Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaka średnia starczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest tu ktoś taki kto poszedł z średnią 3.3-3.6 do szkoł średniej?
Ogólnie taka średnia starczy żeby dostać się do technikum informatycznego?

Opublikowano

Powinieneś dostać się na luzie, poza tym egzamin też pewnie ładnie napiszesz, bo to banał, także nie ma się czym przejmować.

Opublikowano

Średnia, średnią, ale liczą się jeszcze oceny punktowane przy rekrutacji na dany kierunek, no i wyniki z egzaminu gimnazjalnego.

Opublikowano

Każda szkoła ma inne wymagania.

Wejdź sobie na stronę szkoły do której masz zamiar iść, zobacz ile punktów możesz dostać za poszczególne rzeczy. Popytaj się kogoś z wcześniejszych roczników jakie mieli progi punktowe, każdego roku są zazwyczaj podobne.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Ja dostałem się z 3.8. Średnia nie ma żadnego znaczenia, miałem możliwości w gimnazjum poprawienia ocen, nawet nauczyciele sami mi to zaproponowali, ale to olałem, bo c**j mie obchodzi np. geografia, czy niemiecki skoro te przedmioty nie są brane pod uwage. Skup się zatem na tych, które są i nie miej z żadnych z nich 2. Egzaminy napisz w miare dobrze, ale one z resztą nie są trudne, mozesz osiągnąc przyzwoity wynik jak jesteś w miare inteligentny.

Tak na prawdę wszystko zalezy od szkoly, od tego ile jest chętnych, ile miejsc. Im więcej chętnych tym trudniej będzie Ci się dostać, wiec nie mogę podac konkretnych ocen i punktow z egzaminu jakie powinienes miec. Radzę Ci po prostu, zebys skupil sie na tym co wazne, czyli dla informatyka to będzie np. ocena z matematyki, informatyki itp. Dowiedz się tez jakie wymagania ma ta szkola, do której chcesz się dostać.

Opublikowano

1. Każda szkoła ma inne wymagania.

2. Z tego co wiem liczą się TYLKO PUNKTY. ( poczytaj o nich )

3. Pro tip z ocenami: zobacz/popytaj jakie oceny są tam brane pod uwagę i podciągnij się z nich.

Opublikowano

­Zależy od szkoły. Ja jak chiałam kilka lat temu dostac się do technikum fototechnicznego to wymagali minium 4.0. Dobrze jest jak pójdziesz na dni otwarte do szkoły i się o to popytasz. Każda szkoła jest inna.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

O ile nie jest to szkoła, która chce mieć nie wiadomo jaki prestiż, to dostaniesz się lajtowo ze średnią 2,0. Przyjmują jak najwięcej osób, żeby trzepać hajs, a jak ktoś się nie uczy to w marcu wywalają i potem mają dobrą średnią na zakończenie.

Często jest tak, że jeszcze w listopadzie szkoły dają ogłoszenia, że są wolne miejsca.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

W moim przypadku było to liceum profilowane, profile mundurowe, policja, wojsko, straż.

Pierwsze lata szkoły, by się dostać trzeba było mieć dobrą średnią, egzamin dobrze napisany, wszystko przeliczane na punkty.

Z czasem zaczęto przyjmować każdego, gdyż zaczęli trzepać na tym niezły hajs.

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

Ja miałem coś poniżej 4, ale punktów miałem koło 120 (miałbym 130/140, ale mi 1 konkursu babka na świadectwo nie wpisała). Walcz o przedmioty punktowane, aby były 5 i 6. Matma, informatyka, chyba technika, angielski i coś chyba jeszcze. Ja jestem w jednym z bardziej prestiżowych szkół informatycznych na śląsku, jeśli nie w całej Polsce, a nie miałem problemu się dostać pomimo kilku słabych ocen z mniej ważnych przedmiotów typu historia.

Ważny jest też test gimnazjalny, liczy się każdy punkt i jeśli będzie dużo zgłoszeń, to liczyć się będzie każdy %. Postaraj się również z tym, a dostaniesz się.

Opublikowano

Zacznijmy od tego, że nikt nie patrzy na średnią, no chyba, że masz pasek.

Patrzą na wszystko, jak do szkoły jest dużo kandydatów, to biorą tych z najlepszymi wynikami... proste..

Opublikowano

Tak, miałem coś około 3,4 bo olewałem to tak naprawdę. Jestem w jednym z lepszych TI, miałem nadwyżkę punktów. Non-stres. Napisz egzamin jak umiesz i tyle, spokojnie się dostaniesz.

343731479829004887779.png

Opublikowano

Tak, miałem coś około 3,4 bo olewałem to tak naprawdę. Jestem w jednym z lepszych TI, miałem nadwyżkę punktów. Non-stres. Napisz egzamin jak umiesz i tyle, spokojnie się dostaniesz.

Znając życie testy zawale. Ale mam jeszcze czas na naukę.

Opublikowano

Miałem wiele znajomych co poszło do Technikum ze średnią okolice 3,7 a nawet 2,5 :v

Ale na dłuższą mete nic im to nie dało bo przepisali się do zawodówki bo nie mogli dać rade.

Opublikowano

miałem 2 coś średnią ale byłem tępy przez uzależnienie i dostałem się do technikum i powiem wam że dzisiaj czuje do siebie pewne obrzydzenie ale nadal mam przyjaciół na czacie i w metinie .

Więc jeśli chcesz się dostać do technikum tego lepsze to lepiej się doucz bo im więcej zdobędziesz tym łatwiej się dostać kochanie

Ty moja kruszynko pozdrawiam cieplutko

pozdrawia twój misio 

Opublikowano

Jezu jakie pytanie... 3,3 w jedej szkole a drugiej to dwie inne bajki

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Miałem wiele znajomych co poszło do Technikum ze średnią okolice 3,7 a nawet 2,5 :v

Ale na dłuższą mete nic im to nie dało bo przepisali się do zawodówki bo nie mogli dać rade.

Wystarczyło 2-3 tyg poprawiać wszystkie oceny ja miałem srednia ok 3 i sobie dalem rade jak jest ktos glupi i nie wierzy w swoje mozliwosci to sie przenosi 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...