Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chłodzenie CPU

piotr11104

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czysciles komputer? Nie wydaje mi się żeby temp. był aż takie wysokie. Intel ma głośne chłodzenia, ale procesor na 99% sie nie przegrzewa.

Opublikowano

100zł to max ?

Nowe/używane ?

Z nowych to na chwilę obecną raczej tylko : http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-2-he1224-spc094-616308/

Nie max, ale około 100 zł. Możesz zaproponować też coś używanego.

Czysciles komputer? Nie wydaje mi się żeby temp. był aż takie wysokie. Intel ma głośne chłodzenia, ale procesor na 99% sie nie przegrzewa.

Komputer jest czysty, a wysokie temperatury to raczej wina zbyt małej obudowy. Temperatura na bf'ie 3 dochodziła nawet do 80 stopni po 2 godzinach grania.

Opublikowano

Jeżeli nie masz żadnego wentylatora dodatkowego, to się nawet nie dziwie trochę, bo ta obudowa nie wygląda na jakąś świetnie wentylowaną. Gdybyś miał z przodu wentylator zasysający powietrze do środka, a z tyłu wentylator tłoczący powietrze na zewnątrz, to temperatury były by niższe.

Poza tym chłodzenie jak np. Fera 2 będzie odpowiednie. Ważne by wentylator zamontowany na radiatorze był prostopadły do płyty głównej i skierowany w stronę tylnej kratki w obudowie (w calu pozbycia się nagrzanego przez radiator powietrza). 

Ot cały sekret i rozwiązanie. Poza tym nie polecam otwierać obudowy i pracować na komputerze bez panelu bocznego.

Ja mogę polecić Fera 2, a jeżeli chcesz coś tańszego to masz Arctic freezer 7 pro rev.2 (na chłodzeniu jest już nałożona pasta termoprzewodząca MX-2).

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

80 stopni na haswellu to nie jest aż tak dużo. Spartan/Freezer 7 tylko jak do tej budy.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Jeżeli nie masz żadnego wentylatora dodatkowego, to się nawet nie dziwie trochę, bo ta obudowa nie wygląda na jakąś świetnie wentylowaną. Gdybyś miał z przodu wentylator zasysający powietrze do środka, a z tyłu wentylator tłoczący powietrze na zewnątrz, to temperatury były by niższe.

Poza tym chłodzenie jak np. Fera 2 będzie odpowiednie. Ważne by wentylator zamontowany na radiatorze był prostopadły do płyty głównej i skierowany w stronę tylnej kratki w obudowie (w calu pozbycia się nagrzanego przez radiator powietrza). 

Ot cały sekret i rozwiązanie. Poza tym nie polecam otwierać obudowy i pracować na komputerze bez panelu bocznego.

Ja mogę polecić Fera 2, a jeżeli chcesz coś tańszego to masz Arctic freezer 7 pro rev.2 (na chłodzeniu jest już nałożona pasta termoprzewodząca MX-2).

ten Freezer jest mało opłacalny, lepiej wybrać Spartana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...