Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

DynMOTD - unix bash script!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DynMOTD

DynMOTD to rozbudowany skrypt napisany w bashu.

Wyświetla on informacje o systemie i użytkowniku przy każdym logowaniu do systemu.

JjE1AWv.png

Bazowałem na projekcie Parker Samp'a (jego strona została usunięta, jednak można znaleźć jej kopie i backupy). Ponieważ jednak gruntownie przerobiłem kod - jego skrypt miał około 30 linijek, a mój ma ponad 500 teraz już ponad 900 - myślę że prawa autorskie już nie obowiązują. Udostępniam jednak źródło z którego się inspirowałem, ponieważ jestem autorowi wdzięczny - gdyby nie on, ten projekt by nie powstał.

Przeznaczenie:

Skrypt jest napisany dla powłoki bash, dlatego nie gwarantuję jego działania w innych powłokach. Był testowany w systemie Debian 8 (jessie) 64-bit. Pisałem go z myślą o serwerach (dedyki, vpsy), ale sądzę, że z powodzeniem może być używany na domowych komputerach, na których korzysta się z systemów linux.

Wersja:

Wrzucam wersję v0.3.1. Jest to pierwsza publicznie udostępniona wersja programu.

Obecnie wydałem wersję v0.4.0. Wnosi ona kilka poprawek oraz funkcji, więc zachęcam do aktualizacji.

Język:

Skrypt został napisany w języku angielskim, aby był lepiej zrozumiały dla szerszego grona odbiorców. Został wprowadzony plik .lang i jest on udostępniony publicznie, aby każdy mógł przetłumaczyć wyświetlane wiadomości na swój język.

Mimo wszystko mój angielski jest do bani, więc jeśli ktoś zauważy jakieś błędy, śmiało je piszcie.

Czas pracy:

Nie jestem w stanie podać dokładnego czasu pracy. Spędziłem kilka nocy oraz wiele "chwilówek" - poprawiania trochę tu, trochę tam, w zależności od potrzeb i pomysłów. Najstarsza znaleziona przeze mnie na dyskach wersja jest nieoznaczona, ale musi to być około v0.1.x. Ostatnie zmiany w niej datowane są na 23 września 2015 roku. Pracuję nad DynMOTD od co najmniej tygodnia przed tą datą.

Instrukcja instalacji:

1. Pobierz plik DynMOTD_0.4.0.tar.gz na swój serwer, rozpakuj paczkę oraz wejdź do folderu:

wget https://github.com/Bielecki/dynmotd/releases/download/v0.4.0/DynMOTD_0.4.0.tar.gztar-xzf DynMOTD_0.4.0.tar.gzcd DynMOTD 
2. Jeśli plik nie jest wykonywalny, spraw by takim był

sudo chmod +x dynmotd
3. Uaktualnij system, zainstaluj program i skonfiguruj DynMOTD

sudo apt-get update && sudo apt-get upgradesudo ./dynmotd --installdynmotd --config
4. Możesz korzystać z DynMOTD

dynmotd

Komendy:

dynmotd - wyświetla DynMOTD--help - wyświetla pomoc i wychodzi z programu--version - wyświetla wersję i wychodzi z programu--config - uruchamia skrypt konfiguracyjny, pozwalający użytkownikowi dopasować DynMOTD do siebie--createconfig - tworzy plik konfiguracyjny ( ~/.dynmotd/dynconf.conf ). --install - instaluje DynMOTD do systemu - wyłącza domyślny motd oraz pam.d motd, dodaje uruchomienie DynMOTD do /etc/profile, przenosi DynMOTD do /usr/local/bin/ oraz plik man do odpowiedniego miejsca (patrz screeny)

Todo:

• wyświetlanie ilości dostępnego miejsca na dysku
  • możliwość wybrania które linijki chce się widzieć, a które nie
  • easter egg'i :D jeden eegg wprowadzono w wersji 0.4.0
  • plik .lang wprowadzono w wersji 0.4.0
  • możliwość zmiany kolorów wprowadzono w wersji 0.4.0

Zależności (programy zewnętrzne):

Do pełnej funkcjonalności DynMOTD potrzebuje zainstalowanych zewnętrznych programów. Są to:

• curl - pobieranie zewnętrznego IP serwera
  • geoip-bin - informacje o lokalizacji użytkownika
  • geoip-database - jak wyżej
  • figlet - wyświetlanie logo

Podczas instalacji (dynmotd --install) DynMOTD zaproponuje zainstalowanie tych programów, jeśli nie są one już zainstalowane. Uwaga! Programy zależne nie są objęte wsparciem i nie odpowiadam za ich działanie!

Bugi:

• Jeśli posiada się starą wersję programu "uptime", która nie ma flagi -p (pretty), uptime nie będzie się wyświetlać. Należy w takim wypadku zgłosić się do mnie, a udostępnię wersję ze zmodyfikowaną funkcją.
  • Plik lang toleruje polskie znaki, ale DynMOTD trochę wariuje przy wyświetlaniu ich (zobacz sam, dodając polski znak do którejś z wyświetlanych linijek, np do LANG_DATE). Zalecam nie używanie polskich znaków, dopóki nie rozwiążę problemu.
  • Należy uważać na funkcję --install. Nie powinna ona być niebezpieczna, ale wolę uprzedzić, ponieważ musi być uruchomiona z roota i wprowadza zmiany w plikach systemowych. Nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia systemu.
  • Czcionka ANSI Shadow przedstawiona na screenie nie jest dostępna domyślnie. Dostępne czcionki można znaleźć tutaj:
    https://github.com/patorjk/figlet.js/tree/master/fonts

• Nie wspieram programów zewnętrzych! Mogę postarać się pomóc w rozwiązywaniu problemów z nimi, lecz jest to pomoc nieoficjalna. Należy użyć Google, lub zwrócić się o pomoc do twórców tych programów!

Licencja:

Program jest darmowy (freeware). Zezwalam na użytkowanie niekomercyjne, kopiowanie i rozpowszechnianie go. Nie zezwalam na próby dekompilacji programu oraz modyfikacji, upubliczniania i rozpowszechniania zarówno zmienionego jak i oryginalnego kodu źródłowego (jeśli ktoś w jakiś sposób wejdzie w jego posiadanie) (wyjątkiem jest plik językowy .lang), a także na używanie komercyjne. Jeśli chcesz wykorzystać program komercyjnie, skontaktuj się ze mną.

Więcej screenów:

v52HikI.pngecMKOEF.pngZPJ5UGM.png

Kontakt:

Aby się ze mną skontaktować, odpowiedz pod tym wątkiem lub napisz do mnie w prywatnej wiadomości na forum.

Download:

Najnowsza wersja:

https://github.com/Bielecki/dynmotd/releases/latest
Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/c7b0f14f420e055596f01144cb8347e3d44280a56f0fe1359247a2c12cdb8dbb/analysis/1450680855/
2/54, Avast jak zwykle odstaje od reszty i wymyśla sobie wirusy, o których nawet Google nie ma pojęcia. DrWeb za to prawdopodobnie daje +1 za linijki kodu, pobierające dodatkowe, potrzebne pakiety przy instalacji.

Zawartość paczki:

- dynmotd - główny skrypt,

- dynmotd.1.gz - man page,

- en_US.lang - plik językowy w wersji angielskiej - można tłumaczyć na inne języki.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Czekam na (...) wolne miejsce na partycjach "df"

Z tym jest taki problem, że będzie trzeba to ręcznie konfigurować, zanim będzie działać, ponieważ każdy użytkownik może mieć inne partycjonowanie systemu. Ja mam np:

VPS:

/dev/vda1       9,9G  5,6G  3,9G  60% /
Dedyk:

/dev/sda3       1,8T   32G  1,7T   2% /home
Ale jest to do zrobienia i całkiem możliwe, że pojawi się w kolejnej wersji.

W6iB9H1.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Podbijam temat, ponieważ wydałem wersję 0.4.0! Nazywa się Multilanguage Colorful Update! i przynosi takie zmiany jak:

• wprowadzono plik językowy - teraz można przetłumaczyć wszystkie wiadomości na dowolny język,
  • użytkownik może użyć dowolnego znaku jako ramki DynMOTD'a,
  • umożliwiono zmianę kolorystyki DynMOTD'a,
  • kilka poprawek,
  • rozbudowano manpage
Zachęcam do pobierania:

Po więcej informacji zajrzyj do pierwszego postu.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Plik z rozszerzeniem .1 to strona podręcznika Manual. Uruchom skrypt używając ./dynmotd, a jeśli dalej nie działa, to odsyłam do instrukcji instalacji w pierwszym poście.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Plik z rozszerzeniem .1 to strona podręcznika Manual. Uruchom skrypt używając ./dynmotd, a jeśli dalej nie działa, to odsyłam do instrukcji instalacji w pierwszym poście.

Zrób streszczenie lektury, którą napisałeś w pierwszym poście.

Downloading DynMOTD in archiwum and...?

Open command line (cmd) > say: ./dynmotd

Dobrze napisałem?

Opublikowano

Specjalnie dałem wielkie napisy, by każdy użytkownik mógł tylko przewijając, znaleźć fragment, którego poszukuje. Niestety Ty nawet nie przeczytałeś tytułu, nie mówiąc już o "rozdziale", który nosi tytuł "przeznaczenie"...

Nie robię czegoś takiego jak streszczenia lektury mojego własnego opisu. Napracowałem się przy tworzeniu tego posta, siedziałem parę godzin, by miało to ręce i nogi i było dosyć łatwe do czytania. Niedługo zrobię wiki na githubie, jednak i tak będzie ono w języku angielskim.

W6iB9H1.png

Opublikowano

Aż tak bardzo mi nie zależy, żeby to mieć i umieć zainstalować. Instrukcja niezrozumiała:

2. Jeśli plik nie jest wykonywalny, spraw by takim był

Gdyby mój internet przekraczał szybkość 1kb/ms, to bym miał Linuxa i

Windows'a.

Czytałem również roździał "przeznaczenie".

Czary mary, hokus pokus, plik jest wykonalny!

Opublikowano

Wybacz, ale jednak skrypt wymaga od użytkownika minimalnej i podstawowej znajomości systemów Unix. Jeśli jej nie posiadasz, nie będę w stanie Ci pomóc. Plik powinien być wykonywalny, komendę, która jest poniżej podałem na wypadek, gdyby takim nie był. Czytanie ze zrozumieniem też się bardzo przydaje.

W6iB9H1.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...