Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik - Jak stworzyć serwer sfgame na darmowym hostingu 5v.pl?

Nightday96

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Ostatnio zauważyłem że co raz to więcej osób poszukuje/wypytuje się/ prosi o pomoc jak założyć serwer na darmowym hostingu 5v.pl więc ja wam przedstawię w kilu punktach jak to zrobić.

1.Zakładamy konto i potwierdzamy e-mail. Po potwierdzeniu logujemy się w prawym górnym rogu ekranu i wybieramy dodaj stronę + Reszta tworzenia strony rozpisana na obrazku

jZ1UJ6u.png

2.Po stworzeniu strony otrzymujemy komunikat "
Tworzenie hostingu strony jest w trakcie realizacji. Na swój adres e-mail otrzymasz wiadomość z danymi dostępowymi do konta FTP." 
Oznacza to że danych nie szukamy na 5v.pl w zakładkach itd. Wszystkie dane mamy u siebie na poczcie intetnetowej. Na e-mailu otrzymujemy wiadomość gdzie wypisane są nasze dane:

Serwer: stronasf.5v.pl (Serwerem bedzie link do waszej strony bez http://)
Twój login to: LOGIN (To przyklad)
Twoje hasło to: HASLO (tez przyklad)
Link do bazy danych: http://sql.5v.pl/
Login do bazy danych: X (Mój przyjmujemy za X, wy macie swój)
Hasło do bazy danych: Y (Przyjmujemy za Y, wy macie swój)

2.Następnie pobieramy jakiś program do ftp lub korzystamy z tego co mamy. Może być to filezilla/WinSCP i ten i ten program uważam za dobry.
Logujemy się do ftp i pobieramy paczkę plików którą potrzebujemy czyli np. pliki by Gilu

cZOy8cs.png

Opróżniamy httdocs. Otwieramy pobraną paczkę plików sfgame i wrzucamy całą jego zawartość do pustego już httpdocs. Następnie pasowałoby skonfigurować nasz serwer czyli pliki system.php i req.php ale system php potrzebuje db z którą będzie mógł się połączyć. Czyli musimy stworzyć tabelę w naszej bazie.
Wchodzimy na adres naszej bazy: http://sql.5v.pl

Logujemy się naszymi danymi do bazy danych które przyszły na poczcie. Czyli to moje X i Y :D

Patrząc na nasze struktury: Mamy dwie information_schematic oraz nazwe naszej strony bez linku. Wybieramy ją. W ftp otwieramy folder database i wyciągamy pliczek database.sql Potem wybieramy w bazie danych import i wybierz plik. Wybieramy nasz database.sql po czym wszystko zostaje już dodane na nasz serwer, a błędem się nie przejmujemy on nam nie przeszkodzi. Po wrzuceniu pliku to powinno wyglądać mniej więcej tak

qbwrN3C.png

Najeżdżamy na server_config i naciskamy. Następnie robimy to co na obrazkach:

yX2I7RB.png

Przypominam że stronasf.5v.pl to przykład tam ma być adres twojego serwera!

Gdy tego dokonamy zaczynamy konfigurację req.php i system.php

Zaczynamy od otwarcia req.php na linijce 9639

try {
   $db = new PDO('mysql:host=sql.5v.pl;dbname=Tu wpisujemy nazwe tej drugiej tabelki o której wspomnialem;charset=utf8', 'X (tu twój login do bazy)', 'Y (tu twoje haslo do bazy danych)');

Następnie system.php

function dbc() {
	mysql_connect("sql.5v.pl", "X", "Y") or die(mysql_error()); 
	mysql_select_db("druga tabela o której wspomniałem") or die(mysql_error());
}

Wchodzicie na stronę i tyle.

Opublikowano

Super! Zawsze mialem z tym problem a teraz nawet chyba zrobie serwer:) like leci.

Opublikowano

ta druga tabelka to która bo robię wszytko tak jak tu jest a nie działa mi serwer tylko to drugie w reg.php i w system.php  nie wiem co wpisać (wpisuje tu nazwę swojej strony to testowa strona sfpapier.5v.pl)  sorry że pytam ale strasznie nie umiem czytać ze zrozumieniem  

Opublikowano

ta druga tabelka to która bo robię wszytko tak jak tu jest a nie działa mi serwer tylko to drugie w reg.php i w system.php  nie wiem co wpisać sorry że pytam ale strasznie nie umiem czytać ze zrozumieniem  

Patrz nazwiesz swój serwer np. ciapasf no nie ? i tam gdzie ma być dbname wpisujesz ciapasf. 

W req po znaku równości a w systemie w nawiasie ("")

Opublikowano

Patrz nazwiesz swój serwer np. ciapasf no nie ? i tam gdzie ma być dbname wpisujesz ciapasf. 

W req po znaku równości a w systemie w nawiasie ("")

no i nadal nie działa 

Opublikowano

no i nadal nie działa 

Jesteś pewien że wszystko masz dobrze ? Ja robiłem tak jak opisałem i serwer świetnie chodzi :)

Zwróć uwagę na to czy:

- Pliki wrzuciłeś do httpdocs

- Czy są one dobrze skonfigurowane. Opis konfiguracji w postaci filmu znajdziesz w temacie z plikami gilu ja demonstruje tylko jak je wrzucić na 5v

- Czy konfigurując wpisałeś dane łączące z bazą mysql czy z ftp (były takie przypadki)

Opublikowano

mam taki teraz problem 

na localhost działa wszystko poprawnie  a tu takie coś 

wszystko sie wgrało ale tylko tyle wyświetla się (użyłem do tego WinSCP ale to niema raczej nic do tego którego program używam chociaż do niektórych plików serwerowych metin 2 ten program nie działa w pełni) 

Opublikowano

Jak wrócę do domu zajmę się serwerem. A jak zmieniać exp za misje i gold i klikanie statystyk na plikach gila i czy przed założeniem serwa czy po ?

A możesz uruchomić grę zanim włączysz komputer?

Po założeniu swojego gotowca. :)

Opublikowano

Po przeczytaniu tego tematu zauważyłem 1. Raz piszesz o konfiguracji raz o tabelce a jeszcze inaczej o datbase. Tylko ja nie rozumiem co napisałeś ?

Człowieku to jest tak że masz tabele dwie ta schematic i drugą z nazwą swojego serwera np serwersf i ją wciskasz i do niej masz wrzucić datbase.sql o to właśnie chodzi

@Edit

A i widzę komunikat że strona nie istnieje zapewne pliki u ciebie nie są w folderze httpdocs lub stworzyłeś go i błędnie nazwałeś... Ja w trakcie tworzenia poradnika tworzyłem też serwer który działa.

Opublikowano

A myślisz że jak to zrobiłem ? twój poradnik jest zły masz namieszane ogarni go a potem udostępniaj. Z takiego poradnika to można chyba na jakimś chinskim hostingu a nie na 5v gościu.

Ty jestes pomieszany  poradnik jest dobry.

Opublikowano

Poradnik jest poprawny :) Ci co mają ten problem co @Kostraxx i @MrFiiSK to po prostu muszą usunąć stronę i utworzyć ją jeszcze raz ;) (potem skonfigurować) aby strona była poprawna to po dojsciu danych na stronie powinny wyswietlac sie obrazki bo jesli nie beda sie wyswietlac  (obrazki i blad) to znaczy ze nie bedzie dzialac :) musicie probowac do skutku ;)

@NUNU!

jak nie rozumiesz tak prostego poradnika to daj sobie spokój z tworzeniem serwera :) taka rada 

Opublikowano

LyKa ma rację jak nie rozumiesz takiej prostej rzeczy to się nie bierz za stawianie serwera.

Opublikowano

zrobiłem ze 100 stron i nic a na innym hostingu  na friko.pl działa ale tylko ta pierwsza strona ten kwadrat z napisem opis ,strona główna itp po zamknięciu tego jet czarna strona i tyle na plikach zeusa to samo tylko tam sie wyświetla ten boczny chat  co jest ???

Opublikowano

zrobiłem ze 100 stron i nic a na innym hostingu na friko.pl działa ale tylko ta pierwsza strona ten kwadrat z napisem opis ,strona główna itp po zamknięciu tego jet czarna strona i tyle na plikach zeusa to samo tylko tam sie wyświetla ten boczny chat co jest ???

Nie wiem od czego to zależy a na friko jest stare php :)

Opublikowano

Nie wiem od czego to zależy a na friko jest stare php :)

to co ze stare czyli ze czegoś nie odczytuje czy coś???

Opublikowano

dupny ten twoj poradnik nadaje sie do wyrzucenia, 10stron założyłem na kazdej ten sam błąd co u kolegów wyżej :)

1. Wierny jednej marce

DSC_0028_3.JPG (1).jpg

Opublikowano

dupny ten twoj poradnik nadaje sie do wyrzucenia, 10stron założyłem na kazdej ten sam błąd co u kolegów wyżej :)

trzeba poczekać każda strona działa jaką stworzysz tylko dopiero po jakimś czasie ja czekałem prawie 10 h a na inną 24 h 

Opublikowano

Dałem sobie spokój z innym hostingiem. Jestem na 5v i chcę importować bazę sql i proszę o to błąd: fvwzfz.jpg:v  :v  :v  :v  :v  :v

to nie przeszkadza :) serwer bedzie dzialac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...