Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kupno nowego komputera

vstation001

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym kupić nowy komputer, ale nie za bardzo jestem obeznany w podzespołach, płytach głównych ii moim pytaniem by było, czy ktoś by polecił, albo zrobił wycenę w miarę dobrego i taniego komputera.

Moimi wymaganiami są min. 4 rdzeniowy procesor najlepiej intela, 4 lub więcej slotów na pamięć ram na płycie głównej ddr3/4, min 8gb tego ramu, oraz kartą 1gb+ z dobrym taktowaniem.

Z góry dzięki.

Opublikowano

Dzięki, a mógłbyś jeszcze podać dokładne nazwy ?

I czy te podzespoły są warte kupna w granicach 2000tys?

- procesor amd fx 6100 6 rdzeni po 3,3 GHz
- płyta główna asus m5a78l-m lx3
- karta graficzna msi geforce gtx 750 ti oc 2gb ddr5
- pamięc ram Kingston 8gb ddr3 1600mhz
- Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W 80PLUS SLI ATX
- dysk twardy 500gb sata 3

Opublikowano

@Oski0202

Nawet ja się dolar ogarnie to przecież nie do tego poziomu, że zestaw podany przez Ciebie stanieje o 600 złotych i będzie pasował do budżetu autora ;)

Autorze, wypełnij wzór to coś pomyślimy

Jaki posiadasz budżet na kupno?
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?
Do czego ma służyć komputer?
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Opublikowano

@Velociraptorus czemu tak uwazasz? Nie napisal budzetu, napisal tylko wymogi: 4 rdzeniowy procesor najlepiej intela, 4 lub więcej slotów na pamięć ram na płycie głównej ddr3/4, min 8gb tego ramu, oraz kartą 1gb+ z dobrym taktowaniem.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

I czy te podzespoły są warte kupna w granicach 2000tys?

Po tym wywnioskowałem, że pewnie będzie chciał kupić sprzęt w okolicach 2000. Choć może akurat budżet będzie miał inny.

Opublikowano

Jeśli można bez zakładania nowego tematu to wkleję tutaj

.

Jaki posiadasz budżet na kupno?

Takowego nie posiadam, ale myślałem coś do 2000 zł.

Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat).

Do miesiąca, ten mi już ledwo żyje ;P

Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?.

Mam 2 monitory.  1440 x 960 oraz 1280 x 1024. Sprzęt jest dosyć słaby, dlatego to drugi powód kupna nowego.

Do czego ma służyć komputer?

Głównie do użytku codziennego, internet, programy, administrowanie serwerami, ale szukam czegoś mocniejszego, ponieważ często mam uruchomionych dużo programów, dużo zakładek w przeglądarce, dlatego operuję na 2 monitorach. Nie lubię jak coś się zatnie z powodu małej przestrzeni ram czy słabszego procesora, który nie wyrabia na ogarnięcie wszystkiego.

Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

System i cały osprzęt(mysz, klawiatura, monitor, słuchawki, głośniki, okablowanie) posiadam, więc raczej nie.

Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?.

Nie, nie zamierzam.

Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

j/w procesor z rodziny intel min 4 rdzenie,

duzą ilość pamięci ram,

karta nie gra roli, chociaż mam niemiłe doświadczenia ze zintegrowaną, dlatego wolałbym normalną kartę na pcie, oraz jeśli jest możliwe podpięcie dwóch kart. Lubię eksperymentować z monitorami, oraz grafiką (jak to działa, etc) więc się może przydać.

I moją prośbą jest o jak najmniejszą cenę, bo oczywiście mógłbym pójść gdzieś i kupić za 10tys mocny sprzęt, ale wolałbym wydać mniej ponieważ pieniążki jednak są potrzebne na dzień dzisiejszy a bez sprzętu ciężko teraz.

Opublikowano

Tylko w co byś grał? Bo generalnie typowy komputer do domu, bez gier może bez najmniejszych przeszkód działać na zintegrowanej z procesorami Intela grafice. Jakieś starsze gry z niskimi wymaganiami też bez problemu uciągnie. No ale jak to mają być jakieś najnowsze gry z tego czy z zeszłego roku no to jednak dodatkowa grafika zdecydowanie się przyda.

Opublikowano

Myślę, że z grafiką to nie byłby problem, jeśli by była zintegrowana. W razie jakbym chciał w coś mocniejszego pograć to zawsze zostaje dokupienie karty, na początek nie musi być z jakąś mocniejszą.

Opublikowano

W takim razie

http://www.morele.net/inventory/info/AoxRm8/

Wywalasz kartę graficzną z koszyka i masz zestaw w okolicach 2000.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-8gb-288751/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...