Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CodeToy V2 - platforma do kolaboracji nad kodem źródłowym

Gość petergood

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jyoSnGd.png

Witam.
Prawie półtora roku temu wydałem aplikację CodeToy (http://www.mpcforum.pl/topic/1236491-codetoy/). Dlatego że aplikacja miała bardzo dużo bugów, a kod źródłowy był napisany koszmarnie, to po pewnym czasie przestałem pracować nad aplikacją, a projekt odszedł w zapomnienie. Jako że nie miałem nic do roboty przez pierwszy tydzień przerwy świątecznej, pomyślałem że napisze cały projekt od nowa, wyrzucając zbędne funkcje i skupiając się na funkcjonalności aplikacji. Dlatego pragnął bym przedstawić wam owoce mojej pracy - aplikację CodeToy v2. Zacznij korzystać już dziś na:

http://ct.petergood.pl

CodeToy jest aplikacją działającą w chmurze, która umożliwia użytkownikom kolaborację (współpracę) nad kodem źródłowym lub innym tekstem w czasie rzeczywistym. Kolaboracja ta odbywa się w tzw. sesjach. Użytkownicy, którzy znajdują się w tej samej sesji, mogą modyfikować zawartość edytora, a zmiany te będą synchronizowane z innymi użytkownikami. Warto wspomnieć, że użytkownicy mogą edytować zawartość edytora w tym samym czasie. Mimo tego, że CodeToy jest aplikacją stworzoną głownie do edycji kodu, można w niej edytować również zwykły tekst.

Funkcje:

• Kolorowanie składni dla 80 języków programowania
  • Auto zapisywanie sesji (zaczynasz tam gdzie skończyłeś)
  • Tryb webmasterski - podgląd kodu HTML i CSS w aplikacji
  • Chat - komunikacja między uczestnikami sesji
  • Ostatnie sesje - w sposób banalny można przełączać się pomiędzy ostatnimi sesjami, dodawać sesje lub je usuwać
  • Piękny, minimalistyczny, nie dekoncentrujący wygląd

Filmik przedstawiający możliwość wspólnego pisania: https://www.youtube.com/watch?v=6BWiUW5qClc

b6ZY29o.png

cr4L8tf.png

dxiUnV8.png

c52dkui.png

8qv0yJG.png

Kilka technicznych spraw:

• Aplikacja na backend korzysta ze środowiska Node.js
  • Aplikacja korzysta z bazy danych MongoDB
  • Za transport pakietów odpowiada biblioteka Socket.io
  • Edytor jest obsługiwany przez edytor Ace
  • Tak, znacznik <script> jest zablokowany.

Zapraszam do korzystania. Opinie i powiadomienia o błędach są mile widziane.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

z*********e, rozwijaj to i reklamuj. są ciekawe tego typu strony ale najczęściej z ograniczeniami i trzeba kupywać jakies premium zeby je znieść. dałbyś radę zrobić plugin do sublime texta? coś jak floobits (polecam sprawdzić)

Opublikowano

z*********e, rozwijaj to i reklamuj. są ciekawe tego typu strony ale najczęściej z ograniczeniami i trzeba kupywać jakies premium zeby je znieść. dałbyś radę zrobić plugin do sublime texta? coś jak floobits (polecam sprawdzić)

Dziękuję za opinię :)

W sumie dobry pomysł z tymi pluginami, może jak będę miał czas to taki napisze (np. do Atoma). Jeszcze zastanawiałem się żeby projekt zrobić open-source i pozwolić użytkownikom na uruchamianie aplikacji na własnych serwerach (przez npm).

Opublikowano

Super :D

Da radę dodać do Ace jakieś autouzpełnianie i Emmeta?

PS

Jak wrzucisz to na githuba to masz ode mnie milion lajków;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Super :D

Da radę dodać do Ace jakieś autouzpełnianie i Emmeta?

Dziękuję za opinię. Pewnie by się dało, kiedyś może spróbuje również dodać auouzupełnianie i wsparcie Emmeta :)

Opublikowano

Jeszcze jeden pomysł, bardzo przydatny - fajna by była możliwość udostępniania linku readonly. Byłoby wtedy takie proste livecoding, ale bez konieczności streamowania obrazu ;)

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Jeszcze jeden pomysł, bardzo przydatny - fajna by była możliwość udostępniania linku readonly. Byłoby wtedy takie proste livecoding, ale bez konieczności streamowania obrazu ;)

Bardzo dobry pomysł! Postaram się wdrożyć tą funkcję  :)

Opublikowano

Świetny projekt :) Naprawdę strona bardzo przyjemna do pracy zespołowej :) Dzięki ! :)

Dziękuję za opinię :)

Opublikowano

ta

Ogólnie nie wiem czy jest sens wdrażania takiej funkcji - z założenia ma to być serwis prosty w obsłudze, a nie wypasiony IDE w chmurze. Ale może kiedyś o tym pomyślę, dzięki za sugestię :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...