Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagi no asukara

indywidualistaA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BkTcrINCEAEDtFn.jpg

Rodzaj: TV

Ilość odcinków: 26

Gatunek: Dramat

Tematyka: Szkolne życie, okruchy życia

Status: Zakończone

Typ widowni: Seinen

Wiek widowni: 13+

Rok produkcji: 2013

Opis:

Opowieść o morzu i ziemi. Dwoje przyjaciół z dzieciństwa, Hikari oraz Manaka, od zawsze mieszkali na morzu. Teraz zaś, razem z dwójką innych znajomych, Kaname oraz Chisaki, zmuszeni są pójść do szkoły na lądzie, ponieważ ich własna podwodna placówka została tymczasowo zamknięta. Pewne zaskakujące spotkanie nadaje im życiom zupełnie niespodziewany kierunek.

(zapożyczone z : http://animezone.pl )

Chciałem to napisać gdzieś na końcu, ale napiszę na początku. Jest to świetne anime i już sporo czasu jak i serii minęło, gdy ostatni raz to mogłem stwierdzić z czystym sumieniem. Nie mam tu na myśli fabuły, która mimo wszystko, nie jest spektakularna. Nie mamy tu żadnych starć wielkich umysłów z rodem Death Note'a. Nie mamy krwawych rzeźni niczym Hellsing Ultimate. Jest to dramat. Lecz również nie jak School Days lub White Album 2. Dramat z piękną (mało powiedziane) kreską oraz animacją, niczym Shigatsu wa Kimi no Uso. Z tą różnicą, że w tym tytule dominują kolory jaskrawe, a przede wszystkim błękitny. Jeden z moich  ulubionych kolorów, przez co przyjemność z oglądania była jeszcze większa. Zwłaszcza gdy akcja działa się pod wodą, to było coś wspaniałego. Jednak nie tylko pod wodą, również na lądzie. Ale wracając. Napisałem małe porównanie do Shigatsu. Fakt, oba tytuły posiadają niezwykła kreskę, ścieżki dźwiękowe,a poziom fabularny stoi na takim samym poziomie. Prawdziwe powiedziawszy, fabuła nie jest specjalnie bogata wiec, osoby chcące obejrzeć to anime ze względu na fabułę, raczej się zawiodą. Jednak o wiele bardziej spodobało mi się właśnie Nagi no asukura. Z powodu bohaterów. Wcześniej wymienionym tytule, co drugi bohater był wkur...rzający, co dość utrudniało oglądanie. Zamiast skupić się na fabule, cała moja uwaga była skupiona na tym, by życzyć co drugiemu śmierci (aż jeden faktycznie umarł :D). Nie ważne, nie o tym chciałem pisać. Wszystkich bohaterów z Nagi no asukura (w moim odczuciu), z łatwością dało się polubić. Jednakże nie mam też tego, jedynego ulubionego. Cieszę się, że Hikari był/jest postacią, która nie kryła się ze swoimi uczuciami (przynajmniej nie z tymi związane z Manaką :P). Z pewnością jest osobą impulsywną i nie raz potrafił przywalić. W sumie o każdym bohaterze można dużo pisać, ale wątpię by komuś chciało się to czytać. Anime można podzielić na dwie części. Pierwsza część trwa od odcinka 1-13, natomiast druga 14-26. Dlaczego tak ? Ponieważ, pomiędzy odcinkami 13-14, pojawia się przeskok czasowy, trwający 5 lat. (Na pewno znacie takie zabiegi z Shinsekai yori). Ta druga część, posiada w sobie większą ilość dramatu, niżeli w pierwszej, co nie oznacza, że go tam nie ma. Na szczęście nie pojawia się przedramatyzowanie. Czuć, że jest, a jednocześnie nie dusi oglądającego.  Anime głównie skupia się na uczuciach bohaterów, gdzie każdy z nich żywi dane uczucie do drugiej osoby. Pojawiają pętelki (patrz spoiler)

Xfuiiqy.jpg?1

Z OST to w sumie najbardziej spodobał mi się pierwszy oraz drugi opening. (tutaj straciłem cały wątek o czym chciałem napisać jeśli sobie przypomnę, kiedyś dopiszę). W pewnym momencie miałem coś takiego "a jeszcze jeden odcinek", w tym momencie byłem chyba na 8 odcinku, a następnie "po tym jeszcze jednym" na 17. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak miałem. Jako, że zgubiłem się w swoich myślach, kończę tą pseudo wypowiedź.
Jeszcze tak z moich rozmyślań, gdy była mowa o tym "słonym śniegu", uważam, że jest to przenośnia to łez boga morza. (ewentualnie do tej kobiety, którą kochał)

Albo nie ma to żadnego znaczenia

Link do dyskusji: http://www.mpcforum.pl/topic/1459580-nagi-no-asukara/

gfgdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...