Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Romantyczne danie dla dwojga jak zrobić?

UglyPanda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałbym zrobić coś dla mnie i mojej drugiej połówki, a mianowicie łososia jakiegoś tylko zupełnie nie potrafię gotować niby podstawowe czynności potrafię wykonać, ale jakiś super dań nie i zależy mi na tym, żeby ta rybka była bardzo dobra nie zależy mi na kosztach. Proszę o przepisy,filmiki dosłownie wszystko żeby było w miarę łatwo przygotować (bardziej stawiam na piekarnik) i do tego jakieś fajne wino. 

Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam :)

Opublikowano

prosze bardzo

Soczewicę opłucz w zimnej wodzie, a następnie ostrożnie wrzuć ją do garnka z wrzącą wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 30 min.

Dzwonka łososia skrop cytryną (1 łyżka), posól, popieprz i oprósz rozmarynem. Pozostaw na 10 min.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóż folią, ułóż na blasze dzwonka ryby i polej łyżką oleju. Piecz rybę przez ok. 25 min.

Przygotuj sos: masło stop w rondelku, dodaj mąkę i podsmaż (ciągle mieszaj, uważając, aby nie przypalić mąki i masła). Wlej szklankę mleka i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zmniejsz ogień do minimalnej wielkości, wlej ½  szklanki bulionu i wymieszaj. Żółtko połącz z kilkoma łyżkami sosu, a następnie wlej je powoli do sosu i zamieszaj (nie gotuj). Pamiętaj, że ogień musi być bardzo mały, inaczej składniki mogą się zważyć. Wsyp do sosu otartą skórkę cytryny, dodaj łyżkę soku z cytryny, przypraw solą i wymieszaj.

Ugotuj makaron al dente według wskazówek na opakowaniu.

Ugotowany makaron wymieszaj z soczewicą, łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny. Na makaron z soczewicą połóż dzwonko ryby i polej sosem cytrynowym.

4pohtmI.png

Opublikowano

Masz w pizdu poradników na yt, ale nie, lepiej na forum k***a zapytać... To nie jest forum kulinarnie do jasnej k***y!

Opublikowano

Pamiętaj żeby nie zrobić dania ze składnikiem na który Twoja druga połowa ma uczulenie. ;)

"Because I'm a full grown lonely cat in the world."

Opublikowano

Ja tam sie nie wtracam, ale dlaczego nie zrobisz czegos co ma drugie dno? Np historia, okolicznosci ''wynalezienia'' danego posilku w jakis sposob mogly by sie odnosic do dziewczyny, ew. skladniki jako odniesienia do jej cech. Uzyj kreatywnosci. Jesli Ci zalezy To i pomidor czy ogorek znajdzie swoje odniesienie :) Ja wykulem serce z kamienia (piaskowiec z francji), i ulozylem do niego dobra metafore do mojej milosci i ten kamien i troche kartonu, kolorowego papieru i rekopisu stalo sie jej najlepszym prezentem jaki w zyciu otrzymala ;)

Tylko niech niedowiarki mi nie pisza ze sie nie da :D A to jest ten szczegol ktory odroznia prawdziwych romantykow od pseudo klocow :)

sygna.png

Opublikowano

Bierzesz filet z łososia, rozgrzewasz patelnie do czerwoności i delikatnie (2-3 sekundy) przysmażasz z każdej strony. To ładnie zarumienia i "zamyka" mięso by smaki zostały w środku. Następnie na środku robisz "opaskę" z ciasta francuskiego szeroką na ok. 2cm. Na tacce do pieczenia na papierze połóż świeży tymianek i pół cytryny a pośrodku tego łososia z nałożoną na niego odrobiną masła, pieprzem i solą. Piecz w 200 stopniach aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak przygotowanego łososia podawaj na puree z zielonego groszku i bazylii.

Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. To nie przepis z neta, sam tak przyrządzałem i był przepyszny :)

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Dobra znalazłem łatwy i fajny przepis ale teraz mam pytanie gdzie kupić najlepiej takiego łososia po ile chodzi w ogóle w sklepach? 30 zeta kg? chodzi o filety

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...