Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Inne] Inwencja twórcza - szukam pomysłów na temat programu

Memust

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PRZECZYTAJ NAJPIERW TO, CO JEST NAPISANE POD TEMATEM...

Cześć,

Piszę z nudów program którym będzie można czarować. Zwracam się do was z pytaniem, macie jakieś ciekawe pomysły na zaklęcia lub efekty, które mogłyby się tam znaleźć? Nie chodzi mi o coś w stylu "kula ognia" czy efekt "nudności". Im bardziej skomplikowany, tym większe wyzwanie. Roziwnięcie postu doceniam - najciekawsze będą lajkowane ^^ (chodzi o to, że do zdobycia takiego zaklęcia potrzebne jest coś specjalnego, albo trzeba to zrobić w jakichś specjalnych okolicznościach. Dopuszczam wymyślone przez was itemy, ale bez przesady)

Lubię raportować. Napiszesz coś, co już było, dostaniesz za spam - nabij ten post, ale wysil się trochę :P

To wygląda jak sygnatura!

Opublikowano

Piszesz program?
A nie raczej plugin? ;d

@topic

Zaklęcie na papierku, które przyzywa czarnego szkieleta, który podąża za graczem oraz wykonuje jego rozkazy. Prawym jak klikniesz na moba to go ten szkielet atakuje.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Piszesz program?

A nie raczej plugin? ;d

@topic

Zaklęcie na papierku, które przyzywa czarnego szkieleta, który podąża za graczem oraz wykonuje jego rozkazy. Prawym jak klikniesz na moba to go ten szkielet atakuje.

@OldisPL

Sam szkielet i podążanie to nie jest wyzwanie, i musicie to zrozumieć, wystarczy kontrolować czy dystans do przebycia nie jest więcej niż 20 kratek jak się nie myle bo wtedy crash.

A potem operujesz 

EntityTargetEvent ete = new EntityTargetEvent(Entity które stworzyłeś, cel który atakował, TargetReason.OWNER_ATTACKED_TARGET);

# Tylko nie jestem pewien czy TargetReason który podałem nie jest dostępny tylko dla wilka i ocelota ale no cóz :v

no i 

//komunikujesz o powstaniu zdarzenia
plugin.getServer().getPluginManager().callEvent(ete);
//sprawdzasz czy nadal jest w toku
            if(!ete.isCancelled())
//ustawiasz cel do ataku
                w.setTarget(target);
        }

Kod z pluginu, nie pytac dlatego mam zdefiniowane już :)

giphy.gif

Opublikowano

@liarek123

Ekhem, kolego, przeczytaj treść pod tematem...

Aktualnie nabiłeś sobie post zamiast mnie zreportować, ja wyjaśniłem ładnie mało składną odpowiedz na kogoś post, ale z sensem i treścią.

Jak żeś taki zaparty to sobie napisz silnik panie AMBITNY.

PROSZ ANTY SPAM I BÓL DUPY DO REPORTA:

Napisz gierke w szachy mobami na planszy elo :)

giphy.gif

Opublikowano

Aktualnie nabiłeś sobie post zamiast mnie zreportować, ja wyjaśniłem ładnie mało składną odpowiedz na kogoś post, ale z sensem i treścią.

Jak żeś taki zaparty to sobie napisz silnik panie AMBITNY.

PROSZ ANTY SPAM I BÓL DUPY DO REPORTA:

Napisz gierke w szachy mobami na planszy elo :)

Człowieku ale spiąłeś dupę nawet nie wiem o co?

Chciał pomysł to go otrzymał o.O?

@topic

Może dodaj jakąś siekierkę, która będzie spawnowała pioruny :D? I ma ograniczoną ilość na minutę.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Człowieku ale spiąłeś dupę nawet nie wiem o co?

Chciał pomysł to go otrzymał o.O?

@topic

Może dodaj jakąś siekierkę, która będzie spawnowała pioruny :D? I ma ograniczoną ilość na minutę.

Bo powtarzasz coś to od roku krąży po mpc jako "wyzwanie".

A podirytował mnie jego post, bo to moja sprawa co napiszę, i nikt nie musi mi kazać trzymać się w odpowiedzi jakichś wytycznych.

@EDIT: Ja dalej czekam na te szachy :v

giphy.gif

Opublikowano

@OdisPL

Siekierka mało oryginalna, ale coś w tym w stylu musi wejść

@liarek123

Zaklęcie na szachy? Coś mi się to nie widzi.

@topic

Czekam na kolejne pomysły :)

Opublikowano

@OdisPL

Siekierka mało oryginalna, ale coś w tym w stylu musi wejść

@liarek123

Zaklęcie na szachy? Coś mi się to nie widzi.

@topic

Czekam na kolejne pomysły :)

Pałka którą przesuwasz pionki lul;

Przedmiot budujący struktury: Klikasz i np. Wcześniej stworzona struktura się buduje. I nie nie mówię o nadaniu wywołania do ruchu //paste z worldedita :v

giphy.gif

Opublikowano

@OldisPL

Sam szkielet i podążanie to nie jest wyzwanie, i musicie to zrozumieć, wystarczy kontrolować czy dystans do przebycia nie jest więcej niż 20 kratek jak się nie myle bo wtedy crash.

A potem operujesz 

EntityTargetEvent ete = new EntityTargetEvent(Entity które stworzyłeś, cel który atakował, TargetReason.OWNER_ATTACKED_TARGET);

# Tylko nie jestem pewien czy TargetReason który podałem nie jest dostępny tylko dla wilka i ocelota ale no cóz :v

no i 

//komunikujesz o powstaniu zdarzenia
plugin.getServer().getPluginManager().callEvent(ete);
            if(!ete.isCancelled())
//ustawiasz cel do ataku
                w.setTarget(target);
        }

Kod z pluginu, nie pytac dlatego mam zdefiniowane już :)

Ale.... to dalej nie zadziała jak trzeba...

Szkielet to szkielet, co robić jak nie ma celu? zacznie atakować co popadnie, i eventami prawie nie ma szans by to ładnie i płynnie kontrolować.

e.setTarget to też bieda, raz zadziała, raz nie, nigdy nie masz pewnosci ze entity nagle nie zrezygnuje i nie zacznie znowu atakować kogoś innego.

zresztą, oryginalne ten plugin-wyzwanie, nie wiem gdzie i przez kogo dokładnie był zaproponowany, ale brzmiał mniej-więcej tak:

Crafting na item który przywołuje 3 szkielety, które są przyjacielsko nastawione do osoby przyzywającej i podążają za nią, jednocześnie atakując wrogie potwory w pobliżu i to co atakuje sam gracz.

Inne potwory też muszą atakować te 3 szkielety.

Czyli tak właściwe trzeba zrobić szkieleta co zachowuje się jak wilk, tylko wilki chyba same nie atakują, dopiero jak ktoś zaatakuje właściciela.

i bez własnego moba w NMS w spigocie tego nie zrobisz, a przynajmniej nie bez zlagowania calego serwera i setek bugów.

PS:

if(!ete.isCancelled())

To sprawdza czy event nie został anulowany, nie ma nic do tego czy jest on w toku.

A sam event jest zbędny jak coś. (Ale jak chce się wspierać inne pluginy to warto dodać)

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Ale.... to dalej nie zadziała jak trzeba...

Szkielet to szkielet, co robić jak nie ma celu? zacznie atakować co popadnie, i eventami prawie nie ma szans by to ładnie i płynnie kontrolować.

e.setTarget to też bieda, raz zadziała, raz nie, nigdy nie masz pewnosci ze entity nagle nie zrezygnuje i nie zacznie znowu atakować kogoś innego.

zresztą, oryginalne ten plugin-wyzwanie, nie wiem gdzie i przez kogo dokładnie był zaproponowany, ale brzmiał mniej-więcej tak:

Czyli tak właściwe trzeba zrobić szkieleta co zachowuje się jak wilk, tylko wilki chyba same nie atakują, dopiero jak ktoś zaatakuje właściciela.

i bez własnego moba w NMS w spigocie tego nie zrobisz, a przynajmniej nie bez zlagowania calego serwera i setek bugów.

PS:

if(!ete.isCancelled())

To sprawdza czy event nie został anulowany, nie ma nic do tego czy jest on w toku.

A sam event jest zbędny jak coś. (Ale jak chce się wspierać inne pluginy to warto dodać)

@GotoFinal

To że trzeba w NMS, to wiem, ale nie mam zamiaru pisać całych formułek na ten temat, co do: 

PS:
            if(!ete.isCancelled())

skoro sprawdza czy nie został anulowany, to sprawdza czy dalej jest halo gtf obudź się.

wydaje mi sie bo nie sprawdzałem że 

EntityTargetEvent 

czuwa nad tym by sprawdzać entity które wywołuje atak, więc po tym wnioskuje że lepiej sprawdzić czy nadal jest uważany za target do bicia, czy juz nie, bo dlaczego mamy bić coś co już nie powinno być atakowane?

Ja już na to nic nie poradze, grzebać w tak głęboko nie mam zamiaru :)

I czy przypadkiem nie dało by rady do czasu otrzymania ataku przez osobę tworzącą entity, usuwać targety, bo myśle że tak. Chociaż to mogło by zaczać powodować lagi przy większych wykorzytaniach typu mobarena, ale i tak możliwość jest.

A ja nie powiedziałem że działa to bez zarzutów, tylko mówie że samo stworzenie wyzwaniem nie jest. 

Pierwotna wersja była zaproponowana przez (chyba) Karolinke666 :)

giphy.gif

Opublikowano

To że trzeba w NMS, to wiem, ale nie mam zamiaru pisać całych formułek na ten temat, co do: 

PS:
            if(!ete.isCancelled())

skoro sprawdza czy nie został anulowany, to sprawdza czy dalej jest halo gtf obudź się.

Ja już na to nic nie poradze, grzebać w tak głęboko nie mam zamiaru :)

A ja nie powiedziałem że działa to bez zarzutów, tylko mówie że samo stworzenie wyzwaniem nie jest.

Pierwotna wersja była zaproponowana przez Karolinke666 :)

jak masz listener eventu:

#EventHandler
void onDupa(DupaEvent evt)
{
    evt.setCancelled(true);
}

i evt.setCancelled(true); nie przerywa eventu, tylko zaznacza że jest on anulowany, ale kolejne listenery mogą ten stan zmienić.

pluginManager.callEvent nie robi nic innego jak przekazuje twój obiekt eventu do wszystkich listenerów dla tego eventu, i potem ty możesz sprawdzić, czy ktoś nie użył tego "evt.setCancelled(true);"

I wtedy jak event jest anulowany nie wykonywać akcji (a może nawet cofnąć coś wykonanego przed chwilą), bo jakiś plugin ją zablokował, np WorldGuard, a jak nie został anulowany, to spokojnie wkonać.

a event nie może być "w toku", jest tylko moment przed jego zawołaniem, i po. (callEvent)

To 2 kompletnie inne sprawy, sprawdzanie czy jest "w toku" sugerowałoby że cała operacja wykonuje się w innym wątku a ty czekasz na jej zakończenie, a tak nie jest.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

jak masz listener eventu:

#EventHandler
void onDupa(DupaEvent evt)
{
    evt.setCancelled(true);
}

i evt.setCancelled(true); nie przerywa eventu, tylko zaznacza że jest on anulowany, ale kolejne listenery mogą ten stan zmienić.

pluginManager.callEvent nie robi nic innego jak przekazuje twój obiekt eventu do wszystkich listenerów dla tego eventu, i potem ty możesz sprawdzić, czy ktoś nie użył tego "evt.setCancelled(true);"

I wtedy jak event jest anulowany nie wykonywać akcji (a może nawet cofnąć coś wykonanego przed chwilą), bo jakiś plugin ją zablokował, np WorldGuard, a jak nie został anulowany, to spokojnie wkonać.

a event nie może być "w toku", jest tylko moment przed jego zawołaniem, i po. (callEvent)

To 2 kompletnie inne sprawy, sprawdzanie czy jest "w toku" sugerowałoby że cała operacja wykonuje się w innym wątku a ty czekasz na jej zakończenie, a tak nie jest.

Użyłem złego słowa do określenia, edytując post napisałem o co mniej więcej chodzi :)

giphy.gif

Opublikowano

Moim zdaniem to byś mógł dodać do swojego pluginu.
Takie zaklęci, jak budowanie danych struktur. 
A pewnie pytasz jak by to miało wyglądać?! 
Cóż to tak, wytwarzasz sobię jakiś ustalony przedmiotm klikasz na niego PPM i otwiera ci się GUI z wyborem danych struktur.
Jak już wybierzesz to klikasz LPM na dany blok kgóry będzie wskazywał środek tej struktury i klocek po klocku struktura się buduję. Nie żadnę że odrazu tylko bd można widzieć postęp pracy jak się buduje dana struktura. Jeśli masz jakieś pytanko co do mojego pomysłu pisz.

Opublikowano

@Daimenes124

Świetny pomysł z tym GUI! Już mam pomysł, jak go wykorzystać :) Masz może jeszcze jakieś pomysły, bardziej na "zwykłe" zaklęcia? To znaczy, coś jak zwykłe uderzenie piorunu, ale w oryginalnej formie. Jeśli uda Ci się, to fajnie byłoby bez budowli, bardzo zależy mi na tym, żeby jak największa część skupiała się na graczu, a nie na budowlach. Jeszcze raz dzięki :P

@liarek123 @GotoFinal

Wystarczy...

Opublikowano

@Memust

Może coś takiego ?

Kiedy masz w eq

NetherStar

możesz wykonać zaklęcie

Zaklęcie następujące;

Wybierasz;

Ustawiasz sobie na 70s  na 15x15

Ustawiasz sobie na na 35s na 30x30

Ustawiasz sobie na na 15s na 45x45

Kiedy jakiś gracz wejdzie w na teren tej tarczy dostaje po 1/2 serduszka dmg

Jeżeli jakieś zwierzęta i ludzie będą stali tam aktualnie dostaną 1/2 życia tego co aktualnie mają (jeżeli mają 6 serduszek dostają dmg 3 serduszka)

Kiedy tarcza jest aktywna na tym terenie żaden gracz oprócz tego co zrobił tarcze nie może budować. Oraz ma zablokowane komendy typu /spawn /tp /home /warp itp.

Kiedy tarcza mija gracz który zrobił tarcze dostaje REGENERACJE 2 na 30 s oraz SIŁE na 15 s

Coś takiego jest oryginalne ?

Pozdro =>

Opublikowano

Moc szybkość, oraz Mega Kilofu. Szybkość to zwyczajne speed 5, a mega kilof stopniowo będzie powiększać szybkość kopania w zależności tego jaki mamy poziom. Poziomy będziemy zdobywać poprzez kopanie Stone, wszystkie informacje o mega kilofie: ile wykopaliśmy już Stone, ile wydropilismy xp, ile wydropilismy itemów (rudych/z dropu ze stone [do ustawienia w configu) będą dostępne pod komendą /mega info. Kilof będziemy zdobywać za 32 emeraldy (do ustawienia w configu) pod komendą /mega daj To chyba wszystko. Jeżeli wybierzesz mój projekt i coś nie będzie dla ciebie zrozumiałe napisz na pw :) @Memust

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngdiversable Interakcja pomiędzy każdym a każdym to raczej nie, bo by mi się chyba komputer spalił, ale ciekawy pomysł, dzięki :)

@In-ferN-O Takie sztuczne z tym kilofem, myślałem o czymś, co łatwo używać i raczej jest wywoływane dla efektu wizualnego / efektu oddziaływania na otoczenie / przeciwstawienia się innemu efektowi wizualnemu lub efektowi oddziaływania na otoczenie

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngdiversable Interakcja pomiędzy każdym a każdym to raczej nie, bo by mi się chyba komputer spalił, ale ciekawy pomysł, dzięki :)

@In-ferN-O Takie sztuczne z tym kilofem, myślałem o czymś, co łatwo używać i raczej jest wywoływane dla efektu wizualnego / efektu oddziaływania na otoczenie / przeciwstawienia się innemu efektowi wizualnemu lub efektowi oddziaływania na otoczenie

Troszke mnie nie zrozumiałeś:D Pare osób. i wątpie żeby coś się spaliło w twoim domu xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...