Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płyta główna kompatybilna z grafiką

Nexus915

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Mam pytanie, otóż chcę kupić nową kartę graficzną i nie wiem czy bedzie działała z płytą główną.

Kupuje ASUS GTX 950, moja płyta to AsRock AM1B-MDH.

Opublikowano

Tak będzie dobra, jednak podaj procesor i zasilacz (producent, model, moc).

Procesor może być za słaby pod tą grafikę i w praktyce ja ograniczać, np. nie pograsz w jakąś grę, bo grafika da radę, ale procesor już nie.

A co do zasilacza to musi mieć odpowiednie końcówki, aby podłączyć kartę graficzną pod zasilanie (PCI-E 6-PIN, lub inne). Daj link do karty graficznej, którą masz zamiar kupić, a powiem ci jakie potrzebujesz końcówki zasilające.

Poza tym producent jest ważny, ponieważ, niektórzy (np. modecom, whiteenergy i inni) produkują zasilacze niskiej jakości, co może skutkować skokami napięć. W praktyce jeżeli pójdzie za duże napięcie, to może się coś uszkodzić.

Sam miałem problemy ze spadkami napięć, co skutkowało wyłączaniem się dysku (spadek był minimalny, jednak dysk już wykrywał, że coś jest nie tak i się wyłączał). W praktyce cały komputer zamarzał. 

Jeżeli pójdzie ci takie napięcie na procesor, to możesz zrobić niekontrolowane OC procesora i spalić chipset, lub sekcję zasilania.

A moc potrzebuje, żeby ocenić, czy wystarczy taka.

Poza tym (bo nie napisałem wyżej) lepsze zasilacze (firmowe) mają o wiele więcej unowszeń i technologii zapobiegającym uszkodzeniu komponentów. Jednym z bardzo ważnych (wręcz podstawowych) rzeczy w zasilaczu, jest Aktywne PFC (czyli zasilacze generuje tylko tyle mocy ile potrzebuje; w przypadku pasywnego, jeżeli moc zasilacza to 600W, to tyle generuje, nawet jeżeli wystarcza mu połowa), chodzi tutaj oczywiście o ekologie i zaoszczędzenie paru groszy zawsze ;) Innymi są lepiej układy chłodzenia (w zasilacz), które zapobiegają przegrzewaniu się zasilacza, no i szereg innych układów, o których za dużo by pisać.

#edit tak to jest jak się piszę post przez ponad 30 minut, w międzyczasie chodząc, jedząc i wgl xD Dwie osoby mnie uprzedziły z pomocą.

Ok do tej grafiki potrzebujesz dodatkowe wejście zasilające PCI-E 6-PIN. 

Poza tym bardzo ładna grafika, jeżeli ją podkręcisz to może być całkiem ciekawa ;)

I tak jak koledzy mówią, szykuj się na wymianę procesora i tutaj i tak zmieniasz płytę główną, więc proponuje przejście na Intela.

W dobrej cenie możesz dostać i5-2500k (mimo iż to starsza generacja, to po OC (bo do tego jest stworzony) da radę spokojnie w najnowszych grach. Jeżeli masz ram o taktowaniu 1600MHz, to procesor i płytę myślę, że do 800-900zł dostaniesz na spokojnie ;)

I Tutaj kręcisz procesor (pod dobrym chłodzeniem) spokojnie do 4.5GHz wzwyż i tak go trzymasz cały czas.

Ogólnie ten procesor to legenda, więc nie trudno znaleźć testy, jak sobie ten dziadek radzi w np. Wiedźminie 3 i ciągnie go na Ultra (z dobrą grafiką). Twoja da radę z mieszanymi Średnimi-wysokimi. 

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...