Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy komputer do gier

Covver

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno?

- czym mniej tym lepiej. Nie mam ustalonego budżetu że względu na to, że to nie ją będę go kupował. Zależy mi na dobrym sprzęcie (dod. Informacje) w dobrej cenie

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)

-jak najwcześniej. Jeżeli dostanę od Was dobre propozycję to mogę nawet i dzisiaj ,,zamawiac''

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

-Monitor bodajże 23' Samsung

Do czego ma służyć komputer?

-Do gier - CS:GO i nowsze produkcje

Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

-monitor, klawiature, myszkę itp. Posiadam

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

- Nie.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Liczę na jak najtańsze propozycję gdzie w grze CS:GO wyciągne ~100FPS na średnich i żebym mógł pograć w nowsze produkcje

image.png 

Opublikowano

Popraw to, tak sie nie uzupelnia wzoru, ma byc budzet i kiedy normalnie napisane, nie bedziemy bawic sie w kotka i myszke. 

Jaki posiadasz budżet na kupno?
- czym mniej tym lepiej
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
-jak najwcześniej

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Procesor: Intel Core i7-7700K 4.2GHz 8mb Płyta główna: Gigabyte AORUS Ga-Z270X-Gaming 5

Grafika: MSI GeForce GTX 1070 Gaming X 8gb GDDR5 (256 bit) <3 Ram: G.Skill Ripjaws V DDR4 16GB(2x8GB), 3200MHz, CL16 

Dysk HDD: Western Digital Red, 3.5'', 3TB, SATA/600, 64MB cache Dysk SSD: Crucial MX300 525GB Sata3

Chłodzenie: be Quiet! Dark Rock Pro 3 Zasilacz: Corsair RM550X 80+ GOLD 550W Obudowa: be Quiet! Pure Base 600 Window Black/Orange

Opublikowano

A ewentualnie tansze opcje ktore pociagna cs na tych 100-150 i inne nowsze tytuły na srednich?

no powiedz ile. 2k, 2,5k, 3k? nie da się tak..

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

najtańszy oplacalny na podstawce AMD:

Pamięć: Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL Unbuffered NON-ECC 1.5V
Dysk: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
Procesor: AMD FX-6300, socket AM3+, 64bit, 3,5GHz, 95W, cache 14MB, BOX
Płyta główna: Gigabyte GA-970A-DS3P, 970, DualDDR3-1866, SATA3, RAID, ATX
Obudowa: Zalman Z1 - USB 3.0
Zasilacz: XFX Core TS 430W
Chłodzenie CPU: SilentiumPC Fortis 3 
Karta graficzna: Gigabyte R7 370 OC, 2GB GDDR5, 256 Bit
~2250zł

http://www.morele.net/inventory/info/cEDz1v/

na podstawce intela:

http://www.morele.net/inventory/info/JMQCEW/

to samo prawie, tylko płyta/procek inne.

~2035zł

jeszcze jedna opcja na podstawce intela, która będzie kosztować +/- tyle co AMD

Dysk: Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache
Obudowa: Zalman Z1 - USB 3.0
Płyta główna: MSI H81M-P33, H81, DualDDR3-1600, SATA3, DVI, mATX
Pamięć: Crucial Ballistix Sport DDR3 8GB/1600 CL9
Procesor: Intel Core i3-4170, 3.70GHz, 3MB, LGA1150, 22nm, 54W, VGA, BOX
Karta graficzna: XFX Radeon R9 280 Double Dissipation 3GB GDDR5 384-BIT
Zasilacz: Cooler Master B500 ver. 2, 500W
~2285zł

http://www.morele.net/inventory/info/PQnKQd/

wg mnie aktualnie i3 jest taka sama, ale tylko aktualnie, bo bardziej przyszłościowym prockiem jest fx 6300 (wg mnie)

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Oba wyżej polecone zestawy na Intelu wyglądają przyzwoicie. Na AMD nawet nie patrz.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-8gb-288751/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

Nie no ja z własnej autopsji polecam bardzo AMD, bo od i3 praktycznie nie odskakuje i stoi na tym samym poziomie, a w przyszłości przyniesie więcej korzyści niż i3 i tutaj musicie się ze mną zgodzić. i3 aktualnie, powtarzam AKTUALNIE jest lepsza w 60/70% gier niż fx o tam kilka klatek, praktycznie niezauważalnie. sytuacja może się zmienić, a raczej się zmieni.

@1361622928-U485574.pngHarriott
Czyli jezeli chce miec kompa przez pare lat to w ten pierwszy zestaw zainwestowac?

hmm.. ja bym mimo wszystko dozbierał hajsu do r9 280 i zmienił r7 370 w pierwszym zestawie właśnie na tę kartę. wtedy byłby to całkiem opłacalny zakup.

.edit: jest jeszcze możliwość wywalenia coolera i kupienie gorszego mobo na am3+ wtedy wyjdzie znacznie taniej, ale z malutkimi możliwościami oc, myślę, że na jakieś taniznie z niechłodzoną sekcją zasilania 4.0 GHz i z boxem bez podnoszenia napięcia. 

Opublikowano

Jeszcze tym bardziej że nowy DirectX wychodzi, który rzekomo zwiększa osiągi komputera.

GPU: AMD Sapphire HD7770 1GB GDDR5 | CPU: Intel Quad Q6600 @2.4Ghz | RAM: 4GB DDR2 800Mhz | PSU: Thermaltake Smart SE Modular 530W | MOBO: Gigabyte G32M-S2C | Obudowa: Zalman Z3 Plus | Chłodzenie: SilentiumPC Spartan 3 LT

Opublikowano

Ta "sytuacja" już się zmienia od paru lat i nadal nic z tego nie wychodzi. AMD się nie opłaca i tyle.

wątpie, że się zmienia.. 3 lata temu, wiedziałem, że i3 jest lepszą opcją, a teraz całkiem inaczej myślę.

Opublikowano

3 lata temu też było gadanie, którym pocieszali się właściciele procesorów FX czyli "a kiedyś wreszcie ta wielowątkowość się przyda i i3 dostanie baty". 3 lata minęły, a nadal nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czas się wreszcie pogodzić, że te procesory to żadna przyszłość, tylko zapchajdziura w portfolio AMD, żeby nie było, że od 10 lat Phenomy i Athlony sprzedają.

Opublikowano

3 lata temu też było gadanie, którym pocieszali się właściciele procesorów FX czyli "a kiedyś wreszcie ta wielowątkowość się przyda i i3 dostanie baty". 3 lata minęły, a nadal nic się w tej kwestii nie zmieniło. Czas się wreszcie pogodzić, że te procesory to żadna przyszłość, tylko zapchajdziura w portfolio AMD, żeby nie było, że od 10 lat Phenomy i Athlony sprzedają.

ale ja tak nie gadałem.

Opublikowano

jakie przyniesie? narazie przyniósł takie, że jest lepszy w renderze/programach graficznych itp. wykorzystujących wielowątkowość niż i5, a o i3 nie ma co mówić, jest tańszy od i3, a dorównuje wydajnościowo. a mówisz, że już od 3 lat zanosi się na poprawę wydajności fx'a to powiedz, gdzie było napisane, że się zanosi bo z tego co pamiętam, to dx 11 nie miał być skupiony na wykorzystywaniu rdzeni, wątków tak jak dx12.

Opublikowano

W programach graficznych to zależy w czym konkretnie, no ale fakt, że gdzieniegdzie jako tako z tym i3 sobie poradzi, ale o pokonywaniu i5 w większości zadań zwyczajnie zapomnij. Nie wiem coś Ty widział i gdzie, ale wyjdź z błędu ;)

Poza tym autor przede wszystkim zamierza grać i to głównie w CS:GO, który potrzebuje procesora z mocnymi rdzeniami, a nie jak największą ich ilością.

Co do poprawy wydajności FX - przed premierą konsol i krótko po niej były wróżby, że skoro konsole siedzą na wielowątkowcach od AMD to porty z nowych konsol będą lepiej działać na AMD i w tym jest przyszłość. Co z tego wyszło każdy widzi - AMD dalej w dupie tak jak przed premierą konsol ;)

Opublikowano

dobra.. nie ma sensu z tobą dyskutować.. pożyjemy, zobaczymy, a ja nigdy mojego fxa bym nie zmienił na i3. zbyt dobry. wejdź sobie na inne forum, ale nie mogę reklamować, więc co ja mogę. i5 w większości przypadków przegrywa z fxem 6300, a o 8320 nawet nic nie wspominam.

Opublikowano

Autor chce przede wszystkim grać - znajdź mi chociaż jedną grę i pokaż wykres z testów na jakimś renomowanym portalu (jutuberów nie liczę, bo tym to nie raz cuda wychodzą w "testach"), w której FX 6300 wypada lepiej od powiedzmy i5 4460, który to jest obecnie jednym z najpopularniejszych i najtańszych i5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...