Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Quad vs Xeon

kolo994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siema co będzię lepsze procesor z serii quad core czy xeon bo chcę zmienić z pentium d na jakiś 4 rdzeniowy. Ale nie wiem co wybrac z jednej strony quad jest droższy i ma mniejsze mb niż np taki sobie xeon który ma 12mb.oczywiście ma służyć do gier typu gta v fifa 16 cs:go

cena do 100zł (mógłbym znaleść łatwo quad q6600)

mój komputer 

płyta główna g41m-sp20

proc pentium d

4gb ram ddr3+2gb ddr3 po 1333mhz ale już idzie do mnie 2x4gb ddr3 1600mhz hyperX 

a jaką kartę graf. polecacie do 300zł chciałbym żeby była do gier no i miała min.2gb vramu

celuje w gtx 560,hd 7850,7870(chociaż będzię cięzko)

Opublikowano

Umiesz przynajmniej przerobić płytę by jej nie zjebać przy okazji  by wstawić Xenona ?  Kup Quada lepiej 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Umiesz przynajmniej przerobić płytę by jej nie zjebać przy okazji  by wstawić Xenona ?  Kup Quada lepiej 

okey a co do karty to jaką polecasZ?

Opublikowano

Już sprawdzam, czy twoja płyta da radę z Xeonem, ale od razu mówię, że musisz modyfikować socket (gniazdo na płycie głównej) i zamontować procesor przekręcony o 90' (wszystko ci pokaże, więc spokojnie), a co do Xeona to celuj w modele E5420, 5440, 5450 5460, ewentualnie serie L, lub X z wyższych modeli, ale tutaj nie powiem ci, któe konkretnie modele (tamte są trochę lepsze, ale droższe i mają większe TPD).

Ok, już widzę i twoja płyta powinna obsłużyć na spokojnie procesor Xeon, po wgraniu BIOSu z dogranymi dodatkowymi mikrokodami do obsługi procesorów Xeon.

Ogólnie cały procesor chwilę trwa i stwierdzam, że napiszę teraz w ciągu godziny TuT i potem ci go podlinkuje ;)

Zaczekaj teraz na TuT, to wszystkiego się dowiesz, bo pisać dwa razy nie ma sensu, a godzina nikogo nie zbawiła jeszcze.

#edit jest już taki TuT, jednak moim zdaniem nie wszystko jest wyjaśnione, tzn. jak samemu zmodyfikować BIOS, bo ja sam po wgraniu BIOSU ze strony podanej jako rzekomo biosy zmodyfikowane, musiałem sam modyfikować, bo BIOS okazał się być surowy (nie miał wgranych żadnych mikroukładów).

Tutaj link: http://www.mpcforum.pl/topic/1328644-tut-mod-lga-771-775-czyli-jak-o%C5%BCywi%C4%87-tanim-kosztem-starego-pc/

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

dzięki wielkie ale znalazłem quad q6600 za 80zł z chłodzeniem fortris. a co polecacie do karty graf.

zasilacz to corsair vs450

Opublikowano

jak wyzej hd 7790 to najwydajniejsze gpu ktore znajdziesz za ta cene

jak ci tak bardzo zalezy na pamieci to masz hd 6950/70 tylko nie dosc ze sa dosyc cieple to nie maja juz wsparcia

­

Opublikowano

Ja bym poprzestał na tym co ma ewentualnie jakaś staroć na PCI-E v1 albo v2 . Muzealne PCI-E 1 na płycie z grafiką PCI-E 3 to zły wybór. 

Opublikowano

Ja bym poprzestał na tym co ma ewentualnie jakaś staroć na PCI-E v1 albo v2 . Muzealne PCI-E 1 na płycie z grafiką PCI-E 3 to zły wybór. 

chyli jak że ja mam starą płytę ???? chciałbym żeby było wydajne do gier gta v csgo fifa 16

Opublikowano

Masakra, nie  w to okienko miał iść komentarz i nie do tej płyty, sorka. 

Grafika z propozycji  Oski0202  była by najlepsza aktualnie. 

Opublikowano

Masakra, nie  w to okienko miał iść komentarz i nie do tej płyty, sorka. 

Grafika z propozycji  Oski0202  była by najlepsza aktualnie. 

a co sądzisz o gtx 560 ?? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...