Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer stacjonarny za 1 lub 1.3 tys. zł ;)

TraV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy dam rade kupić komputer stacjonarny za 1 tys (max 1.3) zł który uciągnie gry takie jak:

-Wiedzmin 3 Dziki gon,

-Assassins Creed Unity,

-Śródziemie Cień Mordoru

Na wymaganiach Średnich lub Wysokich (Full) [Piszcie co na jakich pójdzie]

Proszę o szybkie odpowiedzi bo mam kilka dni w ojczyźnie i dalej do pracy za granice ;/ Dzięki !

Opublikowano

Da sie zrobic, ale o wysokich zapomnij, powiem Ci tylko, ze bede musialy byc to uzywki bo z nowek to na low wiedzmin bedzie klatkowal. Uzupelnij tez wzor.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@Oski0202 nie wkleił wzoru, więc ja to robię: 

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Poza tym podkreślam, że za 1.3 tyś. zł będzie ciężko złożyć cały komputer, więc trzeba na wszystkim ciąć. Napisz wszystko co masz (obudowa, dysk, nagrywarka, cokolwiek). I za te pieniądze składamy ci same bebechy, czyli obudowę i jak potrzebujesz to nagrywarkę musisz kupić używane na miejscu (żeby nie płacić za przesyłkę). Po prostu kup za 10zł, lub załatw od znajomego.

Kolejna sprawa to ile możesz naciągnąć z tego budżetu, bo to wygląda tak:
-Zasilacz ~ 100zł za firmowego, używanego Chiefteca 500W (może 550W)
-Płyta i procesor ~ 800zł za i5-2500 (bez "k") + płyta dobra, lub z 900zł za i5-2500k (pod OC)
-Ram DDR3 1600MHz ~ 180-200zł jeżeli weźmiesz nowy ram 8GB, jak używany ci znajdę to może być taniej i liczę, że będzie to 150zł
-Dysk sATA ~  100zł / Tutaj zależy czy masz jakiś,  bo jak masz jakiś, to lepiej teraz nie brać, a kupić za jakiś czas. (może wtedy iść w SSD, a ten co masz teraz zostawisz na gry i dane)

I w tym momencie budżet wynosi niemal tyle, ile ty masz maksymalnie, czyli ~ 1200-1300 (ja bym brał tą i5-2500k (pod oc). Taki zestaw jest bardzo dobry i po OC da radę z najnowszymi grami. Jedyne czego potrzebujesz to karty graficznej do tego i tutaj polecam ci naprawdę zainwestować i wziąć chociaż (i aż) tą grafikę:
-Radeona R9 270X Asus - 550zł allegro.

Każdy podzespół znalazłem teraz po tych nazwach na allegro i ty też powinieneś. Póki co to jest do twojego zastanowienia się, czy dasz radę zebrać tyle kasy i będziesz mieć obudowę (zawsze to 50zł w kieszeni, a tyle nawet jest ważne). Podałem ci zestaw, który da radę z GTA 5 na niemal najwyższych (jedynie pamięć grafiki ogranicza).

Jak się zastanowisz, to oznacz mnie, a coś wymyślimy. Czy ja, czy Oski, czy któryś z zaufanych ci pomoże, jak poprosisz.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Jaki posiadasz budżet na kupno? 1300 zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) No teraz zastanawiam się czy nie lepiej mi będzie poczekać do pełnej wypłaty (tylko to dopiero będzie 2.02. ) ale wtedy mógłbym zainwestować w coś lepszego a nie w skrzynie którą będę i tak musiał zmienić po nie długim czasie bo wejdą lepsze gierki.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? Jak na razie to nie posiadam nawet myszki :P
Do czego ma służyć komputer? Do Gier ;)
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Tylko skrzynia bo resztę nie jest trudno samemu kupić
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Nie wiem, jestem zielony jak ma mi to coś pogorszyć to nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Nie :) Chodzi mi jedynie o grę w wymienione gry, no i ewentualnie GTA 5 wymienione przez @JacoH

Ogólnie zastanawiam się również czy za tyle kasy nie lepiej będzie kupić jakiegoś używanego ps4, tylko że nie wiem czy spodoba mi się gra na padzie, ponieważ całe życie na pc grałem a na padzie parę razy i słabo mi się grało ;/

Opublikowano

@TraV ja tak zawsze z tym GTA5, mimo iż sam go nie posiadam kupionego, a jest to naprawdę jak dla mnie fajna gra, jak Wiedźmin, bo dostajemy otwarty świat, w którym możemy robić co chcemy. 

Klawiaturę i myszkę idź po kosztach i kup jakiś zestaw na allegro za 40-50zł, monitor szukaj tylko FullHD, bo nie ma sensu wymieniać za rok, czegoś co może ci służyć lata. Ale szukaj używanych, to do 200zł masz monitor FullHD w idealnym stanie (i jak masz możliwość to odbierz go osobiście, żeby od razu sprawdzić i bezpiecznie z nim wrócić do domu, co by nie było problemów gdyby kurier nie był delikatny).

Poza tym, obudowa to koszt minimum 100zł (+wysyłka) za nową, więc jeżeli masz to użyj jakiejś znośnej, lub kup coś na olx.pl).

PS. GTA5 działa na moim Lenovo G500 z i3-3110M i Radeon HD8570M, więc nawet tak samo jak te gry co podałeś, tak samo GTA odpalisz nawet na złomie, jak się postarasz i odpalisz na niskich. Ale czy to ma sens, jeżeli za naprawdę nie duże pieniądze nasz coś co było topowe kilka lat temu (procesor) i dalej daje radę i jest używany i dalej kupowany.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...