Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ninja Archer jak grać ?

Λrioch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zamiar zacząć grac Archerem gdzie nigdy nim nie grałem. I teraz ytanie, jak expic ? jak robić eq?

Proszę o szybką odp !

PS: bede gal na  privach

QMGnTS1.png

Opublikowano

Wszystko zalezy od serwera prywatnego, kolego.

Archer na serwerach bez poliformi trudny w expie, lecz na hardach w pvp jest dobry na pozniejszych levelach.

Opublikowano

Wszystko zalezy od serwera prywatnego, kolego.

Archer na serwerach bez poliformi trudny w expie, lecz na hardach w pvp jest dobry na pozniejszych levelach.

Wiem że w expie jest trudny. Mam zamiar grac na medium hard. Ale chce sie nauczyc grac najierw na easy

QMGnTS1.png

Opublikowano

Zależy od typu serwera, jednak nawet na hardach początki gry archerem nie są skomplikowane. Na pewno do 30 lvl'a warto grać jako dagger, chyba że masz fajne eq (chodzi głównie o hity, bo jedynie 6. skill archera jest przydatny w pvm). Jeżeli na Twoim serwerze koń bojowy nie będzie przyznawany na starcie, to warto go jak najszybciej zrobić. Do 70 lvl'a archer raczej nie ma co myśleć o expie z buta, bo koziki mają zdecydowanie za mały dmg. Przy robieniu eq pod pvm musisz skupić się głównie na hitach. Skoro będziesz grał na privach to zdecydowanie najlepszym wyborem będzie maksowanie Zręczności i Siły (ZR 2:1 SIŁ). Ninja dzięki Zręczności zyskuje też uniki, dzięki którym nie jest wcale taki "papierowy" jak się wydaje. Od 70 lvl'a tak naprawdę archer i dagger niczym się nie różnią - simki to naprawdę dobre sztylki do pvm i przeskok z bicia FMS'em pod ścianą na latanie z Simkami to duża różnica i dużo przyjemniej się expi (Combo 2 się przydaje). Na 75 jeśli masz yangi, to dobrze się przerzucić na Chakry, ale muszą mieć one wysokie śr (powyżej 30, żeby były lepsze od Simków). KD w sztyletach do pvm zawsze: Potwora, Śmierci, Penetry. Archer i dagger na wyższych lvl'ach w pvm praktycznie się nie różnią, bo w grocie i tak nie opłaca się używać skilli, a przy ponadprzeciętnym eq ziny w grocie v2 schodzą na combo.

Jeśli chodzi o pvp, to parę % szybkości zaklęcia może zrobić różnicę, bo skille archera mają dość długi czas ładowania. Poza tym kryt, przeszywka i oczywiście % na ludzi. Stawiałbym też na szybkość biegania i jak największą ilość HP. Blok i def nie są tak istotne, bo archer i tak nie powinien podchodzić blisko przeciwników. Skille na których powinieneś bazować to Ognista i Trująca Strzała - zaczynasz od Trującej (100% na otrucie na P, ale pamiętaj, że możesz otruć tylko przeciwników mających nie więcej niż 7lvli więcej od Ciebie) i Ognistej. Po tych dwóch skillach nie ładujesz następnego - Powtarzalny Strzał jest bardzo wolny i możesz przez niego wpaść pod miecz. Robisz sobie trochę miejsca ("uciekasz", jak mówią rdzenni wojownicy body) i próbujesz ukłuć z daleka Ognistą lub Powtarzalnym. Mając dużą szansę na przeszywkę możesz też próbować hitów z dystansu, które bywają zabójcze.

Ciężko możesz mieć z zarobkiem archerem, ale jeśli na Twoim serwerze będą dungeony to możesz próbować je przechodzić na poli. Jednak bez dungeonów też można sobie poradzić. Na PLu zarabiałem daggerem na poli - z krukiem śr 40 i poli na P metki 90 zbijałem w 2 - 3  minuty, na jednym marmurku wychodziło 7-10 metinów (szukałem buffem i logałem ninje dopiero jak znalazłem). Podsumowując - poli może bardzo pomóc w zarobku.

Opublikowano
Rozdawanie statystyk:

1. Zręczność

2. Siła

3. Witalność

Exp (PvM):

Na serwerach typu easy lub medium, powinieneś bez problemu expić na pełnych spotach mobów w podstawowym ekwipunku do expa. 

Pojedynki (PvP):

Jeśli chodzi o pojedynki są dwie kwestie.

1. Na jednych serwerach gdzie pvp kończy się na paru skilach używasz po prostu kolejno skili Trująca Strzała - Ognista Strzała - Powtarzalny Strzał.

2. Na serwerach gdzie pojedynki trwają trochę dłużej trzeba trochę pobiegać. Powinno wyglądać to następująco, rozpoczynasz pojedynek (stojąc w trochę większej odległości od przeciwnika) skillem trującą strzałą, następnie uciekasz co chwilę strzałkując. Co jakieś kilkanaście sekund używasz umiejętności Ognista/Trująca Strzała, a na koniec dobijasz powtarzalnym. ;)

Ekwipunek (Wojenny/PvP):

1. Broń - Lud, Siła, Zręczność, Krytyk, Szybkość Zakl.

2. Zbroja - Hp, Miecze, Dwuręka, Sztylet, Strzały/Dzwony.

3. Hełm - Lud, Magia, Reg. PŻ, Szybkość Atak, Trucie.

4. Tarcza - Lud, NNO, Siła, Zręczność, Blok Cios.

5. Kolczyki - Lud, Miecze, Dwuręka, Sztylet, Strzały, Dzwony.

6. Bransoleta - Lud, Hp, Magia, Szycie, % dodany do PŻ.

7. Naszyjnik - [patrz zbroję]

8. Buty - [patrz zbroję]

denzel.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...