Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Siłka

karol123742

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo za tydzien dwa mam zamiar kupic silownie i mam dwa pytania  odnośnie tego.

Oplaca mi sie ćwiczyć 3-5 godzin dziennie? czy lepiej 3-5 godzin tygodniowo ?

kupic od razu jakas kreatyne na sam start czy na czysto cwiczyć 

Opublikowano

3 godziny to za dużo jak na jeden dzień. 1,5/2 godziny max. Na poczatku nie warto brać suplementów.

Kluczem do sukcesu jest skoncentrowanie umysłu na tym czego pragniemy, a nie na tym czego się boimy.

Opublikowano

Do 2h max dziennie. Na początku rób wszystkie partie dopiero jak nabierzesz troszeczkę doświadczenia robisz trening konkretnych partii.

"Wspomagacze" kupuje się dopiero gdy masz zastój. Na początku siła będzie rosła jak głupia nie trzeba jej pomagać ;)

Wytrwałości życzę!

784091427630431250239.png

Opublikowano

Na poczatku nie warto brać suplementów.

warto

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

warto

Na początku i tak będzie miał duże przyrosty więc suple mu nie potrzebne. Będzie miał stażu z 6 miechów to wtedy już suple się przydadzą. Na początku na SUUUCHOOO !

Kluczem do sukcesu jest skoncentrowanie umysłu na tym czego pragniemy, a nie na tym czego się boimy.

Opublikowano

cwicz tyle na ile masz ochote... nikt Ci zycia nie bedzie ustawial, takie pierdolenie o przetrenowaniu, wez wg takich ciot nie sluchaj, Ci najwieksi jakos nie zawracali sobie tym dupy tylko robili to co kochaja, jesli masz ochote to cwicz nawe 7h dziennie... :3 Supli hmmm raczej nie bierz bo na poczatku iu tak sa fajne przyrosty sily, dopiero potem mozesz sie zabawic, pamietaj o tym aby dobrze jesc i sie regenerowac i rosnij duzy ! :3

Opublikowano

cwicz tyle na ile masz ochote... nikt Ci zycia nie bedzie ustawial, takie pierdolenie o przetrenowaniu, wez wg takich ciot nie sluchaj, Ci najwieksi jakos nie zawracali sobie tym dupy tylko robili to co kochaja, jesli masz ochote to cwicz nawe 7h dziennie... :3 Supli hmmm raczej nie bierz bo na poczatku iu tak sa fajne przyrosty sily, dopiero potem mozesz sie zabawic, pamietaj o tym aby dobrze jesc i sie regenerowac i rosnij duzy ! :3

Zobaczymy potem jak po pierwszych treningach będzie jęczał bo będzie miał duże zakwasy. Wyjdzie "ćwicz ile chcesz" ;)

Motywacja spadnie i kasa pójdzie w błoto bo siłka będzie zbierała kurz.

­

Opublikowano

Na początku i tak będzie miał duże przyrosty więc suple mu nie potrzebne. Będzie miał stażu z 6 miechów to wtedy już suple się przydadzą. Na początku na SUUUCHOOO !

Zacznijmy od tego, że duże przyrosty to efekt odpowiedniej diety, a nie samego ćwiczenia. ( Proste działanie dieta+trening = efekt) :) Na start warto brać mono, w sumie mono można brać cały czas. Co do przyzwyczajenia organizmów do supli, marna szansa przy leceniu zmiennym. Ja sam zaczynałem od jabłczana treca, a potem pump i shock. :) Fajnie szło jeśli chodzi o siłę, ale to też pewnie dlatego, że pochłaniałem od 3.5 do 4.5 tys. kalorii :)

Opublikowano

Zobaczymy potem jak po pierwszych treningach będzie jęczał bo będzie miał duże zakwasy. Wyjdzie "ćwicz ile chcesz" ;)

Motywacja spadnie i kasa pójdzie w błoto bo siłka będzie zbierała kurz.

­

to co, ze boli ? a co w zyciu nie boli ? wez, co to za jakies za przeproszeniem pedalskie podejscie ? poboli i przestanie... o.O zakwasy to jedno z najlepszych uczuc, przynajmniej wiesz, ze na treningu dales z siebie wszystko... :3

Opublikowano

to co, ze boli ? a co w zyciu nie boli ? wez, co to za jakies za przeproszeniem pedalskie podejscie ? poboli i przestanie... o.O zakwasy to jedno z najlepszych uczuc, przynajmniej wiesz, ze na treningu dales z siebie wszystko... :3

Widzę, że ciągle się nie rozumiemy. Pewnie też lubię to uczucie. Żadne pedalskie podejście.. nie każdy ma tyle samozaparcia by rano wstać z łóżka i funkcjonować w miarę normalnie kiedy czuje się jak połamany.

Nic o tym człowieku nie wiem więc wybieram raczej tą bezpieczną opcję. Skąd mam wiedzieć czy kiedykolwiek uprawiał jakiś sport?

­

Opublikowano

Widzę, że ciągle się nie rozumiemy. Pewnie też lubię to uczucie. Żadne pedalskie podejście.. nie każdy ma tyle samozaparcia by rano wstać z łóżka i funkcjonować w miarę normalnie kiedy czuje się jak połamany.

Nic o tym człowieku nie wiem więc wybieram raczej tą bezpieczną opcję. Skąd mam wiedzieć czy kiedykolwiek uprawiał jakiś sport?

­

Albo jest się nastawionym na cel i się go osiąga, albo robi się coś co nie przynosi efektów i rzuca się to w cholerę, marnując przy tym czas. :) Tak samo nie rozumiem ludzi którzy mają motywacje z wpisów takiego np. Karmowskiego.

Opublikowano

Albo jest się nastawionym na cel i się go osiąga, albo robi się coś co nie przynosi efektów i rzuca się to w cholerę, marnując przy tym czas. :) Tak samo nie rozumiem ludzi którzy mają motywacje z wpisów takiego np. Karmowskiego.

Słuchaj w dupie mam ile czasu będzie spędzał na siłowni (oby jak najwięcej) ale na początek niech lepiej nie przesadza. Tylko o to mi chodzi ;)

Są różne motywacje. Wiadomo, że najlepszą motywacją jest ta w sercu i głowie.

­

Opublikowano

Słuchaj w dupie mam ile czasu będzie spędzał na siłowni (oby jak najwięcej) ale na początek niech lepiej nie przesadza. Tylko o to mi chodzi ;)

Są różne motywacje. Wiadomo, że najlepszą motywacją jest ta w sercu i głowie.

­

To było odnośnie samozaparcia, a nie czasu ile bd ćw. :) 

@topic

Wgl. zacznijmy od tego jak można ćwiczyć 5h jednego dnia? Bo jakoś dla mnie to nie realne, tak samo 5h w tyg. :) Polecam 4-5x w tyg. 2h trening siłowy + aeroby i rozciąganie na koniec :)

Opublikowano

­

bezpieczna opcje ?xD prosze Cie...  :D jak chcesz cos osiagnac to idziesz na calosc, a nie sie ograniczasz do bezpieczestwa... :)

Opublikowano

bezpieczna opcje ? xD prosze Cie...  :D jak chcesz cos osiagnac to idziesz na calosc, a nie sie ograniczasz do bezpieczestwa... :)

Ze swoim ciałem rób co chcesz ale innym a tym bardziej jeśli ich zupełnie nie znasz proszę nie doradzaj takich rzeczy. Temat dla mnie jest skończony ;)

­

Opublikowano

Ze swoim ciałem rób co chcesz ale innym a tym bardziej jeśli ich zupełnie nie znasz proszę nie doradzaj takich rzeczy. Temat dla mnie jest skończony ;)

­

no no, spoko :3 bo jak go paluszek zaboli to bieda bedzie :/

@top jesli chcesz sie wiecej dowiedziec to lepiej idz na forum kfd, tam ludzie przynajmniej maja jakies pojecie o silowni bo niektorzy tutaj beda tylko Cie ograniczali ;)

Opublikowano

Kreatyna od startu im wczesniej tym lepiej ;) Jak myslisz ze zapchasz receptory suplami to jestes w bledzie, chyba ze chodzi o przedtreningowki

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Kreatyna od startu im wczesniej tym lepiej ;) Jak myslisz ze zapchasz receptory suplami to jestes w bledzie, chyba ze chodzi o przedtreningowki

Miałem się nie wypowiadać ale teraz pozwól, że wybuchnę śmiechem..

Po co mu kreatyna na początku? Naprawdę będzie niewiele dawała bo siła będzie sama rosła bardzo szybko. Jak pojawi się 'zastój' to kreatyna już mu nie pomoże bo jak ma pomóc skoro bierze od początku.

Jeśli nawet nie trzymałeś w ręce kreatyny to proszę nie doradzaj innym ;)

­

Opublikowano

Nie prawda ;) w tym wypadku zgodze sie z @Chris. :) Nie warto pchac sie od samego startu w kreatyne wg w suple, to nic nie szkodzi ale nie warto ;)

Warto, a szczególnie w mono. Zaczynając z kreatyną +/- nie marnujemy 3 miesięcy przy starcie, potem trzeba tylko umiejętnie zejść z niej, żeby spadków nie było jeśli chcemy odstawić suple. :) 

Na start w sumie ogólnie warto ładować w mono, aminokwasy wołowe i coś na stawy + witaminy. :)

Opublikowano

Warto, a szczególnie w mono. Zaczynając z kreatyną +/- nie marnujemy 3 miesięcy przy starcie, potem trzeba tylko umiejętnie zejść z niej, żeby spadków nie było jeśli chcemy odstawić suple. :)

Na start w sumie ogólnie warto ładować w mono, aminokwasy wołowe i coś na stawy + witaminy. :)

Ja powiem Ci, że od wczoraj zacząłem robić nowe ćwiczenie na bicepsa dokładnie drag curls i powiem CI, że jak rzadko miałem zakwasy na bicepsa to dzisiaj mam z*******e. Niesamowite ćwiczenie i ogromna pompa. Co do kreatyny to oczywiście się zgadzam, mono na początek, później jabłczan.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Zobaczymy potem jak po pierwszych treningach będzie jęczał bo będzie miał duże zakwasy

­

Jak ty po treningu masz zakwasy to polecam poczytac zanim zaczniesz doradzadz innym publicznie...

Miałem się nie wypowiadać ale teraz pozwól, że wybuchnę śmiechem..

Po co mu kreatyna na początku? Naprawdę będzie niewiele dawała bo siła będzie sama rosła bardzo szybko. Jak pojawi się 'zastój' to kreatyna już mu nie pomoże bo jak ma pomóc skoro bierze od początku.

Jeśli nawet nie trzymałeś w ręce kreatyny to proszę nie doradzaj innym ;)

­

Posmiales sie? Ja tez :) 

Jadlem rzeczy ktorych nie widziales, a trzymalem takie o ktorych pewnie nawet nie uslyszysz :)

Co do tej kreatyny przeanalizuj sobie jak dziala, co powoduje i wtedy zamknij oczy i pomysl dlaczego tak napisales ;)

Opublikowano

xDDDDDD Ci najwięksi raczej naturalni nie byli, ale to już taki mały szczegół. Kulturystka to maraton, nie sprint. Jak będzie ćwiczył 4 godziny dziennie zamiast 2 to raczej wiele mu to nie da, przynajmniej przez pierwszy rok, gdzie objętość treningu nie gra, aż takiej roli.

Co do tematu, zacznij od treningu fbw. powinieneś się wyrobić w półtorej godziny, na początku wystarczą 3 treningi tygodniowo, później możesz przejść na splita ew. push/pull 4 dniowy. Trenuj inteligentnie, nie na pałę, zapisuj progres i ciężary jakimi machasz. Staraj się zwiększać obciążenie z treningu na trening.

Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne i makroskładniki - żeby zoptymalizować efekty, a nie tracić rok czy dwa na początku, zanim się obudzisz i zrozumiesz, że dieta to ponad połowa sukcesu w tym sporcie.

Co do suplementów to zależy, suplementy to dodatki bez których można się spokojnie obejść, typu białko w prochu itp., jak masz dużo hajsu to możesz kupić, jak nie to obejdzie się również bez. Co do tej kreatyny to szczerze wydaję mi się, że przez pierwsze 3 miesiące nie będzie Ci potrzebna, bo i tak odnotujesz duży progres ciężarów.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Co do tej kreatyny to szczerze wydaję mi się, że przez pierwsze 3 miesiące nie będzie Ci potrzebna, bo i tak odnotujesz duży progres ciężarów.

also tego - kreatyne nawet dzieciaki w przedszkolu jedzą tylko tego nie wiedza. branie kreatyny w sposób tzw. "cykli" to głupota. po prostu jak bierzesz to bierz ciągle i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...