Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co wymienić w tym zestawie na początku?

denaralix3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie.

Oto mój komputer :

Karta : nVidia GT 440

Procesor : AMD Phenom II X4 B55, 3315 MHz

Zasilacz : Tracer Highlander 400W

Płyta główna : ASRock N68-VS3 UCC

Ram : 4GB (2 ranks, 8 banks) DDR3 SDRAM

Podobno, nie warto wymieniać tego zasilacza, bo jest z czarnej listy, bo jakiś typek zrobił kiedyś taką listę. Nawet ten normalnej firmy może zrobić to co ten z czarnej, nie sądzicie?

Jeszcze mam pytanko odnośnie płyty. Jakbym chciał kupić teraz GTX 960 i jakiś Intel I5-6500, to pisali mi, że do tej płyty nie mógłbym włożyć tych części. Dlaczego?

Opublikowano

Bo ta plyta ma calkiem inny socket i chyba nie ma wejscia pci-e x16. Zaailacz koniecznie do wymiany bo to ruska bomba zegarowa. Jaki masz budzet? Jakbys chcial tu wlozyc i5 6500 to wymiana plyty glownej i ramu na ddr4 cie czeka

Opublikowano

No dobrze, a jak kupie zasilacz, to potem nie wiem, czy pójdzie mi na nim jakaś inna karta graficzna, procesor, bądź płyta główna, które części później chciałbym zmodernizować. Co robić?

Opublikowano

Bo wiecie, jest taka sytuacja. Pierw chce kupic zasilacz, za pare miesięcy znowu coś dokupić do komputera, tak powoli go ulepszać. Zasilacz jaka cena? Obojętnie, 200 dam. :)

Opublikowano

Ogólnie to płyta na socket am3, ma pci-e x16, wiec jest możliwość wymiany karty graficznej bez zmiany płyty. Ale przy zmianie na ten proce, konieczna zmiana płyty i ramu.

Co do zasilacza, jeśli chcesz nowy to Antec 500W, na xkomie/techplanet/morelach porównaj ceny, ok. 160 zł.

Opublikowano

Jeśli chcesz stopniowo to weź Antec 500W, na pewno Ci wystarczy do zmiany procka i płyty w przyszłości. A jak nie to lepiej dobieraj na cały zestaw, bez dokupowania.

Opublikowano

Ale takie ramy mogę sobie dokupic przecież, ram ddr3 to nie ma znaczenia jaka płyta czy ddr5. Jak gram w gry i mam 4gb ram, to jak dokupie kolejne 4gb to mi coś da?

Opublikowano

Nie wiem czemu wpadly Ci do glowy ddr5, ale ma to znaczenie, np ddr2 nie wejde do plyty, ktora powinna pracowac ddr3. W sumie ram da Ci malo, lepiej karte i zasilacz pierw wymien.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Ale jak wymienie pierw zasilacz, to potem karta może mi nie pasować mocą, albo procesor potem. np. gtx 960 ma GDDR5, to nie wiem czy na plycie głownej DDR3 która mam, pójdzie mi ta karta.

Opublikowano

WTF co ma ddr karty do ddr plyty glownej? Plyta ma wejsci pci-e x16 to ci wejdzie karta graficzna...... Jak chcesz wiedzieć czy ci wystarczy mocy to kup 700w i nie będziesz miał problemu..

Opublikowano

No właśnie nie wiem czy coś ma, dlatego pytam tak? A jak kupię zasilacz 700W, a teraz mam 400W, to by ciągnęło prądu 700W czy mniej?

Np. teraz mam kartę pobór mocy 260W, a zasilacz 400W, czyli ile prądu ciągnie mi zasilacz?

Opublikowano

Będzie ciągnąć tyle prądu ile będzie potrzeba. Tak jak pisałem, tyle wystarczy, na 700W nie warto wydawać, skoro tańsze wystarcza.

@EDIT: Nie lepiej byłoby Ci po prostu dobierać i złożyć nowy komputer? To się bardziej opłaca.

Opublikowano

Uzbieraj kase i wroc, nie kupuj na raty bo widocznie z Toba sie nie da. Kup sobie uzywany zasilacz chiefteca 500/550W + gts 450 i zbieraj kase na nowy komputer.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Nie, jeżeli zasilacz ma aktywne PFC to pobiera tylko tyle prądu ile potrzebuje.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Uczeń
Opublikowano

najlepiej nic nie zmienaj, wroc jak bedziesz mial przynajmniej z 2 kafle na nowego kompa
co z tego ze bedziesz wymienial po 1 podzespole jak wymienisz cos teraz a za kilka miesiecy juz bys lepsze kupil za tyle samo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...