wolisz być supportem i leczyć, bądź pomagać innymi dobrami (mantry, zwracanie many, debuff). To już od ciebie zależy. Niektórzy mówią, że najlepiej zagrać każdą postacią i wbić z 45 lv i wtedy wybrać:) Bo tutaj gra nie zaczyna się od 1lv, a właśnie od 65.

7. Jak już powiedziałem w punkcie 2. Z kampanii będziesz dostawał jedne z lepszych ekwipunków. W pewnym momencie bodajże przy 30+ dostaniesz z ciemnoniebieskich misji set, nie ma on slotów na Kamienie Many, lecz kiedy założysz go całego, daje od groma statystyk, co powoduje że jest baaardzo dobry :) Tak samo ok 50 lv masz kolejny (albo wyżej nie wiem).

Ufff.. Wykończycie mnie ...

Opublikowano

1. Czarodziej to jedna z prostszych do opanowania postaci w Aionie, więc jak najbardziej jest polecana początkującemu graczowi.

2. Zarobisz robiąc misje i instancje. Misje kolejno o kolorze: żółtym, ciemnoniebieskim, różowym i niebieskim (ale tylko te, za które dostaniesz sporo expa lub ciekawe itemy).

3. Emm, sposobem uruchamiania? ;)

4. Na upartego sobie poradzisz, ale chcąc osiągnąć więcej, musisz mieć legion lub trzymać się w małej grupce ze znajomymi. Chodzenie z randomami na instancje nie jest zalecane. :P

5. Można kupić w grze od innych graczy za kinah. Niestety, ale nie orientuję się w aktualnych cenach. Zajrzyj do agenta handlowego.

6. Bard, strzelec, czarodziej, kleryk (solo). W zasadzie wszystkie postaci da się ogarnąć. Problem mogą niektóre postaci sprawiać w grupowych walkach. Najtrudniej gra się tankiem i klerykiem (w grupie).

7. Sety end-game'owe (zarówno pve jak i pvp) są dosyć ciężkie do zdobycia, ale porozmawiajmy o tym, gdy już wbijesz 65, bo teraz nie ma sensu się w to zagłębiać.

it's not who i am underneath

but what i do that defines me.

Opublikowano

A i jeszcze takie pytanie.

Pójdzie mi Aion na najwyższych wymaganiach przy sprzęcie :

Procesor Intel Core i5 4460 3.20 GHz

8 Gb ram

Karta graficzna : MSI Geforce GTX 950 ? :)

monitor-5-full.png

Opublikowano

A i jeszcze takie pytanie.

Pójdzie mi Aion na najwyższych wymaganiach przy sprzęcie :

Procesor Intel Core i5 4460 3.20 GHz

8 Gb ram

Karta graficzna : MSI Geforce GTX 950 ? :)

taa

frWhR.png

Opublikowano

Witam chcę zacząć grę w Aiona i mam pare pytań. 

1. Czy Czarodziej będzie trudny dla początkującego ? i czy poradzę sobie w jego ogarnięciu ? 

2. Jak zarobić na początkowych lvl'ach i jakie misje głównie robić ? 

3. Czym teraz różni się czy ma sie platformę od gameforga czy na steam ?

4. Poradzę sobie w grze solo czy trzeba mieć legion itp ?

5. Jak z Gold Packiem ? trzeba kupywać w sklepie aiona czy można na niego zarobić w grze ? i ile mniej więcej on kosztuje i ile się na niego zarabia ? 

6. Jakie wy polecalibyście postacie dla początkującego ? z MMO to miałem styczność tylko Metin2 i trochę Cabal Online. 

7. Jak się wbije odpowiedni Lvl to trudno o zrobienie czy tam wydropienie Ekwipunku ?

To by były wszystkie pytania ;] Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam ;)

1. Czarodziej, czyli Sorcerer?

To wcale nie jest "banalna" klasa. Jest to mag, tak więc bardzo szybko go zdjąć.

Sorcerer ma umiejętności tzw. długiego castu, czyli wysoki cast time, który oczywiście można skrócić o 50% jedną z jego umiejętności, co nie zmienia faktu, że CASTUJE swoje umiejętności Z MIEJSCA, co jest darmowym bonusem dla przeciwnika, aby Cię ubić.

PvP Sorcem na wysokim poziomie vs Sorcerer ogranicza się do tego, kto pierwszy zarzuci komu Cover Silence.

Aktualnie gram Sorcem i szczerze? Na dłuższą metę, gdy jest już ubrany i ograny, to wydaje się nudny, co nie zmienia faktu, że musisz mieć dobrze ogarnięte umiejętności i swoje możliwości, aby coś działać.

Gadanie, że to najłatwiejsza postać dla początkujących jest błędem, a dlaczego ludzie tak mówią? Ponieważ Sorcerer dysponuje największymi obrażeniami momentalnymi(tzn obrażenia zadane dzięki jednej umiejętności np. Glacial Shard - 5202 dmg bazowego). Żadna inna postać nie ma tak dużych bazowych obrażeń. Wyjątkiem jest bard, który także jest w stanie sporo wyciągnąć z jednej umiejętności.

2. Na pierwszy ogień ZAWSZE idą misje złote - kampanijne. 

Za nie dostajesz największą ilość expa oraz nagrody.

B) Questy drugiego ognia to questy granatowe, za które dostajesz BARDZO pokaźną ilość expa, a robi się je bardzo szybko. Nagroda zazwyczaj nie jest jakaściekawa.

c) Questy różowe, które w dzisiejszych czasach nazywane są questami "darmowymi", dlaczego tak? Bo co 5 - 10 lvli "Aniołek" jest w stanie podarować Ci potki, scrolle, elementy ekwipunku, tak więc... jeśli siedzisz w miastach typu Eltnen, Verteron, Heiron to podchodź do "Anioła", gdyż jest spora szansa na to, że będzie miał coś dla Ciebie :) Po prostu wybierasz nagrodę.

d) Questy niebieskie. Są dosyć nudne, czasem męczące i tylko nieliczne są w stanie zaoferować Ci coś więcej. NIE POLECAM.

Jak zarobić? Pieniądze nie są Ci przydatne do momentu nabicia lvla 53 - 60, bo na tych poziomach akurat przydaje się posiadanie Gold Packa(co to? Masz na głównej stronie Aiona + opisane zalety posiadania tego. Możesz to kupić od graczy.).

Podstawa - NIE KUPUJESZ ITEMÓW OD NPC, PONIEWAŻ DOSTAJESZ WSZYSTKO CO POTRZEBNE OD "ANIOŁKA".

Nowi gracze mają tendencję do kupowania gównianych pancerzy albo broni i marnują hajs...

Większość swojego dropu sprzedajesz u NPC.

Do czego dążysz na samym początku? Do uzbierania pieniędzy na Gold Packa. Na 55 powinieneś znaleźć jakiś legion do wspólnej gry, który pomoże Ci z pierwszym Gold packiem(pieniądze zwrócisz, gdy będziesz w stanie. Jeśli masz pierwszego gold packa, to potem nawet w jeden dzień zarobisz na kolejny).

ISTNY OBOWIĄZEK.

3. W teorii niczym, a w praktyce? Odradzam steama, bo w ostatnim czasie pojawiło się z tym sporo problemów.

4. Gram w to od bety i spotykałem wielu tzw. 1 man army, którzy byli typowymi samotnikami, ale czy im się to opłacało? Niezbyt, bo gra na 65 poziomie to głównie PvP, a jeśli chcesz szybko podbijać ranking i zdobywać ceranium medale, AP, HP to dobrze jest mieć dobrą ekipę z tego względu, że premade zawsze ma łatwiej + łatwiej zorganizować sobie jakieś instancje.

Stała ekipa to podstawa i sukces przyjemnej gry ;)

5. Ten wątek już poruszyłem. Cena zależy od serwera. Na Spatalosie ceny Gold Packa to 65 - 80kk, a np. na Barusie masz już 100 - 120kk.

Wszystko zależy od serwera i warunków ekonomicznych.

6. Początkującym poleca się Gunnera ze względu na to, że jest to klasa dynamiczna oraz bardzo łatwo się tym gra. Czy jest to opłacalne w end game? No niezbyt. Mało jest ludzi, którzy w dużym stopniu są w stanie wykorzystać potencjał tej postaci. Osobiście radzę bawić się czymś innym.

Co mogę Ci polecić? AeterTech, czyli spore obrażenia z niezłą wytrzymałością. Co jeszcze? Ranger, ale to jest klasa, która w PvP i PvE sama musi się buffować dzięki swoim umiejętnościom, co bywa dosyć frustrujące. Czy pasuje Ci taki typ gry? To zależy tylko od Ciebie. W PvE robisz za klasycznego DPSa. Bardzo przyjemna gra.

7. Sprawa ekwipunku została już przeze mnie poruszona. Co do lvlowania?

Ostatnimi czasy pojawiło się sporo wątków na forum z pytaniami typu "Co robić na XXX lvlu".

Poniżej zamieszczam poradnik, po którego zgłaszało się do mnie kilka osób, bo każdy był na tyle leniwy, że nie chciało mu się przejrzeć ostatnich tematów na  forum. Zamieszczam go ostatni raz, bo wypowiadam się w tym temacie "porządnie" :)

Aby nie było, że zostawiam Cię bez porady w tym pytaniu - Polecam tzw. "puste lvle"(etapy, w których nie masz misji kampanijnych) nadrabiać instancjami.

How to lvl UP?

1 - 9 MISJE ZŁOTE + wybijanie mobków

10 - 11 granatowe questy verteron

11 - 16 granatowe niebieskie oraz żółte

16 - 20 instancja Haramel, ale przed tym bierzesz granatowe questy

27 - 34 - Fire Temple

37 - 41 - Kromede

41 - 45(tutaj zajmujesz się niebieskimi questami)

45 - W Theobomos zaczynasz misję niebieską na części ekwipunku Daeva. Jest to bodajże 6 misji, po których wykonaniu nabijesz poziom 46.

46 - 50/51 - Instancja typu Adma oraz TheoBomos Lab 

EWENTUALNIE na 49 lvlu możesz przestać te dwie instancje robić, a przejść się za to dwa razy na Dark Poetę. Wtedy też nabijesz 50 lvl.

50 - 53 QUESTY kampanijne + instancja Taloc.

53 - 65 Z BONUSEM 200% expa - instancja Beshmundir Temple(BT).

Z bonusem 200% expa dostajesz 26kk expa za moba, czyli na poziomie 53 jest to 1/4, może więcej Twojego lvla :) W godzinę z 53 wbiłem 63 na swoim alcie.

Jaki jest warunek, aby tak szybko expić? 

1. Partner z legionu, który ubije Ci pierwszego bossa oraz kilka mobów typu "Magus". "Magusy" mają tarczę, która odbija w Ciebie 100% zadanych obrażeń, więc jesteś w stanie paść na strzała. Jest ich tam zaledwie 3 - 5 na początku, więc wiele nie stracisz.

2. Set za mithril coiny(na 51 lvl) dla klasy fizycznej wyposażony w odpowiednie kamienie typu Crit/Attack/Accuracy, albo set na 46 lvl Daevonian dla klasy magicznej. 

Magowie mają pokaźne obrażenia, więc ubicie moba do żaden problem, a klasy fizyczne muszą się troszkę dłużej pomęczyć, więc set mithrilowy z kamykami nadrobi braki w ich secie daevonianowym i zapewni lepszą przeżywalność.

3. Amulet 200% expa

JEST JESZCZE DRUGI SPOSÓB, ALE...

Wymaga on więcej niż 1 - 2 amulety na 200% expa + członka legionu, który zabierze Cię kolejno do instancji na konkretne przedziały lvlowe -> Fire Temple, Adma, BT

Musi Ci nieco pomóc z mobkami w tych instancjach. Exp będzie leciał ładnie, a na 53 lvlu, czyli BeshmundirTemple(BT) zabija Ci pierwszego bossa, kilka magusów i trzyma grupę.

Ten sposób jest szybszy, ale... szkoda hajsu na amulety i szkoda czasu Naszego przyjaciela z legionu, więc polecam sposób pierwszy pomimo tego, że początki(przedział lvlowy od 1 do 53) są dłuższe niżeli sposobem drugim.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...