Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką karte graficzną i płyte główną wybrać.

Mohher9013

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, jaką kartę graficzną za około 1.6k zł wybrać. Myślałem nad gtx 970 albo r9 390, procesor który już mam to i5 4460s. I do tego zestawu jaką płytę główną powiedzmy do 300-350zł. :)

sygna3.png
Opublikowano

W tym budżecie zdecydowanie GTX970 ;) R9 390 ma większe liczby, ale to jak z rdzeniami - więcej nie znaczy lepiej.

970 ma większe taktowania rdzenia i pamięci, a także o wiele wiele większe możliwości podkręcania, co bardzo polecam, bo wtedy wygrywa zdecydowanie z R9 390 tam gdzie normalnie jest minimalnie gorsza, a poprawia to też FPS, nie pogarszając kultury pracy.

Podaj tylko jeszcze jaki masz zasilacz. Model, producent, moc?

Co do płyty głównej to zależy jaki masz ram, ale jeżeli nie masz zamiaru zmieniać procesora na coś z "k" (pod OC) to myślę, że starczy ci MSI B85-G43 za 285zł ;) 4-kanałowy ram, 8-kanałowa karta dźwiękowa, USB 3.0 z tyłu (oraz gniazdo do przednich), a także (jeżeli się nie mylę, bo teraz piszę z pamięci) ma dwa wejścia PCI-E x16 na dwie karty graficzne.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Jak podkrecasz to tak jak wyżej, lepiej brać gtx970 od MSI, bo najlepsza do kręcenia. Względnie gigabyte.

Jak nie to R9 390 od Sapphire'a.

Płytka Ci wystarczy tak jak up MSI B85-G43.

Opublikowano

A jeśli kupię gtx'a 970 i nie będę podkręcał to będzie duża przepaść do r9 390 ? Z tego co patrzałem na testy to nie ma różnicy. Aha i jeszcze jeśli kupię gtx 970 i będą piszczące cewki to dostanę nową kartę. ?

sygna3.png
Opublikowano

Testy są stare dosyć, a wyszły nowe sterowniki do R9 więc pewności nie mam. Przepaści nie będzie wielkiej, max 5-10 fps, ale to zależy od gry.

Jeśli np. będziesz więcej grać w Wiedźmina 3, to weź gtxa 970, w większości z testów wygrywa.

Opublikowano

Myślę że dam rade podkręcić (obejrzałem trochę filmików) i kupię gtx'a 970 od msi, tylko nie wiem czy ta wersja zielona limited nie jest lepsza. Dzięki za pomoc wszystkim .;)

sygna3.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...