Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Magia świąt.. już nima

+Penero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Najlepsze jest to, że ateiści też obchodzą chrześcijańskie Święto Bożego Narodzenia :santa:

Bo święta, przynajmniej w Polsce, nie są oznaką wiary, a tradycji. Obchodzone są u nas od lat i ludzie się zwyczajnie przyzwyczajeni do strojenia choinek, i zadłużania rodziny, żeby chrześniakowi telewizor kupić. Wielkanoc na przykład nie jest już tak hucznie obchodzona, jak powinno. Poza tym, co powiesz rodzinie? Nie usiądę z Wami do stołu, nie przyjmę prezentów, bo jestem pierdolonym buntownikiem i nie wierzę w Boga? Pls xD Nie, żebym był ateistą i nie szanował wielkiego papieża polaka Jana Pawła II. Co to to nie.

Opublikowano

Bo święta, przynajmniej w Polsce, nie są oznaką wiary, a tradycji. Obchodzone są u nas od lat i ludzie się zwyczajnie przyzwyczajeni do strojenia choinek, i zadłużania rodziny, żeby chrześniakowi telewizor kupić. Wielkanoc na przykład nie jest już tak hucznie obchodzona, jak powinno. Poza tym, co powiesz rodzinie? Nie usiądę z Wami do stołu, nie przyjmę prezentów, bo jestem pierdolonym buntownikiem i nie wierzę w Boga? Pls xD Nie, żebym był ateistą i nie szanował wielkiego papieża polaka Jana Pawła II. Co to to nie.

Ale tradycji chrześcijańskiej. 

Deus vult

Opublikowano

Każdy staje się chrześcijaninem na ten jeden magiczny dzien, kiedy trzeba przyjać dary. Czy zdarzyło się wam(ateistom/agnostykom/islamistom/buddystom) nie przyjąć prezentów?

Kiszka.... Ale ty piszesz bzdury i brednie... Jak przeczytałem twój post już całkiem zwątpiłem....  CO mają prezenty do bycia chrześcijaninem... Święta przestają mieć znaczenie bo właśnie ludzie utożsamiają je ciągle z jednym - wydatki, prezenty, zastawianie się, chwyt marketingowy i wieczna reklama etc etc...  Ateiści świąt nie obchodzą, buddyści, islamiści wierzą w innego Boga i dla nich święta są zupełnie gdzie indziej , i zgodnie z zupełnie inną tradycją i nie obchodzą bożego narodzenia.... Więc co ma piernik do wiatraka....  Zastanów się czasami człowieku co piszesz.... 

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

Kiszka.... Ale ty piszesz bzdury i brednie... Jak przeczytałem twój post już całkiem zwątpiłem....  CO mają prezenty do bycia chrześcijaninem... Święta przestają mieć znaczenie bo właśnie ludzie utożsamiają je ciągle z jednym - wydatki, prezenty, zastawianie się, chwyt marketingowy i wieczna reklama etc etc...  Ateiści świąt nie obchodzą, buddyści, islamiści wierzą w innego Boga i dla nich święta są zupełnie gdzie indziej , i zgodnie z zupełnie inną tradycją i nie obchodzą bożego narodzenia.... Więc co ma piernik do wiatraka....  Zastanów się czasami człowieku co piszesz.... 

Buddyści nie wierzą w boga, muzułmanie czcą tego samego boga co chrześcijanie, więc skąd to twoje pierdo*enie?

Taka jest prawda, że większość ateistów obchodzi święta. Pewnie sam jesteś gimboteistą, który obchodzi i zabolało.

Kto to jest kiszka? Skończ pierd*lić, bo przy każdym wątku masz do mnie problem i nazywasz mnie kiszka, a ja jestem Dawid. Jak już chcesz mnie pouczać, to nie pisz jakichś śmieci.

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Buddyści nie wierzą w boga, muzułmanie czcą tego samego boga co chrześcijanie, więc skąd to twoje pierdo*enie?

Taka jest prawda, że większość ateistów obchodzi święta. Pewnie sam jesteś gimboteistą, który obchodzi i zabolało.

Kto to jest kiszka? Skończ pierd*lić, bo przy każdym wątku masz do mnie problem i nazywasz mnie kiszka, a ja jestem Dawid. Jak już chcesz mnie pouczać, to nie pisz jakichś śmieci.

Muzułmanin a chrześcijanin to zupełnie inna bajka. Boże Narodzenie to chrześcijańskie święto , i nie ma nic w spólnego z Islamem. Tam obchodzone są zupełnie inne święta, panują zupełnie inne zwyczaje.  Zabolało to Ciebie, sądząc po reakcji. '

Muzułmanie albo spędzają czas z rodziną, albo obchodzą święto proroka Jezusa - jednego z 24 proroków uznawanych przez Koran. I nie ma to nic wspólnego z "naszymi" świętami Bożego Narodzenia. 

Ja świąt nie obchodzę i nigdy nie obchodziłem, są dla mnie przereklamowane, i zbędne. Jak kto woli :) I nie muszę, bo nikt mnie do tego nie zmusza ;p 

A co do twojego pier***lenia - poczytaj swoje posty. Wystarczy. Co do kontekstu - ty go nie masz. Żegnam Kiszka. 

7812818616.png

Ludzie dzielą się na tych co grają w metina oraz na tych co mają mózg ale nie grają w Diablo 3 Mobile :) 

Opublikowano

Ty, ale najpierw piszesz o bogu, a teraz nagle tylko o świętach. Wierzą w tego samego boga, tylko inaczej go interpretują. Także trzymaj się czegoś, jak o tym mówisz, bo niepotrzebnie schodzisz na inną drogę i później wpierd*lasz mi inny kontekst. Co do mojego pierd*lenia. Dobra przepraszam. Od dziś będę najpoważniejszą osobą na forum opanowanym przez dzieci. Pozdrawiam

Ps. Bądź trolem - mówią, że pierdolisz. Bądź poważny - patrzą na wiek(13lat) mówią, że pierdolisz.

Jak żyć?

vlge7.gif

@Ravoner pls

Opublikowano

Ja świąt nie obchodzę i nigdy nie obchodziłem, są dla mnie przereklamowane, i zbędne. Jak kto woli :) I nie muszę, bo nikt mnie do tego nie zmusza ;p 

To jakie są wasze teraz standardy ateiści? 

Deus vult

Opublikowano

Bo ateiści to głównie gimbusy, a jak zbliżajają się swięta bożego narodzenia to siadają grzecznie przy stole żeby nie robić siary Kappa.

A magii świąt nie ma bo za mało reklam z Coca-Colą puszczają :v

Opublikowano

"Do kościoła!

- nie! ja nie wierzę w Boga!

...

-Co dostanę na święta tato?"

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA. BOŻEGO NARODZENIA. k***a. czego nie rozumiecie pierdoleni "ateiści"?

Opublikowano

"Do kościoła!

...

ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA. BOŻEGO NARODZENIA. k***a. czego nie rozumiecie pierdoleni "ateiści"?

Dajesz i sądzisz, że dostajesz prezenty tylko dlatego, że ktoś kiedyś się pomylił z datą urodzenia chrześcijańskiego mesjasza?

Opublikowano

hmm... nie bardzo rozumiem wypowiedź powyżej... 

Jest katolikiem, chodzę do kościoła, jeżdżę na rekolekcje, i zdecydowanie wierze w to, że Chrystus urodził się dwa tysiące lat temu i zbawił nas wszystkich.

Opublikowano

Mimo że mam 19 lat to dalej czuje jak za dzieciaka, pamiętam jedynie przestój może wiek 14-16 gdzie całe święta były na grach przed komputerem(wiadomo bo wolne). Przygotowując samemu wszystko z całą rodziną i bliskimi i spędzanie całe te święta na obchodzeniu ich jest głównym środkiem na to by się poczuć jak z początku, bo i tak wtedy było. Czasem jeśli tego sam nie czuje to je*ne milion lampek do pokoju na balkon do łazienki a nawet psa oplącze światełkami  i już się morda cieszy. Choinka, tysiąc ozdobień i super. Jedynie śniegu brak, bo na pomorzu to chyba od 4 lat w żadne święta nie było i teraz też się nie zapowiada..

Opublikowano

Ciężko poczuć klimat świąt gdy za oknem jesień zamiast zimy, a ty myślisz tylko o natłoku obowiązków.

Poza tym będąc dzieciakiem nie rozumiało się wielu rzeczy, dlatego cała ta sztuczna otoczka wydawała się prawdziwa. 

Opublikowano

"Do kościoła!

...

Nie oczekuje prezentów... baa nawet nie oczekuje zaproszenia!  Zazwyczaj wy sami zapraszacie i wciskacie prezenty. Ludzka moralność  mówi, że głupio omijać jakąś osobe przy rozdawaniu prezentów.

Zrozum, że mogę udostępnić własne mieszkanie swojej rodzinie, żeby u mnie wyrządziła sobie to święto... ale ja jako tako nie będę patrzył na ten dzień jak na boże narodziny tylko jak na zwykłe spotkanie z rodziną przy ciekawym klimacie i ch*j ci do tego :)

Śmieszny jest ból dupy katolików... a jeszcze śmieszniejsze jest to, że próbują wmówić ateistą, że tak naprawdę wierzą w Boga xD Tak to jest jak się od małego dzieciom wciska różne święta... pierdoleni "katolicy".

Opublikowano

Zacznijmy od tego że:

Magia = Okultyzm = Szatan

Także tyle.

Ale tradycji chrześcijańskiej.

Każdy staje się chrześcijaninem na ten jeden magiczny dzien, kiedy trzeba przyjać dary. Czy zdarzyło się wam(ateistom/agnostykom/islamistom/buddystom) nie przyjąć prezentów?

Katolickiej i Pogańskiej

I polecam wszystkim lekturę... Katolik, a chrześcijanin.

Opublikowano

Ja magi świąt nie czuje od kiedy dowiedziałem się że święty mikołaj nie istnieje :/

Opublikowano

Myślę że większość osób [w tym ja] już nie odczuwa jakiejś wielkiej ,,magii,, świąt z tego względu że no,w zasadzie każdy z coraz to większym wiekiem ma więcej problemów,spraw do załatwienia..

Przy czym właściwie już naumyślnie przychodzi do głowy że święta szybko miną i szału nie będzie..

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Ja majac 15lat nie czuje juz tej magii, beda swieta miną i tyle. Zwlaszcza, ze moja rodzinka sie pomniejszyla wiec z coraz mniejsza iloscia osob spedze swieta. Jakby byl jeszcze ten snieg, moze jakos bardziej bym to odczuwal a tak to, z roku na rok do coraz mniej osob na swieta sie pojedzie i tyle...

Opublikowano

W moim przypadku teraz czuje i doceniam święta jeszcze bardziej niż za czasów dzieciaka, bo nie musze isc do pracy ani nigdzie tak naprawde tylko jestem w stanie całkowicie poswięcic ten czas aby  pomóc rodzicom przy przygotowaniu, i poswiecic cała swoja uwage rodzinie. Bo nacodzien się  o tym tak bardzo nie myśli ale święta to bardzo ważny rodzinny czas.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...