Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Prośba o pomoc z wyjaśnieniem pojęć

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przeglądając ten dział ujrzałem wiele pojęć, których trochę nie rozumiem. Zacząłem trochę googlować i wikiować, ale niestety nie przyniosło to większego efektu - ci ludzie opisujący te terminy używają zbyt naukowego języka dla mnie, a mi się nie chce wiecznie wchodzić na sjp.pl.

Zatem postanowiłem się was zapytać o wytłumaczenie paru słów i terminów. Oto i ich lista:

• Silnik gry - wiecznie myślę, że to coś na rodzaj programu, w którym się tworzy grę. Ale najprawdopodobniej się mylę. I co do tego chcę się też zapytać, w czym się to programuje; mam na myśli w czym się da programować oraz w czym polecacie programować.
  • Silnik graficzny - jak to po raz pierwszy zobaczyłem pomyślałem sobie: "WTF? Istnieje coś takiego?". Poczytałem trochę na necie i doszedłem tylko do tego, że to może po prostu program graficzny (GIMP, Paint itp.), tylko inaczej nazwany.
  • Biblioteka - wiecznie widzę to słowo, a z wytłumaczenia rozumiem tyle co nic.
  • Framework - o tym nie wiem nic.
Póki co chyba tyle. Jak się coś jeszcze pojawi to dopiszę.

Chcę zaznaczyć iż jestem początkującym programistą, zatem miło by mi było, gdybyście się ze mnie nie naśmiewali za brak tak podstawowej wiedzy.

Bardzo dziękuję za wyrozumiałość i za odpowiedzi.

19.jpg

Opublikowano

Silnik gry można określić jako jego serce. To on wylicza grafikę, AI, dźwięki, odpowiada za kolizje oraz integrację.

Silnik graficzny ogranicza się tylko do obsługi grafiki.

Biblioteki ogólnie można określić jako moduły z których korzystają programy. Tak aby nie powielać wykonanej już kiedyś pracy.

Framework można określić jako szkielet programu. Określa ogólna zasadę działania programu.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...