Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

3000 zł na domowy komputer/biuro/gry

brodziu43

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.
Zamawiam w tym tygodniu komputer.
Zastosowania biurowe/domowe, ogladanie filmów w FHD + gry (MMO, FIFA, Tomb Raidery, Strategie).
Mam juz monitor full HD 24 cale i peryferia.
Ma byc cicho podczas pracy i bezawaryjnie. Gry na drugim miejscu ale im wydajniej tym lepiej.
Procesorów nie kręcę, system dokupię później.

Budżet raczej maksymalny. Mogę dopłącić około 100 zł.

Złożyłem coś takiego:

Intel i5-6400 2.70GHz 6MB BOX
839,00 zł
MSI B150M PRO-VH (B150 PCI-E DDR4)
279,00 zł
Kingston 8GB 2133MHz Fury Black CL14
209,00 zł
Crucial 250GB 2,5'' SATA SSD BX100 7mm
355,00 zł
WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE
229,00 zł
Corsair VS Series 450W 80PLUS BOX
165,00 zł
Zalman Z3 USB3.0 czarna
149,00 zł
ASUS GeForce GTX950 2048MB 128bit DirectCu II Strix OC
739,00 zł
TP-LINK TL-WN881ND (802.11b/g/n 300Mb/s)
59,00 zł
ASUS DRW-24F1MT czarny SATA OEM
55,00 zł
Wartość zakupów: 3 078,00 zł

Może być? Wszystko z sobą współgra? Do moich zastosowań optimum?

Moge wziac tanszy 50 zł dysk ssd bx200? A moze jakis inny?
I najmniej pewien jestem karty. Chce by byla w miare cicha jak ogladac bede filmy czy pracowac.

Warto doplacic 80 zl do 6500?

Opublikowano

BX200 bym nie brał, niezbyt udany nośnik. Z jakiego sklepu będziesz zamawiał? Jesteś pewien, że chcesz inwestować w LGA1151? LGA 1150 wyszłoby wydajnościowo +/- to samo, a miałbyś sporo lepiej wyposażoną płytę główną w tej cenie.

Opublikowano

Mysle o Xkomie.

Chcialbym juz nowa platforme bo kupuje komputer na bardzo wiele lat. Ja nie z tych co sprzedaja co rok polowe komputera i wymienia. Bedzie latwiej dokupic pamiec, czy nawet wymienic plyte jak sie okaze ze jakies zlacza na przyklad sa potrzebne.

Wydaje mi sie ze przyrost wydajnosci w Skylake jest mniej wiecej proporcjonalny do wzrostu ceny, Jedynie na plycie wlasnie sie traci. Mam w domu Sound Blaster Audigy z leciwego komputera i karte Wifi na PCI, ale takie plyty to juz na Skylake za 360 zl sa.

Nie znam sie na tyle by wiedziec co wlasciwie bym potrzebowal jeszcze na takiej plycie.

Jestem oglnie zagubiony. Dla mnie to duży wydatek, ale wolę dołożyć 200 złotych traz niż załować przez 5 lat najbliższych.

Opublikowano

Na zwyklym PCI. Tak jak karte.

jest plyta z dwoma PCI ale za 360. Kombinowalem zeby brac taka wlasnie bo nie bede musial kupowac nowej karty wifi, ale z drugiej strony ta moje jest juz stara bez wsparcia na win 10 i stwierdzilem ze moze lepsza bedzie na nowze zlacze.

A takie AUdigy lepsze niz taka karta na plycie po tylu latach? Ruszy to w ogole na nowych systemach?

Opublikowano

Jakie dokładnie to Audigy? Generalnie obecne integry powinny być zbliżonej jakości. Stara karta może nie ruszyć na nowszych systemach, szczególnie mam tutaj na myśli W10 albo W8/8.1. To samo tyczy się tej sieciówki na Wi-fi. Jeśli nie ma na stronie producenta sterowników do systemu, z którego zamierzasz korzystać to może być problem.

Opublikowano

Dźwiękówka z tych tanich, także tutaj możesz śmiało sobie ją odpuścić i korzystać z integry w płycie głównej, jakość dźwięku powinna być bardzo podobna, a jeden problem z głowy chociaż.

Tak czy siak ta płyta MSI to taka bieda trochę. Dorzuciłbym do czegoś z czterema slotami na RAM i ogólnie bogatszym zestawem złącz, no ale to te 350 złotych za płytę trzeba liczyć.

Opublikowano

A jak wzialem 8gb w jednej kosci, to nei starczy jak zostawie mozliwosc do dolozeni koljnego 8?

I co ze zlacz by sie przydalo?

Doradz mi prosze bo sie gubie. W Xkomie mi doradzili mocnejszy zasilacz do tego zestawu. Corsair 650w , a ktos inny Chieftcea PS500-A8, a jeszcze inny zmienil w sklepie na Aerocool 600w.

Naprawde tenzasilacz jest za cienki?

Myslalem ze to i tak ma zapas spory.

Opublikowano

650W do Skylake i5 i GTX 950? Nie wiem co Panowie ćpają, ale powinni zmienić dilera ;) Ten Corsair VS 450 starczy z ogromnym zapasem do tego zestawu.

Jeśli chodzi o płytę to już zależy od Ciebie jak będziesz chciał ten komputer rozbudowywać. Wybrałeś sobie taką płytę

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m-pro-vh-b150-ddr4-sata-3-usb-3-1-matx-b150m-pro-vh-779412/

Jeśli chodzi o coś droższego to często poleca się taki model

http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b150m-d3h-b150-ddr4-sata3-usb-3-0-matx-771598/

Co zyskujesz biorąc tego Gigabyte:

1) Lepszy układ dźwiękowy

2) Więcej wyjść audio z tyłu

3) Dodatkowy port DVI z tyłu płyty gdybyś potrzebował kiedyś korzystać z integry z procesora

4) Dodatkowe 2 sloty na RAM

5) Chłodzoną sekcję zasilania

6) Dwa porty PCI (gdybyś jednak ich potrzebował) i pełnowymiarowy drugi port PCI-E zamiast dwóch "jedynek"

7) Więcej złącz SATA w tym gniazdo SATA Express

8) Gniazdo M.2

9) Dwie kości BIOS

Ogólnie jak widzisz jest tego sporo. Czy skorzystasz to już zależy od Ciebie.

Opublikowano

A moglbys mi doradzic z oferty xkom odowiednia plyte?

Moj monitor ma DVI-D, HDMI. Nie starczy to jedno hdmi gdyby co?

Zestaw glosniow 5.1 ma wejscia trzy, front, rear i sub - wykorzystam jakos te wiecej wyjsc dziwkowych?

I czy przyda mi sie jakos sata express albo m2? Bo j naprawde nie mam pojecia. Jak warto to doplace.

Opublikowano

W X-kom raczej bez problemu znajdziesz tą samą płytę, poszukaj sobie.

Moj monitor ma DVI-D, HDMI. Nie starczy to jedno hdmi gdyby co?

Starczy, no ale kto wie, może kiedyś będziesz chciał podłączyć więcej monitorów do integry? ;)

Zestaw glosniow 5.1 ma wejscia trzy, front, rear i sub - wykorzystam jakos te wiecej wyjsc dziwkowych?

Wszystko zależy od tego jaki sprzęt będziesz chciał do tego podłączyć. Jest wiele klamotów, które skorzystają z wszystkich wyjść.

I czy przyda mi sie jakos sata express albo m2? Bo j naprawde nie mam pojecia. Jak warto to doplace.

To też zależy od Ciebie. Sata Express i M.2 to do szybszych dysków, które są ograniczane przez standardowe SATA.

Opublikowano

A czy do takiego dysku ssd bx100 cos mi sie z tych zlacz przyda czy na razie nie? Bo jesli nie to na razie odpuszcze. Doplace jedynie do 6500 bo taktowanie znacznie wyzsze i juz procesor bedzie na lata.

Pytani emam jeszcze odnosnie karty:

Taki Gigabyte z chlodzeniem Windforce w gtx 950 nie jest polpasywny a w 960 juz jest? Bo tak mi wynika z opisow.

Warto doplacic 180 zlotych do 960 windforce wlasnie czy lepiej zostawic to na pozniej i kiedys grafike wymienic?

Opublikowano

A czy do takiego dysku ssd bx100 cos mi sie z tych zlacz przyda czy na razie nie? Bo jesli nie to na razie odpuszcze. Doplace jedynie do 6500 bo taktowanie znacznie wyzsze i juz procesor bedzie na lata.

Pytani emam jeszcze odnosnie karty:

Taki Gigabyte z chlodzeniem Windforce w gtx 950 nie jest polpasywny a w 960 juz jest? Bo tak mi wynika z opisow.

Warto doplacic 180 zlotych do 960 windforce wlasnie czy lepiej zostawic to na pozniej i kiedys grafike wymienic?

Chłodzenie gigabyte jest półpasywne dopiero przy GTX980Ti. Z półpasywnych: MSI Gaming, Asus Strix.

Moim zdaniem nie ma co dopłacać do 6500. Jak 6400 będzie już odpadało w grach, to 6500 również.

Z ssd masz jeszcze 850 evo od Samsunga.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Pregadalem testy glosnosci 950tek i 960te na konkurencyjnym portalu. W 950 ciche i tanie sa strixy wlasnie. Wf jak odrzutowce. W 960 pisza ze Gigabyte WF najcichszy pod obciazeniem, strixy natomiast duzo glosniejsze. Ale oba niby pasywne w spoczynku. Pogubilem sie.

Tak samo nie wiem co z dyskiem ssd. Samsung Evo ma 5 lat gwarancji, ale wszyscy polecaja tego bx100.

I tak samo z zaslaczem. Popularny bardzo jest Antec, ale Corsair ma rok gwarancji wiecej. Zawsze to dluzej spi czlowiek niby spokojnie.

Opublikowano

Z tanimi kartami jest tak - bierzesz jak najtańszą. 950 bierz jakąś tanią.

Co do 960 - ja bym wolał R9 380 4GB np. XFX, MSI - lepsza wydajność.

SSD EVO to prawilniak, a jak zależy na gwarancji to z tańszych masz TR2 450W - 3 lata.

Opublikowano

A zasadzie to w czym niby 850 Evo jest taki dobry (prócz gwarancji)? W kościach TLC czy wręcz idealnym softwarem Samsunga?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

A zasadzie to w czym niby 850 Evo jest taki dobry (prócz gwarancji)? W kościach TLC czy wręcz idealnym softwarem Samsunga?

przeciez tlc w wykonaniu samsunga dziala poprawnie, wrecz bardzo dobrze, nie slyszalem skarg na firmware samsunga, gwara jest niezla, wiec? to dobre ssd tak samo jak bx100

­

Opublikowano

Wygladaloby to obecnie tak:

369,00 zł

209,00 zł

229,00 zł

Wartość zakupów: 3 502,00 zł

Ten thermaltake jest w wersji oem. A ten Smart 530w duzo lepszy jest?

I jeszcze mi powiedzcie czy jak wezme ta karte wifi co jest w opisie, a uzywam obecnie WMP54G-Eu to bedzie Internet dzialac nieco szybciej czy nie bardzo?
Opublikowano

przeciez tlc w wykonaniu samsunga dziala poprawnie, wrecz bardzo dobrze, nie slyszalem skarg na firmware samsunga, gwara jest niezla, wiec? to dobre ssd tak samo jak bx100

Nie słyszałeś skarg na soft Samsunga, ponieważ najwidoczniej czytałeś o serii PRO, która jest bardzo dobra (tak samo jak cała seria PRO). Na EVO jest masa skarg - tego już nie sposób nie zauważyć w internecie. Po "bardzo udanym, bezawaryjnym i bez spadków wydajności" 840 Evo nie poleciłbym 850tki. W testach tego nie widać, ponieważ problem często występuje dopiero po kilku miesiącach. Masa poprawek w 840 i tak nie poradziła sobie ze spadkami wydajności. 

Jeśli już miałbym brać tańszego 256GB SSD to raczej A-Data SP920 256GB. A nieco drożej jest MX200.

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...