Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

wybranie karty graficznej do płyty głównej

dge753

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam owy sprzęt:

Windows 7 x64

płytę główną gigabyte ga-m56s-s3

Procesor amd 3x 2,4ghz na socket AM2/AM2+

3 kosci ram 2x2 1x1

Karta graficzna nvidia geforce 9600gt 512mb

zasilacz 400W

Może wydawać się słaby ale naprawde jest stabilny grałem na nim np w sniper ghost warior 1,2 na wysokich ustawieniach bez zadnych scięć. Chce w nim wymienic karte graficzna poniewaz jest ona juz stara i przyszle gry moga nie dzialac dobrze. Nie chodzi mi tutaj o wymiane calego sprzetu i o ram bo ram mi za niedlugo ma przyjsc jeszcze 2x2gb wiec chce wymienic tylko karte graficzna. Szukałem dos duzo na ten temat lecz nie znalazłem nic oprócz nvidia gt730. I nie wiem czy oplaca sie kupic bo ja na plycie chyba mam zwykly pci-e x16 a do niej potrzebny jest 3.0. Jesli mógłby mi ktos tutaj pomóc poszukać jakaś karte graficzna która by była w miarę mocna. Na karte chce przeznaczyc do 350-400 zl choc i to dla mnie jest niepewne. Ktos moze pow "juz lepiej kupic nowy komputer" a ja odpoeiwem ze racja ale z tych pieniedzy co mam a jescze nie zarabiam nie zloze kompa zajebi***go dlatego chce swojelgo obecnego ulepszyc bo naprawde dobrze mi sluzy. 

Prosze o pomoc i wszystkie uwagi na ten teamt prosze mi pisać moze mi pomogą :) z góry dzięki i daje plusiki :> Pozdrawiam

Uczeń
Opublikowano

marka i model zasilacza?
gt 730 odrazu odrzuć bo ta karta to smiec
plyta glowna jest dobra nie trzeba nic zmieniac zeby lepsza karta weszla tylko cos przeczuwam ze zasilacz jest do wymiany wiec podaj ten model i marke
i napisz jeszcze czy moga byc uzywane czesci

Opublikowano

Cześć, sorki patrzyłem i jest to zasilacz marki AKYGA 500W a nie 400. oczywiscie moga byc uzywane czesci. 

Uczeń
Opublikowano

ok zasilacz do wymiany np na takiego chiefteca
http://olx.pl/oferta/zasilacz-chieftec-450w-gps-450aa-101a-CID99-IDdeIJx.html#049b8b8187
(losowa oferta, mozesz wziac inna jak ci inna pasuje)
zostaje 300zł a wiec jest kilka mozliwosci
mozesz wziac jakas dobra karte typu tego http://olx.pl/oferta/msi-geforce-gtx650-ti-oc-1gb-jeszcze-na-gwarancji-CID99-IDddlA5.html#feed808f1b
ale to i tak jest przesada dla tego procesora wiec wzialbym cos tanszego typu gtx 460 za ~200zł a reszte kasy poprostu zostawil w portfelu bo nie oszukujmy sie gtx 650 ti przy tym procesorze to az nadto
http://olx.pl/oferta/gtx-460-oc-1gb-256bit-gigabyte-nvidia-geforce-pci-e-gddr5-CID99-IDdcm6w.html#a597419674

w czesciach uzywanych dawno nie siedzialem wiec nie wiem czy cos lepszego bedzie niz ten gtx 650 ti co i tak nie polecam brac

Opublikowano

no dobra a co do tego zasilacza to brakuje pewnie wejscia dodatkowego pina pod pci-e nie? czy cos innego nie pasuje? :c

z karta graf to co pokazałeś to mi nie chodzi o to zeby wyladowac 800 zl na karte i tyle chodzi o to zeby podlozyc jakas pod ten sprzet zeby to wszystko dzialalo jeszcze lepiej niz z dotychczasowa :x

Opublikowano

Chodzi mi o to ze jak narazie procek wyrabial przy wszystkim co robilem. w przyszłosci jak nie kupie lepszego to moze i wymienie, ale teraz podales mi kilka kart i ja wd teraz nie wiem ktora wybrac to ti czy 460?? ;x

Uczeń
Opublikowano

no dobra a co do tego zasilacza to brakuje pewnie wejscia dodatkowego pina pod pci-e nie? czy cos innego nie pasuje? :c

z karta graf to co pokazałeś to mi nie chodzi o to zeby wyladowac 800 zl na karte i tyle chodzi o to zeby podlozyc jakas pod ten sprzet zeby to wszystko dzialalo jeszcze lepiej niz z dotychczasowa :x

gdzie napisalem ze cos nie pasuje? 

bierz tego gtx 650 ti ale jak masz zamiar wymieniac plyte glowna + procek kiedys, a jak nie to bierz gtx 460 bo twoj obecny procek jest slaby i nie wykorzystasz potencjalu tego gtxa 650 ti

Opublikowano

Dobrze nie zabijajcie mnie. Troszke mam juz metlik w głowie z tym wszystkim i szukam porad :) I nie napisales ze nie pasuje ale ze bd do wymiany i chce wiedziec czemu ...

a i jeszcze jedno ja mam obecnie geforce 9600gt 512mb pamieci a ta ma 1 gb. Czy ja na tej 460 poczuje wgl jakakolwiek różnice? :p

:>

Uczeń
Opublikowano

Dobrze nie zabijajcie mnie. Troszke mam juz metlik w głowie z tym wszystkim i szukam porad :) I nie napisales ze nie pasuje ale ze bd do wymiany i chce wiedziec czemu ...

a i jeszcze jedno ja mam obecnie geforce 9600gt 512mb pamieci a ta ma 1 gb. Czy ja na tej 460 poczuje wgl jakakolwiek różnice? :p

:>

nie chce mi sie tobie tlumaczyc podstawowych pojec ale sa gry w ktorych to procesor jest ta wymagana jednostka a sa gry w ktorych karta graficzna jest bardziej potrzebna.

nie ma czegos takiego jak ograniczenie karty graficznej przez procesor i na odwrot, poprostu w grach sa miejsca statyczne czyli graficzne i te w ktorych duzo sie dzieje czyli te miejsca procesorowe.

wiec zalezy to tez od tego w co chcesz grac, ale wydajnosc bedzie mozna odczcuc co nie zmienia sytuacji ze jak trafisz w miejsce gdzie wymagany jest dobry procesor to sie zesrasz bo twoj to juz antyk.

jak chcesz grac w gry typu CS:GO, starcraft, gta, itd itd to roznicy duzej nie odczujesz a wrecz prawie w ogole jej nie odczujesz.

za to gry bardziej nastawione pod grafike typu wiedzmin to tutaj juz ta roznica bedzie widoczna

co nie zmienia faktu ze ja bym nie inwestowal w ten stary sprzet, tylko uzbieral na cos nowego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...