Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prosta gra Ekonomiczna.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Otóż, marzy mi się napisanie prostej gry Ekonomicznej(EXE).

W której gracz werbował by górników, drwali, czy też myśliwych.

Gra posiadała by Miejsca rozładunku, dla tych rzeczy oraz miejsce rekrutacji.

Były by Góry, las... oraz zwierzęta które zostawały by randomowo umieszczone i spawnowane co jakiś czas.

Robotnicy, by docierali do tych miejsc, a po dotarciu wykonywali by animacje przez 2 min i wracali do Miejsca rozladunku zostawiajac rzeczy.

1. pytanie, w czym najlepiej napisac taka gre?

Odpada c++, najlepiej żeby język był dość łatwy do przyswojenia.

2. Czy są jakieś DOBRE poradniki w necie do napisania takiego typu gry?

Odpada wszystko związane z UNITY, nie trawie tego silnika.

Opublikowano

Sam pomysł na grę niewiele o niej mówi.

Język raczej tu nie ma znaczenia, gdyż to, co opisujesz może być wieloma rzeczami.

Jak nie trawisz unity, to sprawdź UE :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Sam pomysł na grę niewiele o niej mówi.

Język raczej tu nie ma znaczenia, gdyż to, co opisujesz może być wieloma rzeczami.

Jak nie trawisz unity, to sprawdź UE :)

To już chyba wybiorę Unity ;P

UE ponoć bardzo wymagające jest, cytuje jednego uzytkownika:

"jakośc i ilosc zastosowanych efektów wymaga bardzo duzej mocy obliczeniowej (nawet jeden mocny pecet to za mało) - w komputerze były trzy najmocniejsze karty Geforce"

Opublikowano

Ja używam z powodzeniem UE4, a posiadam jedynie jedną kartę graficzną. Nawet przy dużych projektach działa płynnie, a posiadam jedynie GF750i. Małych przycieć doświadczam jedynie przy obliczaniu światła lub innych zasobożernych procesów. 

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Ja używam z powodzeniem UE4, a posiadam jedynie jedną kartę graficzną. Nawet przy dużych projektach działa płynnie, a posiadam jedynie GF750i. Małych przycieć doświadczam jedynie przy obliczaniu światła lub innych zasobożernych procesów. 

Czyli w takiej Ekonomicznej 2D nie powinno być lagów itd? Oraz powinna śmigać na starszych kompach? :P

Opublikowano

Jak dobrze napiszesz to nie, słaby kod to i na mocnym kompie będzie kulał.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Python z Pygame polecam. Python jest bardzo prosty, a Pygame to po prostu ładowanie spriteów i ich poruszanie, proste proste proste.

Tu możesz zobaczyć sam tutorial do Pythona, a tu masz listę tutoriali do Pygame.

space-core-o.gif

Opublikowano

Python z Pygame polecam. Python jest bardzo prosty, a Pygame to po prostu ładowanie spriteów i ich poruszanie, proste proste proste.

Tu możesz zobaczyć sam tutorial do Pythona, a tu masz listę tutoriali do Pygame.

pre_1439155735__9346987b875f.png

Opublikowano

@Ozzzj Taką grę najprościej przecież wykonać w HTML5 a widzę że masz widzę na temat JS, css, html więc będzie ci prościej.

@1361622928-U485574.pngRzuraf Temat ma dopiero miesiąc więc słaba prowokacja z twojej strony :)

W jezyku webowym to wiem ze latwo xD

Lecz wlasnie chodzilo mi o cos w jezyku kompilowanym, co np pozniej bym na steam mogl wystawic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...