Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Budżetowy PC z perspektywą na upgrade do 2800

Kulfix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to lecimy ze wzorem:

Jaki posiadasz budżet na kupno? - Jak w temacie ok 2800 zł
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - w najbliższych miesiącach
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? - potrzebna mi tylko skrzynka - monitor dokupuje osobno ;)
Do czego ma służyć komputer? - Głównie gry.
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? - niet
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? - w miarę możliwości, ale przeżyję bez tego.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? - jak już napisałem nastawiony jestem na poźniejsze modyfikacje.

Wstępnie wymyśliłem sobie taki zestaw: http://www.morele.net/inventory/info/X6kDou/

Niestety mam mierne doświadczenie w składaniu skrzynek dlatego będę wdzięczny za sugestie / opinie.

Wiem, że płyta główna jest troszeczkę przydroga ale uważam, że nie ma co oszczędzać na "szkielecie" całego pieca.

i3 jest jako procek "chwilowy" (muszę zmieścić się w tym budżecie jakim teraz dysponuję). W przyszłości do wymiany na i5 / i7(w dalszej przyszłości).

Z góry dziękuję za odpowiedzi / podpowiedzi i konstruktywną krytykę.

:)

Opublikowano

Ja proponuję coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/zKUmBv/ 

Płyta spokojnie da radę jeżeli kupisz inny procesor czy będziesz chciał go podkręcić. W przyszłości możesz jeszcze dorzucić dwie kości RAMu. Karta graficzna poradzi z większością gier w Full HD na średnich detalach. Jeżeli chcesz to możesz zmienić procka na i3 i dołożyć do karty, ale wtedy może on (procesor) nieco ograniczać kartę. Zasilacz poradzi sobie również z lepszą grafiką. Nawet moc jego jest na wyrost ze względu na rozbudowę w przyszłości.

­

rocketnite-sygna.png

Opublikowano

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) - w najbliższych miesiącach

Jeśli kupujesz za kilka miesięcy to przyjdź za kilka miesięcy, nie wcześniej niż tydzień przed kupnem. Natomiast jeśli zamierzasz kupować podzespoły po części, chować do szuflady i czekać ze złożeniem na całość to jest to bezsensowny pomysł. W takim wypadku również przyjdź tydzień przed zakupem jak już uzbierasz całość pieniędzy.

Opublikowano

Jeśli kupujesz za kilka miesięcy to przyjdź za kilka miesięcy, nie wcześniej niż tydzień przed kupnem. Natomiast jeśli zamierzasz kupować podzespoły po części, chować do szuflady i czekać ze złożeniem na całość to jest to bezsensowny pomysł. W takim wypadku również przyjdź tydzień przed zakupem jak już uzbierasz całość pieniędzy.

Jeśli nie chce Ci się odpowiadać na moją prośbę to po prostu tego nie rób.

Takimi postami nie wnosisz żadnej merytorycznej treści do tematu. Bezsensowne bicie postów.

@topic

Wszystkim faktycznie zainteresowanym pomocą w doborze sprzętu serdecznie dziękuję zapomoc. Bóg zapłać! ;)

Temat można zamknąć

Opublikowano

Jeśli nie chce Ci się odpowiadać na moją prośbę to po prostu tego nie rób.

Takimi postami nie wnosisz żadnej merytorycznej treści do tematu. Bezsensowne bicie postów.

To jest właśnie merytoryczna odpowiedź na taki temat. Skoro nie kupujesz od razu to nie ma sensu pytać o komputer kilka miesięcy przed zakupem. Ceny, dostępność, opłacalność zmieniają się często z dnia na dzień, a co dopiero w ciągu kilku miesięcy.

Opublikowano

To jest właśnie merytoryczna odpowiedź na taki temat. Skoro nie kupujesz od razu to nie ma sensu pytać o komputer kilka miesięcy przed zakupem. Ceny, dostępność, opłacalność zmieniają się często z dnia na dzień, a co dopiero w ciągu kilku miesięcy.

Dlatego udzielasz odpowiedzi według stanu z dnia dzisiejszego. Każdy normalny człowiek bierze pod uwagę zmienność rynku. Punkt "kiedy chcesz kupić" jest wymagany przez regulamin i tylko dlatego znalazł się w moim pierwszym poście a samo stwierdzenie, że chcę dokonać zakupu w perspektywie kilku najbliższych miesięcy służyło jedynie jako regulaminowa zapchajdziura. Realnie będzie to kilka tygodni. Rynek nie jest AŻ tak dynamiczny. Żeby było jasne to odpowiedź "przyjdź później" absolutnie nie jest odpowiedzią wnoszącą jakąkolwiek wartość do tematu. Nie jest nawet odpowiedzią na temat. Jest po prostu kolejną cyferką nabitą na liczniku postów.

Odpowiedzią merytoryczną byłoby na przykład: "Ten zasilacz jest za słaby do Twojego zestawu, wymień go na coś o wyższej mocy / wydajności" i na takie właśnie odpowiedzi liczyłem zakładając ten temat. 2/3 użytkowników zrozumiało. Jeden miał problem.

Opublikowano

Jeżeli chcesz propozycję to masz zestawy podpięte i tam masz nasze propozycje na ten miesiąc, skoro chcesz na ten moment.

Poza tym ja podziękuje za pyskowanie, kiedy chce się pomóc. My piszemy tutaj od bardzo dawna i wystarczy trochę kultury, a tobie to tylko słoma z butów wystaje. Pozdrawiam

PS. Odpowiedź żebyś przyszedł przed zakupem jest jak najbardziej na miejscu, bo nikt ci nie będzie składać zestawu, który może kupisz za 2-3 miesiące (czy ile tam). A to z dwóch powodów: za dużo osób chce zestawy, a my jesteśmy pomocni i każdemu doradzimy (jeżeli nie jest prostakiem), dlatego przychodzi się 1-2 tygodnie przed zakupem i tak każdemu piszemy (i jakoś już nie raz osoby umiały nawet odświeżyć temat z przed 2 miesięcy i napisać, że za tydzień kupują i co polecamy).

A drugi powód to to,że za wiele się zmienia i cokolwiek tam nie podamy to za tydzień już będzie złe, bo coś wyjdzie ze stanu (niedostępne), lub zmienią się ceny płyt na Skylake i nagle 6-generacja intela będzie opłacalna (póki co płyty za drogie i czekamy na zmiany).

A ty jak koleś ze wsi myślisz, że masz rację, a gdybyś miał choć trochę ogłady to byś miał chociaż trochę rozumu i zastanowił się, czemu każemy przyjść później. Jeżeli oczekujesz pomocy, to zachowuj się.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...