Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Reformy w szkolnictwie - obowiązkowa historia, brak profilowania klas w LO?

Karyvlea

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... czyli kolejne nowości od PiSu.

Źrodło: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pis-chce-odejscia-od-profilowanych-klas-w-liceach,603594.html

Co sądzicie? Moim zdaniem to będzie katastrofa.  :s Mnie np. w ogóle historia nie interesuje, wkuwam byle zdać i potem zapominam (oczywiście o najważniejszych wydarzeniach pamiętam), a oni chcą młodzież skrzywdzić i obowiązkowo ją wcisnąć w plan zajęć? A czemu profilowane klasy be? Jak ktoś chce zdawać np. biologię, czy chemię na maturze to czemu ma się męczyć i uczyć się historii, geografii itd? Cieszę się, że skończę swoją edukację przed tym wszystkim. ;_;

Opublikowano

Obowiązkowa historia... no nie wiem. Raczej jako obowiązkowe bym widział WoS, jeżeli chodzi o mature oczywiście.  Co do usunięcia tych profilowanych to idiotyzm i to nie przejdzie. Według mnie każdy uczeń powinien sam wybierać czego się chce uczyć, a nie mu wciskać przedmioty na siłe.

Opublikowano

Obowiązkowa historia... no nie wiem. Raczej jako obowiązkowe bym widział WoS, jeżeli chodzi o mature oczywiście.  Co do usunięcia tych profilowanych to idiotyzm i to nie przejdzie. Według mnie każdy uczeń powinien sam wybierać czego się chce uczyć, a nie mu wciskać przedmioty na siłe.

Teraz dla klas ścisłych jest obowiązkowy przedmiot "Historia i społeczeństwo" co ma podobno zawierać i historię i WoS, ale to co mam teraz na tym przedmiocie to jest sama historia... 

Opublikowano

Pierwszy krok do obowiązkowego patriotyzmu, osobiście jestem na nie, no ale co zrobić? 

Teraz dla klas ścisłych jest obowiązkowy przedmiot "Historia i społeczeństwo" co ma podobno zawierać i historię i WoS, ale to co mam teraz na tym przedmiocie to jest sama historia... 

Na moim HiSie mamy normalnie elementy zarówno historii, jak i społeczeństwa - więcej jest może historii, ale tego wosu też trochę jest.

Opublikowano

W takich momentach cieszę się że nie jestem już w szkole średniej. Profilowane klasy muszą zostać. Do czego się nadaje taki ktoś, kto ma wiedzę podstawową z 10 dziedzin ? Już lepiej żeby był dobry z tych 2-3 które sobie wybrał. Uczeń powinien w szkole średniej móc wybrać, które przedmioty odrzucić, a których uczyć się na poziomie rozszerzonym. Lepiej żeby taki człowiek wiedział co chce robić. Po co komuś, kto siedzi na biol-chemie historia, skoro wiąże przyszłość z medycyną? Te barany już nie mają lepszych pomysłów?

Opublikowano

Lepiej historia niż religia, jak to przeciwnicy PiSu mówią. Smutne, że jak się zapyta typowego Kowalskiego czemu nie lubi PiSu, to odpowie "bo Kaczyński" lub "bo Rydzyk".

Historia nie jest taka zła. Ja już kończe technikum bo klasa maturalna, więc mnie to nie obchodzi już.

Opublikowano

Strasznie wkurza mnie fakt, że od momentu gdy PiS doszedł do władzy to wszystko chce "reformować" (czytaj rozwalać):

Trybunał jest zły, gimnazja są złe, teraz okazuje się, że licea też są złe.

Historia jest ważna to fakt, ale jaki jest sens wciskania jej komuś na siłę?Ktoś tu wspomniał o obowiązkowej maturze z WOSu. To akurat popieram, bo jak ludzie będą mieli jakieś pojęcie o mechanizmach politycznych i prawnych rządzących naszym krajem to więcej PiSu nie wybiorą...

Opublikowano

@imago96

Widać od razu po nicku twój wiek, za bardzo łykasz wszystko co ci serwują media, a one od niezależności są dalekie, pokazała to chociażby wizyta Dudy w Chinach, czy wczorajsze przemówienie z okazji Grudnia 70. A co zrobiło PO-PSL przez osiem lat sterczenia u korytka? Nic, a teraz opozycja ma ból dupy że rząd nic nie robi, chociaż rządzi dopiero ułamek czasu który miało PO-PSL. Już wolę reformy, nawet złe, od stania w miejscu.

@topic

Historia powinna być, ale nie wciskana na siłe. W Szwecji obecnie nawet ludzie studiujący historie mają potężne braki wiedzy. Kiedyś czytałem artykuł w którym synowa autorki wyjechała na parę miesięcy do Szwecji na staż w jakimś tam instytucie. Przedtem sporo czytała nt historii Szwecji, jej bohaterów narodowych, po prostu chciała mieć conieco wiedzy na temat kraju do którego się udaje. Gdy wróciła ze Szwecji okazało się że większość dorosłych ludzi ma tam problemy z podstawowymi pojęciami z historii własnego kraju, to tak jakby Polak nie wiedział co się działo 1 sierpnia 1944 czy kto z kim walczył pod Grunwaldem.

Opublikowano

@imago96

Widać od razu po nicku twój wiek, za bardzo łykasz wszystko co ci serwują media, a one od niezależności są dalekie, pokazała to chociażby wizyta Dudy w Chinach, czy wczorajsze przemówienie z okazji Grudnia 70. A co zrobiło PO-PSL przez osiem lat sterczenia u korytka? Nic, a teraz opozycja ma ból dupy że rząd nic nie robi, chociaż rządzi dopiero ułamek czasu który miało PO-PSL. Już wolę reformy, nawet złe, od stania w miejscu.

Czepiasz się mojego wieku, to może zdradzisz mi swój "Panie dorosły"?Rozczaruje Cię, ale akurat rzadko korzystam z mediów.Cenię sobie o wiele bardziej własną wiedzę, która nie jest przywilejem wyłącznie "50 letnich dziadków" .

Nie bronię PO-PSL, bo trzeba jasno powiedzieć, że ich rządy były przepełnione: arogancją, pychą, karierowiczostwem, butą i wieśniactwem. Jednak miały one pewne sukcesy:

- Karta dużej rodziny

- Wprowadzenie zasady kontradyktoryjności postępowania karnego

- Rozbudowa Wydziałów Promocji Handlu i Inwestycji

Mówisz o wizycie Dudy w Chinach.Zgadnij jaki rząd rozpoczął współpracę z tym krajem (program GO China).

Oczywiście to nie wszystko istnieją pewne projekty, które upadły.Jednakże COŚ jest.

No właśnie rząd PiSu coś robi:

- Kończy z rotacyjnym przewodnictwem speckomisji do spraw służb specjalnych

- Zdejmuje rządową stronę o komisji smoleńskiej i ogłasza wznowienie prac nad katastrofą. Pojawiają się miesięcznice smoleńskie - wykorzystywanie wojska w celach prywatnych

- Prezydent ułaskawia partyjnego kolegę i jego ziomeczków.Nagina przepisy po to by ten mógłby być ministrem

- Nie liczy się z konstytucją, celowo paraliżuje Trybunał zaprzysięgając sędziów w nocy na paręnaście godzin przed wyrokiem TK.

- Wstrzymuje się od publikacji wyroku, który ma obowiązek opublikować.

Oczywiście tego też jest o wiele więcej.

Pozwolę sobie przytoczyć fragment twojej wypowiedzi:

Już wolę reformy, nawet złe, od stania w miejscu.

Przeczytaj sobie to zdanie z 10 razy i zastanów się czy dojrzały człowiek, za którego się tak uważasz naprawdę by tak powiedział...

Opublikowano

@imago96

Szwecji okazało się że większość dorosłych ludzi ma tam problemy z podstawowymi pojęciami z historii własnego kraju, to tak jakby Polak nie wiedział co się działo 1 sierpnia 1944 czy kto z kim walczył pod Grunwaldem.

A kogo to obchodzi co było w 1944 czy w innej dacie  było minęło na uj drążyć temat? moze ktos ma wyjebane totalnie w historie polszy i nie chce sie tego uczyć a bedzie musial na sile? a na sile niczego nie mozna sie nauczyc.Zreszta po co ci do życia historia w czym pomogą te smieszne daty? 

Topic:Ich tam popie-rdolilo i to  mocna mysla ze dzisiejsza młodzież bedzie sie uczyla historii :D 

Opublikowano

Historia powinna być, ale nie wciskana na siłe.

No to historia jest w szkołach średnich, więc moim zdaniem nie powinni niczego zmieniać, bo w sumie jest prawie idealnie. 

Opublikowano

Już to widzę, jak 16 latek wie co chce robić w życiu i sobie wybiera sam przedmioty. Niech się uczy wszystkiego po trochu, bo przez najbliższe lata jeszcze mu się może sporo pozmieniać punkt widzenia.

Chociaż 3 godziny historii tygodniowo przez cały okres nauczania to trochę sporo imo.

Byle się nie cofać non stop. Teraz już się tego chyba nie robi, ale jak ja się uczyłem to w podstawówce, potem gimbazie, a na końcu techbazie zaczynaliśmy w zasadzie cały czas od starożytności i przekroczyć XVI wiek udało mi się dopiero w ostatnim roku nauki.

W sumie beka, że dzieciaki są takimi królikami doświadczalnymi już od jakiegoś czasu. Zamiast dobrze przemyśleć decyzje, to się je po prostu wrzuca w życie i patrzy co z tego wyjdzie.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Chociaż 3 godziny historii tygodniowo przez cały okres nauczania to trochę sporo imo.

Byle się nie cofać non stop. Teraz już się tego chyba nie robi, ale jak ja się uczyłem to w podstawówce, potem gimbazie, a na końcu techbazie zaczynaliśmy w zasadzie cały czas od starożytności i przekroczyć XVI wiek udało mi się dopiero w ostatnim roku nauki.

Aktualnie w gimbazie śmigasz w sumie wszędzie, tak do XIXw. o ile dobrze pamiętam, w techbazie siedzi się głównie w I/II wojnie światowej, Rzeczpospolita w tamtych latach itp. ;p

... czyli kolejne nowości od PiSu.

Źrodło: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/pis-chce-odejscia-od-profilowanych-klas-w-liceach,603594.html

Co sądzicie? Moim zdaniem to będzie katastrofa.  :s Mnie np. w ogóle historia nie interesuje, wkuwam byle zdać i potem zapominam (oczywiście o najważniejszych wydarzeniach pamiętam), a oni chcą młodzież skrzywdzić i obowiązkowo ją wcisnąć w plan zajęć? A czemu profilowane klasy be? Jak ktoś chce zdawać np. biologię, czy chemię na maturze to czemu ma się męczyć i uczyć się historii, geografii itd? Cieszę się, że skończę swoją edukację przed tym wszystkim. ;_;

Jeśli to wprowadzą(w co szczerze bardzo mocno wątpię), to będzie to całkowity koniec liceów... Nie będzie wtedy żadnego sensu chodzić do liceów, by kolejne 3 lata uczyć się każdego przedmiotu po trochu - strata czasu. Historia przedmiotem złym nie jest, kiedy uczysz się rzeczy, które nie miały miejsce 2000 lat temu, tylko takie, które były niedawno. Wtedy można z tego coś wynieść... Zresztą nie wiem, czy to tylko jest tak u mnie, ale dużo ciekawsze są tematy dotyczące I/II wojny światowej, niż kiedy się napierdalali na włócznie. :D Według mnie przydałaby się lekka reforma szkolnictwa, ale na pewno nie taka. To może jedynie zaszkodzić, niż w jakikolwiek sposób wnieść coś dobrego. 

Opublikowano

Ktoś tu wspomniał o obowiązkowej maturze z WOSu. To akurat popieram, bo jak ludzie będą mieli jakieś pojęcie o mechanizmach politycznych i prawnych rządzących naszym krajem to więcej PiSu nie wybiorą...

A kto w tej chwili może układać program nauczania WOSu w liceum? Czyż nie jest to ministerstwo edukacji, w którym władzę ma PiS?

Wystarczy odpowiednio ułożyć program, a nawet najgorsze pomysły tej partii mogą zostać uznane za dobre.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Troche chujnia, powinni ogarnąć zajęcia w smajta dla osób które nie pograły za dużo (osoby pokroju karusi) no ale dajmy wszystkim histe bo tak xD

Ja bym chciał żeby dawali od gimnazjum w pizdu języka polskiego i żeby do tego skupiali się na wymowie, ortografii, interpunkcji etc. Bo to co gimbaza na polskim odpierdala to jest k***a hip hop...

Opublikowano

Historia jako przedmiot jest w porządku, może będzie mniej idiotów, którzy nie wiedzą nawet, kiedy był rozbiór Polski.

Opublikowano

źródło tvn24, to chyba wszystko wyjaśnia. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Historia jako przedmiot jest w porządku, może będzie mniej idiotów, którzy nie wiedzą nawet, kiedy był rozbiór Polski.

A co ci to da w zyciu ze bedziesz pamietal date rozbioru polski? +50 do iq? 

Opublikowano

A co ci to da w zyciu ze bedziesz pamietal date rozbioru polski? +50 do iq? 

Sądzę, że każdy powinien mieć elementarną wiedzę z zakresu podstawowych przedmiotów. Oczywiście śmieciarza, czy tam woźnego nikt o takie rzeczy nie zapyta, ale chyba nikt nie celuje tak nisko.

I powinieneś dostrzegać różnicę między inteligencją, którą wskazuje IQ, a wiedzą, którą jest w stanie opanować każdy.

Opublikowano

Zapytam, Co można robić po kierunkach humanistycznych?

Pewnie nic, ale ty na szczęście chodzisz do najlepszego technikum w Polsce, więc nie masz się czym przejmować.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Sądzę, że każdy powinien mieć elementarną wiedzę z zakresu podstawowych przedmiotów. Oczywiście śmieciarza, czy tam woźnego nikt o takie rzeczy nie zapyta, ale chyba nikt nie celuje tak nisko.

I powinieneś dostrzegać różnicę między inteligencją, którą wskazuje IQ, a wiedzą, którą jest w stanie opanować każdy.

Czyli twierdzisz że  nie można mieć wykształcenia wyższego + bo ktoś nie zna daty która jest dla niego nie istotna? Mówię tutaj bardziej o kierunkach technicznych. 

Co z tego  że uczyłem się dziesiątki dat, i myślisz że je pamiętam. Dla mnie to strata czasu. 

Deus vult

Opublikowano

Czyli twierdzisz że  nie można mieć wykształcenia wyższego + bo ktoś nie zna daty która jest dla niego nie istotna? Mówię tutaj bardziej o kierunkach technicznych. 

Co z tego  że uczyłem się dziesiątki dat, i myślisz że je pamiętam. Dla mnie to strata czasu. 

Można być specjalistą w danej dziedzinie, ale to nie jest równoważne z minimalnym obyciem z innymi tematami.

Opublikowano

Można być specjalistą w danej dziedzinie, ale to nie jest równoważne z minimalnym obyciem z innymi tematami.

Co nie znaczy, że jest to przydatna wiedza. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...