Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Techniki manipulacji

hyhy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jest tutaj ktoś, kto interesuje się psychologicznymi technikami manipulacji, socjotechniką? Polecicie jakieś konkretne publikacje?

Qui est le prochain?

Opublikowano

Zapoznaj się z twórczością Kevina Mitnicka. Jeden z największych kozaków w temacie socjotechniki.

Edit. "Sztuka podstępu" - Kevin Mitnick&Steve Wozniak

Niestety mam pojęcie o czym piszę. Uszczypłości zachowaj dla siebie. Napisałem tak nie inaczej, ponieważ uważam, że cała osoba Kevina Mitnicka to 

spora skarbnica wiedzy nt socjotechniki.

Nie potrafisz się posługiwać, skoro nie umiesz znaleźć ciekawych publikacji, a jest ich pełno.  

Bardzo przepraszam za swoje zachowanie. Nie Pozdrawiam

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Zapoznaj się z twórczością Kevina Mitnicka. Jeden z największych kozaków w temacie socjotechniki.

Prosiłam o konkretne publikacje, nie o nazwiska. Googlami to i ja się potrafię posługiwać. Zależy mi na tym, żeby udzielały się osoby, które mają pojęcie o tym, o czym piszą. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

Była jeszcze książka Jak zyskać przyjaciołów i zjednać sobie ludzi. Nie pamiętam już autora.

Mogę też polecić w/w książkę Mitnicka. Ciekawa, choć wiele mechanizmów, które zostały przedstawione tam nie zadziała w dzisiejszych czasach. Idealnie jednak obrazuje działanie socjotechniki.

Warto zapoznać się też z technikami przesłuchań policyjnych itp. W dużej mierze opierają się na socjotechnice.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Była jeszcze książka Jak zyskać przyjaciołów i zjednać sobie ludzi. Nie pamiętam już autora.

Mogę też polecić w/w książkę Mitnicka. Ciekawa, choć wiele mechanizmów, które zostały przedstawione tam nie zadziała w dzisiejszych czasach. Idealnie jednak obrazuje działanie socjotechniki.

Warto zapoznać się też z technikami przesłuchań policyjnych itp. W dużej mierze opierają się na socjotechnice.

Nie mam problemów z nawiązywaniem nowych znajomości i przyjaźni, nie do tego jest mi to potrzebne xD

A "Sztukę Podstępu" znam. Co prawda autorzy nie poruszają zbyt wielu aspektów manipulacji ludzkim umysłem w organizacjach a jedynie w konkretnych sytuacjach, no ale nie powiem, pozycja całkiem smakowita.

Co do technik przesłuchań policyjnych - gdzie mogę znaleźć jakiś szczegółowy opis takiego cacka? Jest jakaś książka, może artykuł?

Qui est le prochain?

Opublikowano

@Mexantine

W tej książce opisane są właśnie metody socjotechniczne na zdobywanie przyjaciół... a nie rzeczy w stylu schudnij, to ludzie zaczną Cię lubić  :)

Co do przesłuchań. Kiedyś znalazłem jakiś dokument na YT o tym, a innym razem natrafiłem na jakieś czasopismo z obszernym artykułem na ten temat. Niestety nie pamiętam tytułów. Jeśli coś znajdziesz na ten temat, możesz podesłać :)

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

@Mexantine

W tej książce opisane są właśnie metody socjotechniczne na zdobywanie przyjaciół... a nie rzeczy w stylu schudnij, to ludzie zaczną Cię lubić   :)

Co do przesłuchań. Kiedyś znalazłem jakiś dokument na YT o tym, a innym razem natrafiłem na jakieś czasopismo z obszernym artykułem na ten temat. Niestety nie pamiętam tytułów. Jeśli coś znajdziesz na ten temat, możesz podesłać :)

Zrozumiałam, co chciałeś przekazać. Z tym, że, jak już napisałam - nie interesują mnie techniki zdobywania sympatii środkami socjotechnicznymi. To dla mnie za mało, nie przyda mi się to - potrafię to osiągnąć bez manipulowania. Obchodzi mnie manipulacja całokształtem jednostki. 

Qui est le prochain?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...