Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Znawca
Opublikowano

@macjoker007 Bardzo dobrze Ci napisali bo ten server to jest naprawdę niewypał. Większość rzeczy na nim nie działa, na server żeby wejść trzeba łączyć się kilka razy, lagi przez pierwsze 2 dni od startu były tak ogromne, że się grać nie dało, teraz już w miarę ustały, podobno były spowodowane generowaniem się mapy, skoro tak to dlaczego nie mogli wrzucić wygenerowanej mapy? chociaż w 30%. A ten spawn to już wgl jest tragedia ! siedzisz w małej klitce i wpisujesz /warp exit żeby opuścić spawn, no tragedia noo ... . Mapy surowcowej jak nie było tak nie ma, obiecywane było że dzisiaj na pewno juz będzie i co się okazało? Że do piątku dodadzą, a na tej mapie nie można użyć żadnej maszyny kąpiącej. Ogólnie podsumowując ten server to dno. Szczerze nie polecam.

• Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Oh my godness.
Cmon m8s, why so salty?

Zauważcie, że na serwerze są głównie wyjadacze modów. Pokażcie mi chociaż jeden serwer NA MODACH POLSKI, który działa bez zarzutów (i to nie jest single player w LAN uruchomiony.)

Lagi na serwerze? To oczywiste, że będą. Wiecie, jaką drogę przebywa wasz internet zanim trafi do serwera, oraz do was wróci? W skrócie wam to zaprezentuję:

Jesteś KLIENTEM [K]. Twoje dane najpierw trafiają do twojego DYSTRYBUTORA SIECI [DS]. Tam, dopiero lecą do SERWERA . Potem, przebywają tę drogę, ale na odwrót.

Wasz DS miejscowy, swoje dane przesyła do OGÓLNOKRAJOWEGO DS (w naszym wypadku - Polsce). Z tego miejsca, przebywa trasę do S.

W sumie, tak wygląda przesył danych:
K -> DS -> ODS -> S -> ODS -> DS ->K

Co do lagów, pod względem przesyłu danych + zaje****ch ścięć ogólnoserwerowym renderingiem mapy, proszę was, nie kierujcie się czy serwer jest dobry czy nie.. Its bullshit.

Szczerze? Typowy argument takiej kłótni - Sami zrobicie lepszy, stabilniejszy?

Nie narzekajcie na wszystko. Jeżeli chcecie profesjonalnego serwera, dajcie im maszynę 32GB, Intel Xeon E5-2620, Łącze 1GBps, dysk SSD 250GB na serwer, 2x300GB na poboczne, zabezpieczenie DDoS etc. + jakoś 2 tygodnie na stworzenie paczki z najmniejszą ilością banów, konfigurację modów i pluginów, to spoko..

Jak na jeden z nielicznych POLSKICH serwerów na modach, do tego na własnoręcznie dobranej paczce, to ja dziękuję. Ciekawe, co by było, gdyby serwer był only premium?..

Koniec tej dysputy ludy.

Znawca
Opublikowano

@WujcioCreeper uwierz mi są Polskie stabilne servery bez lagów, tzn dokładnie to znam jeden, jest w 100% dopracowany, 0 lagów i istnieje już kilka dobrych lat (5+) Więc nie wciskaj ludziom głupot, że nie ma takiego Polskiego servera. na PW wysyłam Ci nazwę servera tak jak prosiłeś. Pozdrawiam

Opublikowano

@WujcoCreeper uwierz mi są Polskie stabilne servery bez lagów, tzn dokładnie to znam jeden, jest w 100% dopracowany, 0 lagów i istnieje już kilka dobrych lat (5+) Więc nie wciskaj ludziom głupot, że nie ma takiego Polskiego servera. na PW wysyłam Ci nazwę servera tak jak prosiłeś. Pozdrawiam

Popieram. Są w Polsce trwałe serwery gwarantując stabilność przez lata. Nie jest prawdą, że takich serwerów nie ma. Np nasz serwer istnieje już pięć lat.

images.jpg

Opublikowano

@WujcioCreeper

Coś chyba pomyliłeś. To o czym mówisz nie jest bardzo ważne, ponieważ ping do serwera wynosi zazwyczaj <100 czyli dobrze jak na serwer mc. Serwery dedykowane/VPS zazwyczaj mają 100mbps, więc na tych 15 graczy powinno starczyć.Nieważne jak maszyna byłaby obciążona to nie będzie przez to lagów. Lagi zawsze były i zawsze będą powodowane przez to, że ktoś nie optymalizuje pracy serwera lub używa rzeczy, które te lagi mogą powodować. "Lag" w mc to nie jest ping tylko spadek TPS(iteracja kilku pętli gry), zwykle wynosi on 20 a jeśli spadnie do 5 to wszystkie czynności wykonywane na serwerze mc są zwalnianie o kilkadziesiąt a czasem kilkaset %(oprócz czatu, on żyje własnym światem). Maszyna jako dedyk lub VPS może w ogóle nie być obciążana tak jak serwer mc, który zawsze będzie nieoptymalny, bo to Java. Takiej maszyny nie potrzebują, wiem że na 120 graczy z modami starczy 16GB, jedyne co gra tu dużą rolę  to jest szybkość zapisu mapy przez dysk, przetwarzanie jej przez procesor(przy nowych mapach) oraz pluginy, mody, które powinny ze sobą współgrać(PRECZ ZE SKRIPTEM). Wszystkie paczki są własnoręczne, jednak niektórzy wykorzystują czyjąś prace i to jest co innego. Lepiej czasem korzystać z rzeczy, które ktoś potrafi robić niż takich, które mają się psuć non stop (nie mówię, że administracja tego nie potrafi). Jeśli nie ma się doświadczenia tylko takie coś jak "słyszałem, że", to się lepiej nie wypowiadać. Stwórz serwer, eksperymentuj, a później się wypowiedz na temat lagów na serwerze.

Najlepiej jak komuś nie pasują polskie serwery, jest wiele zagranicznych, nikt was nie zmusza do grania na nich. Są też takie, które oferują cały prywatny świat dla gracza, na którym może robić co chce.

Opublikowano

@trycek co się dzieje z serwerem, że nie można wbić?

P.S. Na serwer już można wbić, ale....

Na surowcowej nie działa quarry (jest tylko zbugowana animacja, na normalnej mapie nie sprawdzałem).

Jak zabezpieczyć quarry na surowcowej przed kradzieżą (komenda na cuboid na tej mapie jest zablokowana)

Opublikowano

@BigBad quarry jest to zabawna historia z działaniem quarry mając na swoim serwerze 2 pluginy. Aby działało i mogło kopać żadne dodanie do działek czy danie opa nic nie poradzi ponieważ tak czy inaczej nie będzie miał uprawnień do kopania. Ja na swoim serwerze rozwiązałem problem i wiem jak w minute sprawić by quarry kopało. PS Quarry przed quarry w łatwy sposób nie zabezpieczysz ;p

Co do tego czego nie można wbić to z ciekawości sprawdzam sobie co jakiś czas i serwer wiecznie leży.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...