Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna do 500

Bafku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Zamierzam wymienić kartę graficzną. A że jestem laikiem, to prosiłbym o pomoc. Ogólnie nie jestem jakimś miłośnikiem komputerów, ale w raz z postępem czasem przydałoby sie pyknać z jakimś znajomym w typowego "lol'a czy Cs:go przy normalnych warunkach. Także oddaje sie w wasze propozycję

Jaki posiadasz budżet na kupno? - Do 500 zł.~

Kiedy zamierzasz kupić kartę? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) -  do końca stycznia

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

- Płyta główna :m5a78l‑mlx3

- Procesor AMD FX-6100 Six-Core Processor, 3315 MHz

- Zasilacz TM600 silent

- Karta graficzna ATI RADEON 3000 grahpic

- Rozdzielczość natywna to 1600x900

Do czego ma służyć karta? - Do grania w gry komputerowe, neta

Pozdrawiam.
Bafek  :)

Opublikowano

Czyli najpierw powinnienem pomyśleć nad wymianą zasilacza niż zmianą karty?

Dodam jeszcze, że od początku kupna siedziała w nim jakaś nędzna 250tką którą wymieniłem z racji ze komputer mi sie resetował, wymieniłem zasilacz dwukrotnie, a problem nadal pozostał. Jednak "Taak" Bardzo mi to nie przeszkadza

-Komputer odsyłany był na gwarancję
- stał u róznych 2 informatyków
po tym wszystkim poddałem sie z szukaniem przyczyny i powoli sie do tego przywyczaiłem 

Pozdro :)

Opublikowano

Dlatego, ze ten zasilacz jest gowniany bez kitu i nie wytrzumuje, dlatego trzeba wymienic, co z tego, ze byl wymieniany jesli dalej na s**t za 80zl nowka

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@Bafku tak, mniej więcej tak.

Ogólnie z tym zasilaczem jest tak, że jest on po prostu słabej jakości i nie trzyma napięć i może mieć różne inne (dodatkowe) problemy jak niski poziom sprawność, brak aktywnego PFC (dla mnie to znaczny minus i nie mają tego głównie słabe zasilacze).

Ale ogólnie niestabilne napięcie może objawiać się np. tym, że zasilacz da za małe napięcie (choć przez chwilę do dysku), co spowoduje jego zatrzymanie z powodu za niskiego napięcia i dysk już nie wstanie (zamrozi się i będziesz musiał restartować komputer (sam tak miałem)), lub napięcie nagle skoczy i będziesz miał niekontrolowane OC procesora (przez złącze EPS), co spalić może ci procesor, chipset, sekcję zasilania, różnie (zależnie od złącza, przez które pójdzie niestabilne napięcie).

Częściej pojawia się to przy większym poborze mocy przez komputer, jednak nie zawsze, ale zawsze może to doprowadzić do spalenia się sprzętu, lub jakiegoś podzespołu.

Co do wyboru zasilacza, to polecam Chieftec 500W za 100zł używany (ale patrz uważnie na złącza, żeby miał najlepiej 2x 6+2-PIN PCI-E), lub lepiej nowy Antec 500W za 170zł.

Co do grafiki, to dobrym wyborem jest jeszcze radeon R9 270x, który jest trochę droższy. Nie jestem pewien jak on się ma do GTX660, ale właśnie konstrukcję zielonych polecam kręcić, bo mają do tego świetne predyspozycje.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

@JacoH i @Oski0202

przyszedł dzisaj do mnie nowiutki Antec 500tka, i tutaj pojawia sie problem  ponieważ moja płyta główna nie posiada wejscia 6+2 a samo 4,  i tutaj kieruje pytanie czy lepiej odesłać zasilacz i szukać coś z 4 PIN'ami czy pokusic sie o wymiane płyty głównej,  tylko też nie wiem jakim kosztem mogłbym sie sugerować przy zakupie nowej/uzywki

Dzienks i pozdrawiam :P

Opublikowano

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Troche mnie uprzedziłeś Jacoh, bo własnie byłem w trakcie odkrycia tego, i podpinania

Moj laicki błąd, przepraszam i dziękuję ! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...