Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytania odnośnie linuxa

Adiczki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do was pytanie, w sumie chcę by z tego wyszła dyskusja. Czy system linux coś kosztuję? Czy ingeruję w to że mam na komputerze nie oryginalne rzeczy?

Jest lepszy od windowsa?

Czym się różnią?

Życie to lata bólu i sekundy szczęścia, więc żyj pełnią życia!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Myślę, że Linux jest lepszym system niż Windows, ponieważ jest zrobiony dla hakerów - Windows jest mniej bezpieczny od Linuxa, dlatego większość hakerów nie korzysta

Windows jest system płatnym, a Linux jest oparty na licencji Open Source.

Linux to bardziej stabilny system i ma mniej trojanów i wirusów.

Linux również róźni się od Windowsa tym, że większość gier nie są dostępne na ten system operacyjny.

Linux posiada wiele więcej dystrybucji niż Windows.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Myślę, że Linux jest lepszym system niż Windows, ponieważ jest zrobiony dla hakerów - Windows jest mniej bezpieczny od Linuxa, dlatego większość hakerów nie korzysta

Windows jest system płatnym, a Linux jest oparty na licencji Open Source.

Linux to bardziej stabilny system i ma mniej trojanów i wirusów.

Linux również róźni się od Windowsa tym, że większość gier nie są dostępne na ten system operacyjny.

Linux posiada wiele więcej dystrybucji niż Windows.

Pozdrawiam.

skąd to skopiowałeś?

1. zależy od dystrybucji - większość jest bezpłatnych, jednak istnieje parę płatnych dystrybucji.

2. nie

3. kwestia osobista. według mnie to oczywiste, że tak.

a. darmowy

b. jako programista mogę sobie sam stworzyć coś, czego potrzebuje

c. mogę zmienić wszystko - nie podoba mi się nakładka graficzna - zmieniam na inną, ustawiam kolorki, własne grafiki, przenoszę belkę na np. prawą stronę ekranu i jest pięknie

d. antywirus tutaj to przeżytek

e. wirusy (wolę napisać: programy wykonujące niepożądane czynności) tak samo przeżytek, zerowe zagrożenie

f. zdecydowanie szybszy i lepiej zarządzający dostępnymi zasobami

g. nieawaryjny

h. oferuje większą wydajność

i. z dystrybucją np. Ubuntu czynności wykonywane przy komputerze stają się przyjemnością

j. w np. Ubuntu na starcie dostajesz pakiet podstawych programów - firefox, openoffice i inne

k. w moim przypadku, w Ubuntu nie musiałem instalować ŻADNEGO sterownika.

a jakie doświadczenia mam z winzgrozą

a. płatny, jednocześnie gorszy

b. wysypie się w niespodziewanym momencie i nie wstanie

c. WIRUSY, TROJANY, KEYLOGGERY wszelkiej maści

d. dla zwykłego użytkownika antywirus musi być

e. zamknięty (kod)

f. nie zmienię nakładki graficznej

g. ludzie tak naprawdę na nim siedzą, bo jest na większości komputerach, w reklamach i

h. zainstalujesz i zostajesz na lodzie - nie ma nic

i. musisz zainstalować całą garść sterowników, przeczesać internet, poszukać odpowiedniego itp.

ciągle mam beke z reklamy "nie daj się wciągnąć. nie kupuj nieoryginalego systemu od nieznanych dostawców" czy jakoś tak. komiczne xD mam nadzieję, że w przyszłości linuxy wypie*dolą microshit i odejdzie ta firma w zapomnienie. pozdrawiam

albo to była ta reklama albo bardzo podobna

https://www.youtube.com/watch?v=S3GiyiEZBfg

Opublikowano

skąd to skopiowałeś?

1. zależy od dystrybucji - większość jest bezpłatnych, jednak istnieje parę płatnych dystrybucji.

2. nie

3. kwestia osobista. według mnie to oczywiste, że tak.

a. darmowy

b. jako programista mogę sobie sam stworzyć coś, czego potrzebuje

c. mogę zmienić wszystko - nie podoba mi się nakładka graficzna - zmieniam na inną, ustawiam kolorki, własne grafiki, przenoszę belkę na np. prawą stronę ekranu i jest pięknie

d. antywirus tutaj to przeżytek

e. wirusy (wolę napisać: programy wykonujące niepożądane czynności) tak samo przeżytek, zerowe zagrożenie

f. zdecydowanie szybszy i lepiej zarządzający dostępnymi zasobami

g. nieawaryjny

h. oferuje większą wydajność

i. z dystrybucją np. Ubuntu czynności wykonywane przy komputerze stają się przyjemnością

j. w np. Ubuntu na starcie dostajesz pakiet podstawych programów - firefox, openoffice i inne

k. w moim przypadku, w Ubuntu nie musiałem instalować ŻADNEGO sterownika.

a jakie doświadczenia mam z winzgrozą

a. płatny, jednocześnie gorszy

b. wysypie się w niespodziewanym momencie i nie wstanie

c. WIRUSY, TROJANY, KEYLOGGERY wszelkiej maści

d. dla zwykłego użytkownika antywirus musi być

e. zamknięty (kod)

f. nie zmienię nakładki graficznej

g. ludzie tak naprawdę na nim siedzą, bo jest na większości komputerach, w reklamach i

h. zainstalujesz i zostajesz na lodzie - nie ma nic

i. musisz zainstalować całą garść sterowników, przeczesać internet, poszukać odpowiedniego itp.

ciągle mam beke z reklamy "nie daj się wciągnąć. nie kupuj nieoryginalego systemu od nieznanych dostawców" czy jakoś tak. komiczne xD mam nadzieję, że w przyszłości linuxy wypie*dolą microshit i odejdzie ta firma w zapomnienie. pozdrawiam

albo to była ta reklama albo bardzo podobna

https://www.youtube.com/watch?v=S3GiyiEZBfg

Korzystam z Linixów już od roku, więc się na tym znam. Te wszystkie Windowsy, Google, Microsofty i Androidy to syfy. Preferuję korzystać z Apple, Linuxów :)

Opublikowano

Z tego co wiem chyba jest jakaś aplikacja na Linuxa (Ubuntu), która umożliwia uruchamianie aplikacji napisanych dla Windows'a (głównie gier), także chyba z dostępnością gier na Linuxa nie ma problemu, poza tym z tego co widzę to teraz bardzo dużo firm, zajmujących się tworzeniem gier PC, wydaje wersję swoich gier pod Linuxy. Nie wiem do końca jak to jest, bo nigdy w życiu nie miałem styczności z Linuxem, lecz sporo na jego temat słyszałem, opinie były zazwyczaj pozytywne. Sam rozmyślam przesiadkę z Windows'a 10, który ciągle się crash'uje, wywala go itd. na Linuxa, lecz właśnie zastanawiam się czy warto, bo wiadomo opinie opinią, lecz w praktyce też jest różnie. Poza tym nie zawsze wypowiadają się osoby doświadczone. Czasem odezwie się osoba, która nie ma zielonego pojęcia o czym mówi :) Dlatego czekam na opinię kogoś zaawansowanego w dziedzinie systemów operacyjnych, kogoś kto miał już styczność z tymi obydwoma systemami.

Opublikowano

Z tego co wiem chyba jest jakaś aplikacja na Linuxa (Ubuntu), która umożliwia uruchamianie aplikacji napisanych dla Windows'a (głównie gier), także chyba z dostępnością gier na Linuxa nie ma problemu, poza tym z tego co widzę to teraz bardzo dużo firm, zajmujących się tworzeniem gier PC, wydaje wersję swoich gier pod Linuxy. Nie wiem do końca jak to jest, bo nigdy w życiu nie miałem styczności z Linuxem, lecz sporo na jego temat słyszałem, opinie były zazwyczaj pozytywne. Sam rozmyślam przesiadkę z Windows'a 10, który ciągle się crash'uje, wywala go itd. na Linuxa, lecz właśnie zastanawiam się czy warto, bo wiadomo opinie opinią, lecz w praktyce też jest różnie. Poza tym nie zawsze wypowiadają się osoby doświadczone. Czasem odezwie się osoba, która nie ma zielonego pojęcia o czym mówi :) Dlatego czekam na opinię kogoś zaawansowanego w dziedzinie systemów operacyjnych, kogoś kto miał już styczność z tymi obydwoma systemami.

Z tego co wiem... z tego co widzę... Nie wiem do końca jak to jest... Sam rozmyślam...

mam ból oka od czytania tego.

Korzystam z Linixów już od roku, więc się na tym znam. Te wszystkie Windowsy, Google, Microsofty i Androidy to syfy. Preferuję korzystać z Apple, Linuxów :)

część z tych nie we wszystkich aspektach, takie zło jak analytics od google jednak bardzo się przydaje. androidy jeszcze idzie zmodyfikować, by był w miarę znośny. ale winzgrozy (micro$hity) już nie przełkniesz, złapie się rękami i nogami i nie puści. z apple nie mam doświadczeń więc nie piszę nic.

na poprawienie humoru

http://reperator20.w.interiowo.pl/win.htm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...