Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

do 3000 komputer do pracy i gier oparty o Skylake

brodziu43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uprzejmie proszę o pilną konsultację w sprawie zestawu:

ASUS DRW-24F1MT czarny SATA OEM
55,00 zł

Gigabyte GeForce GTX960 4096MB 128bit WindForce 2X OC
889,00 zł

Intel i5-6400 2.70GHz 6MB BOX
839,00 zł

Kingston 8GB 2133MHz Fury Black CL14
199,00 zł

Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX
225,00 zł

Zalman Z3 USB3.0 czarna
159,00 zł

MSI H110M PRO-VD (H110 PCI-E DDR4)
254,00 zł

TP-LINK TL-WN881ND (802.11b/g/n 300Mb/s)
59,00 zł

Crucial 250GB 2,5'' SATA SSD MX200 7mm
349,00 zł

Wartość zakupów: 3 028,00 zł

Założenia: komputer do pracy i zastosowań domowych (50%), 25% filmy, 25% gry (mmo, Fifa, PEs, Tomb Raidery itp). Praca biurowa, małe bazy danych, drobna obróbka foto.
Posiadam monitor Full HD z HDMI, DVI i SUB, peryferia (klawiatura na ps2) oraz dysk WD 1TB BLUE.

Potrzebuje całą resztę włącznie z kartą Wifi. Chcialbym komputer na Skylake, z dyskiem ssd 250gb

Nie chciałbym dokładać, jeśli nie trzeba bo i tak to dla  mnie ogrom pieniędzy.

Płyta główna może być? Zmieści się karta wifi? Warto dołożyć do lepszej płyty a gdzieś przyoszczędzić? Zaluję że w tych tanich płytach nie ma lepszych kart dźwiękowych.

Opublikowano

Uzupelnij bo syf troche: 

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Ten skylake konieczny? Bo w sumie do takich gierek, haski nie zrobi Ci roznicy, moze troche zaoszczedzisz nawet. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 3000zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw?  Jak tylko ustalę konfig. Nawet dziś mogę zamówić.

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Monito full HD, HDMI, DVI. Dotychczas laptop dwa rdzenie 7 letni i jeszcze starsza stacjonarka.
Do czego ma służyć komputer? Domowe zastosowania, biuro, filmy, gry - dokładnie w takiej kolejności.
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? System dokupię później. Potrzebna tylko karta wifi i napęd w budzie. Mam już nowy HDD 1TB Wd BLue z serii EZEX, kupiłem na promocji.
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Cichy i energooszczędny. Nieświecący.

CHciałbym kupić złozony w Xkomie, Proline, Komputronik ( ten ostatni za drogi).

Opublikowano

Dzieki za propozycje. Ciekawy ten zestaw, ale bez ssd. Bardzo bym chcial ssd 250gb bo nigdy nie pracowalem na takim cudzie, a wszyscy mowia wszem i wobec ze to cud malina :)

Opublikowano

Dzieki za propozycje. Ciekawy ten zestaw, ale bez ssd. Bardzo bym chcial ssd 250gb bo nigdy nie pracowalem na takim cudzie, a wszyscy mowia wszem i wobec ze to cud malina :)

To moze odpuscimy skylake? Bo szczerze nie oplaca sie ciac na innych podzespolach, ciezko upchac nawet ssd 128gb

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A co w pierwszej kolejnosci jest di zmiany w tym zestawie na Skylake?

I ja sie upierac nie bede, bo pytam Was bardziej o zdanie :D Myślałem, że skoro cena 4460 i i5 640 jest właściwie identyczna to lepiej pójść w SKylake, bo jenak ciut szybszy i nowszy.

Opublikowano

Ale w przypadku skylake, ceny ramu i płyt są wyższe, natomiast nie przekłada to się za bardzo na wydajność. Moim zdaniem lepiej zostać przy starej podstawce, wtedy zmieścisz lepszą kartę i ssd.

Opublikowano

Rozumiem, ale ceny za t procesora Sklake wychodza korzystniej. Stad chodzi mi konkrety w odniesieniu do mojej propozycji. Jakie pamieci na ddr za 200 zl i czy beda duzo szybsze od tych co wstawilem. I to samo z plyta - jaka konkretnie na 1150?

Opublikowano

jak chcesz skylake to obowiazkowo mobo na z170, poniewaz wtedy masz free oc zablokowanych jednostek, przynajmniej teraz, nie mozna przeiwdziec czy intel nie bedzie chcial blokowac oc jednostek, tak jak to bylo z oc na plytach 1150 z chipsetem innym niz z87/z97

­

Opublikowano

Bez sensu, kupując płytę na z170 i procesor na skylake, wyjdzie ta sama cena co by kupił z97 i i5 4690k, + tu nie ryzykuje utraty możliwości OC.

Jak by nie było, i tak nie zmieści się w budżecie. Lepiej zostać przy zestawie bez oc.

Opublikowano

No ja bym wolal szczerze mowiac nie krecic i nie kombinowac.

Pyta tylko ile trace dokladnie i co idac w Skylake bo ja tego nie czuje kompletnie. Jak pytam dookola co trace biorac plyte tania na Skylake za 260 zlotych to mi podaja plyty na 1150 za tyle samo kasy gdzie ja wielkiej roznicy nie widze w wypsazeniu. A jak jest dobra plyta z dobra dzwiekowka na 1150 to tez jest drozsza.

Nie umiem tez przeliczyc predksci pamieci ddr4 na ddr3 wzgledem ceny. 8giga ddr4 2133 cl 14 kosztuje 200zl. Co dostane na ddr 3 w tej cenie? Albo ile kosztuja analogicznie szybkie pamieci na ddr3 taniej?

Opublikowano

Bez sensu, kupując płytę na z170 i procesor na skylake, wyjdzie ta sama cena co by kupił z97 i i5 4690k, + tu nie ryzykuje utraty możliwości OC.

Jak by nie było, i tak nie zmieści się w budżecie. Lepiej zostać przy zestawie bez oc.

co

http://www.morele.net/inventory/info/fi6H0D/

1150

http://www.morele.net/inventory/info/Tkyjx8/

1151

jest 150 zl taniej, ramow nie licze bo i tak trzeba je kupic

chlodzenia tez, bo by sie przydalo do obu

po czesci masz racje, bo nie stac ani na oc skylake, ani haswella

ale nie ma sensu brac taniej plyty do skylake ze wzgledu iz ma sie poki co "darmowa" mozliwosc oc. dokladasz jedynie do plyty, a wychodzi to samo co 6600k, w dodatku i tak wychodzi taniej

ramy na haswella to byle co 1600 cl9 do zwyklego chipsetu, do z87/z97 warto doplacic do lepszych ramow

ddr4 na z170 2600 cl14/15 beda odpowiednie, mozna wolniejsze, nikt nikomu nie zabrania

co tracisz kupujac tania plyte  pod skylake? oc, co juz napisalem wyzej i placisz 250 zl za zwykle mobo, ktore umozliwia jedynie wsadzenie cpu i nic wiecej. to juz lepiej kupic i5 4460 z najtanszym mobo, wyjdzie taniej, a strata na wydajnosci bedzie niewielka, a zawsze mozna kupic za to ssd czy co tam chcesz

­

Opublikowano

TP-LINK TL-WN822N (802.11b/g/n 300Mb/s)
59,00 zł
Samsung SH-224DB SATA czarny OEM
62,00 zł
Zalman Z3 USB3.0 czarna
159,00 zł
Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX
225,00 zł
Kingston 8GB 2133MHz Fury Black CL14
199,00 zł
Crucial 250GB 2,5'' SATA SSD MX200 7mm
349,00 zł
Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX
929,00 zł
Gigabyte GeForce GTX960 4096MB 128bit WindForce 2X OC
889,00 zł

Wartość zakupów: 2 871,00 zł

Pomocie dobrac sensowną plyte do tego i powiedzcie czy moglbym wziac mniejsza obudowe bez strat dla temperatur? Jesli tak to jaka?

Opublikowano

na morele chyba z tego co pamietam w tej cenie ostatnio byla, to samo palit z taka iloscia pamieci

ale teraz skoczyla do 960

zrezygnuj z i6 6500 na rzecz 6400 ktora moze jest gorzej taktowana, ale sporo zostaje w portfelu

a mobo? ja sie juz tutaj wypowiedzialem

chcesz maly pc? to idz w strone matx/itx

­

Opublikowano

Ostatnie upewnienie sie bo male zmiany byly podczas ofertowania:

Karta sieciowa USB TP-LINK TL-WN822N (802.11b/g/n 300Mb/s)
Procesor Core i5 (1151) Intel i5-6500 3.20GHz 6MB BOX
DVD Samsung SH-224DB SATA czarny OEM
Dysk SSD Crucial 250GB 2,5'' SATA SSD MX200 7mm
MSI H110M PRO-VD (H110 PCI-E DDR4)
Obudowa ATX/BTX Zalman Z3 USB3.0 czarna
Zasilacz komputerowy Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX
Pamięć DDR4 Kingston 8GB 2133MHz Fury Black CL14
Karta graficzna PCI-E Gigabyte GeForce GTX960 4096MB 128bit
WindForce 2X OC

Za całośc po rabatach 3100.
Zamawiac?

Biore na lata 6500 juz. Wiem ze moze na wyrost ciut, ale jednak bazowo szybszy.

Opublikowano

za 3100 to juz mozna miec zestaw z 970tka

nie wiem czym bardziej i5 skylake jest bardziej przyszlosciowa od haswella? brakiem niektorych instrukcji? no na pewno xD

dalej nie rozumiem doplaty do i5 6500 kiedy znacznie taniej jest 6400

­

Opublikowano

To wziac 6400?

2700 a 3200 to jednak roznica. Ja nie wiem jak komputer wlasciwie korzysta z boosta. Czy podbij jak nie wyrabia z czyms czy jak to dziala. Jak mi powiecie ze nie zauwaze roznicy to z checia 100 zaoszczedze

Moze i mozna 970tke upchnac ale glosna i kosztem calej reszty.  Mi 960 starczy, a za trzy cztery lata to juz i 970 bedzie za slaba.

Doradzcie tylko czy 6400 czy 6500

Przekonales mnie.

Zamowiony z 6400. Calosc 3005 zł. I jeszcze dostane HoTS gift pack: 7dniowy Stim pack + Skin hihi

Co o karty za 889 - w xkomie jest promocja.

Dziekuje wszystkim za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...