Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

system windows-nie mogę zainstalować

R3publiK

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu zakupiłem dysk ssd. Dysk świetnie się sprawdza. Aktualnie mam tylko jego. Jest tylko jeden problem-nie mogę zainstalować systemu windows. Tylko raz mi się to udało gdy hdd skopiowałem całego windowsa na ssd. Niestety aktualnie nie posiadam już tego hdd. Problem polega na tym ze przy oknie z partycjami przy lróbie instalacji mam komunika ze nie można znaleźć partycji systemowej. Próbowałem już diskpart clean i create partition ,format na nfst czy jakoś tak. Korzystam z pendrive win 10 . Przy innych systemach windows to samo.

Podobny problem jest ukazany na tym filmiku.dodam że napędu dvd nie posiadam.

Podobny problem jest ukazany na tym filmiku.dodam że napędu dvd nie posiadam.https://m.youtube.com/watch?v=wdX6OVs2i8U

Opublikowano

Dysk pewnie ma partycje GPT a ty usiłujesz odpalać instalke na MBR. Pena należy nagrać w trybie UEFI z formatem pena na fat32 najlepiej w Rufusie , opcja trzecie dla typu partycji 

Film wcale nie pokazuje twojego problemu, zrób screna menedżera dysków 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie chodzi mi o błąd , chodzi o układ partycji na TWOIM dysku a nie na dysku u kogoś jak na filmie.

No chyba że powiesz że masz w 100% IDENTYCZNE ustawienie/ułożenie dysków i dokładnie tą samą konfigurację u siebie, łącznie z identyczną tablicą partycji i ustawieniami komputera.  

Opublikowano

Gdyby był błąd. Z typem dysku mbr/gpt czy jakoś tak to taki błąd by się wyświetlił a nie inny. Jest masa takich pytań bez dokładnej odpowiedzi. Ale załóżmy ze masz racje .. To jakim cudem daje rade zainstalować

system przez proste copy-paste?

Opublikowano

To w czym widzisz problem zrobić screen menedżera dysków ?  Nie siedzę przed tym właśnie  komputerem ty nawet nie raczysz pokazać informacji które są wymagane do rozwiązania. 

Skoro aż tak ci nie zależy na rozwiązaniu to nie udzielaj dalej  potrzebnych danych. Usiłujesz rozwiązać problem nawet nie stosując się do rad i dać prostego  screena albo zmienić sposób nagrania instalki. 

Opublikowano

No to do czasu aż nie nagrasz i nie sprawdzisz :

- pena na MBR i w UEFI 

- zmienisz ustawienia biosa ( ahci, secure dysk, legacy mode czy uefi mode )

- ewentualnie prze partycjonujesz dysk w ostateczności 

możesz nie uruchomić instalki z powodu tylko jednego błędu który trzeba poszukać. 

Z kopiowanymi dyskami tak jest, działają do czasu instalacji aż się okazuje że z*****a jest cała tablica partycji albo nie odpowiedni układ partycji. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...