Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Star Craft Signature

RapMajster

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Star Craft signature

Tutorial

Opracowanie: RapMajster

Poziom trudności: średni

38899_12_03_10_3_11_23.png

Witam! W tym tutorialu pokażę Wam, jak wykonać ciekawą sygnaturę z uwzględnieniem światłocienia i użyciem C4D.

Tutorial napisany w wersji GIMP 2.6. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.

limegreen-1.png Zaczynamy

limegreen-1.png1. Otwieramy nowy obraz [Ctrl+N] (tylko nie przesadzajcie z rozmiarami, ja wybrałem 350x150px) i wklejamy nasz stock (ja użyłem tego), a jeśli zajdzie potrzeba, odpowiednio go skalujemy skalowanie.png[shift+T] (lub Warstwa -> Skaluj warstwę).

38899_23_03_10_6_22_16.png

limegreen-1.png2. Tworzymy nową przezroczystą warstwę (Warstwa -> Nowa warstwa [shift+Ctrl+N]) i pędzlem pedzel.png [P] w kolorze czarnym malujemy tam, gdzie chcemy, aby kolory sygnatury przeszły w bledsze odcienie, bądź szarość. Nada to klimatu naszej sygnaturze. Tryb warstwy: Nasycenie.

38899_23_03_10_6_36_32.png

limegreen-1.png3. Tworzymy warstwę z widoku (Warstwa -> Nowa z widoku), wybieramy narzędzie Rozsmarowywanie rozmazywanie.png {S}, krycie pędzla zmniejszamy do około 30% i smużymy całe tło dookoła postaci.

38899_23_03_10_6_47_25.png

limegreen-1.png4. Przyszła kolej na C4D (polecam paczkę C4D Sevior'a). Tworzymy nową warstwę i na niej wklejamy wybrane C4D. Kolory -> Desaturacja. Wymazujemy gumką gumka.png [shift+E] to, co uważamy za zbędne, oraz to, co nachodzi na główną postać. Zmniejszamy krycie warstwy z C4D na mniej niż 70%, a Tryb warstwy ustawiamy na Rozjaśnianie. Powtarzamy ten punkt około 5 razy.

38899_24_03_10_1_16_38.png

limegreen-1.png5. Nadal zostajemy przy C4D. Tym razem zrobimy nasze umowne świetliki (C4D dostępne w załączniku). Tworzymy nową warstwę, a na niej wklejamy C4D o nazwie świetlik. Kolory -> Desaturacja. Gumką gumka.png [shift+E] wymazujemy to, co nam się nie podoba i to, co nachodzi na twarz (ewentualnie tułów) głównej postaci. Tryb warstwy: Rozjaśnianie, krycie warstwy: 60-70%.

38899_24_03_10_2_21_40.png

limegreen-1.png6. Teraz wklejamy C4D o nazwie Kołyska-kula. Kolory -> Desaturacja. Znowu wymazujemy brzydkie efekty. Tryb warstwy: Rozjaśnianie, krycie warstwy: 60-70%. Tworzymy nową warstwę, a na niej pędzlem pedzel.png [P] w kolorze czarnym zamalowujemy całe tło naszej sygnatury. Następnie rozmywamy Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa... je. Tryb warstwy zmieniamy na Pokrywanie o kryciu 90%.

38899_24_03_10_2_31_16.png

limegreen-1.png7. Tworzymy nową warstwę. Na niej wklejamy C4D o nazwie linie. Tryb warstwy: Rozjaśnianie, krycie warstwy: 100%. Oczywiście wymazujemy to, co nachodzi na postać. Następnie bierzemy pędzel Circle pedzel.png [P] i kolorem białym malujemy te miejsca, które mają być rozjaśnione. Następnie używając Filtry -> Rozmycie -> Rozmycie Gaussa... o wartości rozmycia 20px rozmywamy rozjaśnienia.

38899_24_03_10_2_47_49.png

limegreen-1.png8. Teraz zostało już tylko dodać napis i ramkę. Najpierw zajmiemy się napisem. Ja czcionką Tahoma Bold, rozmiar 13 napisałem "Star Craft", ściągnąłem teksturę z głowy postaci, przesunąłem przesuwanie.png [M] napis tam, gdzie najbardziej pasował, czyli w pustą część sygnatury. Dodałem cień do napisu i zmniejszyłem jego krycie i tak uzyskałem piękny napis. Dokładnie opisane macie to w tym poradniku (przykład pierwszy).

38899_24_03_10_3_01_00.png

limegreen-1.png9. Teraz zajmiemy się ramką. Tworzymy zaznaczenie prostokątne zazn-prostokatne.png[R], na nowej warstwie tak, aby obejmowało samą górną część sygnaturki (2 - 3px od góry) i wypełniamy jakimś kolorem. Następnie duplikujemy warstwę i odbijamy odbicie.png [shift+F] ją pionowo. Na koniec możemy jeszcze naszą sygnaturkę lekko wyostrzyć za pomocą Filtry -> Uwydatnienia -> Wyostrzanie.

38899_24_03_10_3_16_02.png

limegreen-1.png Koniec

rapmajster.png

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

A ja ci dam 5 x + lub - i 5;]

• Dodaj nową pozycję...