Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gra - jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym zrobić swoją własną grę (jak wiele osób piszących tutaj :D ) i nie wiem, jaki poziom muszę osiągnąć, by móc zacząć na poważnie. Wiem, że muszę nauczyć się języka programowania (wybrałem C++, umiem już podstawy (PODSTAWY, nawet tablic jeszcze nie umiem) ) oraz zaplanować dobrze grę. Kieruje się kursem "Od zera do gier kodera" i nie wiem, kiedy mógłbym zacząć tworzyć grę. Co powinienem wiedzieć itp.

Chciałbym też wiedzieć, na czym polega, jak wygląda itp. praca z silnikiem (UE4), trudno jest?

Proszę o poradę osoby znajace się na tym.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Do ue4 jest dużo tutków

https://www.youtube.com/channel/UCBobmJyzsJ6Ll7UbfhI4iwQ

Mi się pracuje dość przyjemnie, jednak zdarzają mi się problemy... np eksportowanie z blendera do silnika.

Aby zrobić grę nie musisz mieć dużych umiejętności. Wiele zależy od tego jaką grę chcesz stworzyć :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

K***a ludzie ogarnijcie się!!!!!!!!!!!! Większość gimboznawców tego forum w tematach podobnych do tego wstawia posty typu "Najpierw naucz się porządnie programować, a za 5 lat wróć i odpowiedz sobie na to pytanie" lub "jak nie umiesz programować, to sie nie zabieraj". Sami nic z programowanie nie wiedzą, ale "mądrych" rad z chęcią udzielają!!! Posłuchaj, nie potrzebujesz kompletnie nic wiedzieć, aby zrobić coś, co sobie wymyśliłeś. Najważniejszy jest pomysł!! Jeśli masz jakiś pomysł, to czym prędzej go przenieś na papier, zapisz wszystkie szczegóły. Potem wygoogluj jakieś tutoriale związane z programowaniem, grafiką, lub od razu z tworzeniem gier, gdyż tłumaczą w nich potrzebne zagadnienia z dziedziny programowania i twórz!! Na wykopie czytałem artykuł o człowieku, który nic nie umiał z tej dziedziny, a w rok wydał 4 małe, lecz ciekawe gierki. Wydając takie gierki zdobył praktykę, dzięki której teraz będzie wydawać dużo lepsze gry i nie będzie miał już problemów z tym, z czym miał problem tworząc te 4 poprzednie gry. Tak więc, jeśli masz pomysł, to go realizuj, a nie pytaj sie na forum gimbozjebów, bo tylko Cię zjadą i Ci się odechce robienia tej gry.

Opublikowano

Taa, dalej czytaj te bzdury na wykopie. Frejus, takich pierdół jak twój post to kurde nie czytałem dawno - post "programisty" typu: "wskaźniki, a co to?". 

Autorze.

nie wiem, jaki poziom muszę osiągnąć, by móc zacząć na poważnie.

Sam musisz ocenić czy dasz radę czy nie. Stwierdziłeś:

(PODSTAWY, nawet tablic jeszcze nie umiem)

więc jeśli tablice są ci obce, to znaczy, że jednak nie znasz tych podstaw. Co za tym idzie, długa droga przed tobą.

A "Od zera do gier kodera" oprócz nazwy nie ma nic wspólnego z tworzeniem gier.

Chciałbym też wiedzieć, na czym polega, jak wygląda itp. praca z silnikiem (UE4), trudno jest?

A czemu sam nie spróbujesz i się nie przekonasz, tylko zadajesz durne pytania?

gamedevmania.com

Opublikowano

hahhahahhahahha Zaufany programista gimbozjebów się znalazł. Autorze, jeśli naprawdę chcesz zrobić  grę, to najlepiej nie pytaj się gimbozjebów o zdanie, tylko działaj. Nie daj sobie wmówić, że nie dasz rady tego zrobić. Ciekaw jestem, czy Writen ukończył jakieś studia, lub jest studentem informatyki, bo takich bzdur dawno nie słyszałem od "Programisty". Pozdro i spadaj z funkcji "Zaufanego programisty".

Opublikowano

Myślałem, że na tym forum są bardziej mili i pomocni ludzie. Pytam się osób, które już w tym jakiś czas siedzą, znają się. Chcę poznać świat, do którego zmierzam. Wiedzieć, czy jest to dobra ścieżka dla mnie. Jestem ambitny, lecz nie głupi. Nie pójdę na jakieś Wiedźminy nie znając tablic. Po prostu chciałem poznać Wasze przemyślenia, początki w tworzeniu gier. Widać tu się tego nie dowiem.

Temat do usunięcia.

@Writen

Chciałem przez mój post przekazać pytanie, jaki poziom Wy, programiści gier mieliście gdy zaczynaliście tworzyć gry. A z moich, niemal 100% pewnych informacji wynika, że powinno sie znać jakiś język programowania, a nie od razu do roboty z silnikiem. Stąd też wybrałem ten kurs. Nigdzie nie napisałem, że nauczy mnie on tworzyć gry. Wiem, że jeszcze dużo mnie czeka, jednak chciałem mieć jakiekolwiek pojęcie o tym, co muszę umieć.

Po drugie sprawą z silnikiem. Jeżeli bym zaczął, to i tak bym się zniechęcił, pewnie jest tam mnóstwo opcji itd. Wydawało by mi się to nie do ogarnięcia. A po dłuższej pracy z silnikem... no właśnie, co?

Odebrałem takie wrażenie, że główną ideą Twojego posta było odpowiedzią na post Pana wyżej.

@Frejus

A Ty tworzysz gry? I tak zdobywałeś wiedzę? Bo wydaje mi się to głupie i bez sensu, ale jak kto woli.

Opublikowano

Programowania uczysz się po przez tak zwane kamienie milowe, ja swoje pierwsze programy pisałem w gimnazjum. Były to programy typu spammer, mini paint, kółko krzyżyk, i tym podobne. Małymi kroczkami tworząc bardziej zaawansowane programy zdobywałem wiedzę z programowania. Aktualnie pracuję nad systemem dla LO. Nie stworzyłem jakiejś zaawansowanej gry komputerowej, ponieważ nie mam na to czasu, jednak uważam, że tworzenie małych gierek może być tymi kamieniami milowymi. Będziesz jednocześnie uczył się pracy z Unity czy UE4 i programowania. Po za tym przy tworzeniu gier trzeba wspomnieć o grafice, a na tym forum pierwsze co Ci wytkną, to programowanie. (MPC "forum programistów").

Opublikowano

K***a ludzie ogarnijcie się!!!!!!!!!!!! Większość gimboznawców tego forum w tematach podobnych do tego wstawia posty typu "Najpierw naucz się porządnie programować, a za 5 lat wróć i odpowiedz sobie na to pytanie" lub "jak nie umiesz programować, to sie nie zabieraj". Sami nic z programowanie nie wiedzą, ale "mądrych" rad z chęcią udzielają!!! 

Po co komentujesz inne tematy . W tym temacie nikt nie pisał "Najpierw naucz się porządnie programować, a za 5 lat wróć i odpowiedz sobie na to pytanie" . 

Jak już chcesz sobie podyskutować o "gimboznawców i gimbozjebach" to załóż własny temat a nie ten zaśmiecasz swoimi poglądami . 

Opublikowano

Zacząć robić grę możesz gdy sam uznasz, że jesteś w stanie to zrobić.

Na początku potrzebujesz bardzo dużo praktyki w pisaniu programów. Nie ma chyba nic lepszego do nauki niż wykonywanie zadań z polskiego spoja.

Myślę, że jak dojdziesz do etapu gdy programowanie obiektowe w pewnym stopniu nie będzie ci sprawiało problemu to będzie ten znak, że pora ruszyć coś większego.

Frejus, spokojnie, prawdopodobnie twoją chorobę da się wyleczyć. Chociaż może być ciężko znaleźć lekarza, który leczy niedojebanie mózgowe.

gamedevmania.com

Opublikowano

Mam wrażenie, że pisząc o grach myślicie o jakiś wielkich produkcjach. Gra nie musi zawierać grafiki, jak ktoś wyżej wspomniał, lub może operować na najprostszych kształtach. 

Ktoś wyżej wspomniał też o nauce poprzez milestones. Tego pojęcia używa się w odniesieniu do zarządzania projektem. Jest to ważny punkt w tworzeniu projektu, np stworzenie prototypu, osiągnięcie minimalnej grywalności, rozpoczęcie testów obciążeniowych itp.

@topic 

Postaraj się wymyślić na początek jakąś bardzo prostą gierkę i ją zaprogramuj. Możesz też robić to tak jak wiele innych osób tworząc jakieś inne małe programy i dopiero przejść do robienia gier, gdy nabędziesz jakieś umiejętności. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...