Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows 10 - czy warto?

dragranis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka, taką sprawę mam. Zastanawiam się nad instalacją Windowsa 10. Chciałem poczekać kilka miesięcy od premiery i dowiedzieć się jak to wszystko wygląda i ogólnie czy warto instalować. W związku z tym mam kilka pytań.

1. Jak ogólne wrażenia ? Ogólnie czy dobrze działa, czy nie wiesza się co 5 minut, czy jesteście zadowoleni itp.

2. Czy starsze aplikacje dobrze działają na nim? Nie ma z tym problemów?

3. Orientuje się ktoś jak to jest z tą licencją? Mam Windowsa 7 Home Edition BOX i z tego co pamiętam to ta darmowa aktualizacja jest przypisana do sprzętu, chyba do płyty głównej. Więc jeśli dobrze rozumiem, jeśli padnie mi płyta, to mam do wyboru albo kupić dziesiątkę, albo zainstalować z płytki siódemkę i przy niej zostać?

4. Czy system kasował jakieś dane przy aktualizacji? Chcę wiedzieć czy muszę zrobić kopię wszystkiego.

Z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

Mam od 2 miesięcy.

Działa stabilnie. Uruchamia się szybciej niż 8

Wszystko działa.

Nic nie było kasowane, była to aktualizacja jak na telefonie.

Nie znam odpowiedzi na 3 pytanie.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

1. Ogólnie okej, działa jak trzeba, wydajność ok, jedyna wada to brak możliwości wyłączenia aktualizacji automatycznych co denerwuje :v

2. Działa wszystko poza... kilkoma sterownikami gdyż po uruchomieniu ich na zwykłym koncie usera z prawami administratora windows twierdzi że sterownik jest niebezpieczny... musiałem przez cmd aktywować konto ukryte administratora i tego używać -.-

3. Klucz produktu przypisywany jest do konta microsoft z tego co wiem :)

4. Trzeba było po instalacji wgrać na nowo sterowniki

Wczoraj powróciłem na 8.1 i w sumie jestem bardziej zadowolony - pół roku pracowałem na dziesiątce. Nie trzeba żadnych ukrytych kont włączać, aktualizacje można wyłączyć.

Darmowe kody na 20% zniżki (WWW, VPS and MC) na lvlup.pro

Szczegóły discord: xVendrome#6074 / PW

Opublikowano

Jak chcesz żeby o wszystkim na twój temat wiedzieli to instaluj bo po to jest ten system.. aktualizacje będą nawet bez twojej zgody (podobno)

Opublikowano

przenigdy window$ów

1. nie jestem zadowolony

2. jest wiele problemów

3. kupisz sobie jeszcze raz, co ci szkodzi

4. osobistych nie, jednak je pakuje a następnie wysyła na serwery NSA i micro$hita

co czego tobie ten window$?

zły dział a propos

Opublikowano

Jest mały programik, którym można wyłączyć wszystkie te szpiegowskie funkcje systemu.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Siemka, taką sprawę mam. Zastanawiam się nad instalacją Windowsa 10. Chciałem poczekać kilka miesięcy od premiery i dowiedzieć się jak to wszystko wygląda i ogólnie czy warto instalować. W związku z tym mam kilka pytań.

1. Jak ogólne wrażenia ? Ogólnie czy dobrze działa, czy nie wiesza się co 5 minut, czy jesteście zadowoleni itp.

2. Czy starsze aplikacje dobrze działają na nim? Nie ma z tym problemów?

3. Orientuje się ktoś jak to jest z tą licencją? Mam Windowsa 7 Home Edition BOX i z tego co pamiętam to ta darmowa aktualizacja jest przypisana do sprzętu, chyba do płyty głównej. Więc jeśli dobrze rozumiem, jeśli padnie mi płyta, to mam do wyboru albo kupić dziesiątkę, albo zainstalować z płytki siódemkę i przy niej zostać?

4. Czy system kasował jakieś dane przy aktualizacji? Chcę wiedzieć czy muszę zrobić kopię wszystkiego.

Z góry dzięki za pomoc :)

Serdecznie polecam, najlepszy system z jakiego korzystałem.

1. Bardzo dobrze, w ogóle się nie zawiesza, najlepsza wydajność ze wszystkich Windowsów. Nie miałem nawet 1 problemu.

2. Nie miałem ani 1 problemu, nawet ze starymi grami.

3. Nie do płyty głównej, nie wiem dokładnie. Jeśli masz licencje na tego pc, to nie możesz go zmieniać. Stary system możesz bez problemu przywrócić - masz na to miesiąc.

4. Nie, nic, wszystko zostaje.

przenigdy window$ów

1. nie jestem zadowolony

2. jest wiele problemów

3. kupisz sobie jeszcze raz, co ci szkodzi

4. osobistych nie, jednak je pakuje a następnie wysyła na serwery NSA i micro$hita

co czego tobie ten window$?

zły dział a propos

Wyjdź pls.

Opublikowano

Instaluj dziesiątkę. Jak ci się nie spodoba, to przez miesiąc masz możliwość powrotu to swojej starej wersji Windowsa.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Serdecznie polecam, najlepszy system z jakiego korzystałem.

1. Bardzo dobrze, w ogóle się nie zawiesza, najlepsza wydajność ze wszystkich Windowsów. Nie miałem nawet 1 problemu.

2. Nie miałem ani 1 problemu, nawet ze starymi grami.

3. Nie do płyty głównej, nie wiem dokładnie. Jeśli masz licencje na tego pc, to nie możesz go zmieniać. Stary system możesz bez problemu przywrócić - masz na to miesiąc.

4. Nie, nic, wszystko zostaje.

Wyjdź pls.

nie rozkazuj mi.

to, że wpadłeś w tą jedną wielką propagandę nie oznacza, że musisz eliminować przeciwne na ten temat zdanie innych osób. za kogo ty się uważasz?

Jest mały programik, którym można wyłączyć wszystkie te szpiegowskie funkcje systemu.

jest, jednak widać, że nie sprawdziłeś snifferem pakietów wysyłanych drogą system --> serwery m$.

Opublikowano

Znowu głosisz jakąś teorię spiskową ?

Jak by nie było , każdy system od Visty w górę zawsze łączył się z serwerami microsoftu a ty to dopiero zauważyłeś ? 

Nie ma wysyłanych żadnych prywatnych informacji na żadne serwery poza tym co sobie ustawimy czyli zapamiętane hasła, ustawienia. Robi to każdy system co posiada konto zintegrowane w chmurze, co jest więc w tym dziwnego ? To samo ma Android, Chrome ( konto google ) , wszystkie iphony a ty płaczesz że nagle w windows to zrobiono w systemie ? 

Nie jest możliwością wyłączyć wszystkich funkcji łączności z serwerami Microsoftu , no chyba że całkiem wypniesz komputer z netu. 

Sniferem to sobie możesz sprawdzać TRANSFER że w ogóle  jest a nie co zawierają dane więc gdzie tu te twoje bezsensowne oskarżenia, jak narazie to tylko wprowadzasz w błąd innego użytkownika.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ja instalowałem już dwa razy 10 i wracałem znowu do 7 teraz jestem na 7 w 10 wywalało mi dziwny błąd gdzie nie mogłem używać paska windows nie mogłem na niego nacelować ani nic i często sam w sobie się zacinał (nie dało się nic zrobić) z tym paskiem oczywiście. Ogólnie 10 chodzi ładnie i bez problemów z grami jakiejś różnicy w wydajności nie widziałem, jedyny minus to ten dziwnie bugujący się pasek =) 

sXglh3A.png

Opublikowano

Zwykle nowe systemy zawsze mają problemy z nowymi rozwiązaniami, zwłaszcza przy uaktualnieniach. Sam miałem ten sam problem z paskiem zwłaszcza ze używam Insidera to który ma najnowsze poprawki do systemu i jest w nim jeszcze więcej błędów niż w normalnym systemie. 

Nie polecał bym żadnego konkretnego systemu Microsoftu bo dobiera się go w zależności od sprzętu i zapotrzebowania. Niedługo by pograć w gry albo użyć programów z nowszymi rozwiązaniami  np dx12 czy cokolwiek tam nowego wymyślą trzeba będzie posiadać nowy system.

Tak samo bezsensem wydaje się używać nawet windows 7 na najnowszym sprzęcie który jest dostosowany wydajnościowo i w pełni kompatybilny z nowymi systemami. Zresztą wybór zawsze należy do użytkownika  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mam od kilka miesięcy i przyznam że z wyglądu jest ładny i wszystko szybko lata i śmiga ale dużo programów i gier nie działa :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...