Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wolni programiści do stworzenia gry przeglądarkowej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Mam na imię Mateusz, moje zainteresowanie grami przeglądarkowymi jak i grami MMORPG jest bardzo ogromne od ponad 18 lat jestem graczem różnych gier tego typu. 

Moje pytanie w tytule kieruje do osób którzy znają się na programowaniu skryptów pod gry przęglądarkowe bądź znaja się bardzo dobrze na edycji gotowych silników które istnieją . Jeśli są tutaj ludzie wolni którzy chcieliby coś stworzyć razem, na początek może być coś na gotowym silniku, "Nie od razu Rzym zbudowali" jak to się mówi, początki są zawsze ciężkie ale powoli można do czegoś dojść, trzeba do czegoś dążyć a gdy coś będzie działać, można coś pisać swojego od podstaw. 

Z mojej strony mogę zaoferować grafikę, marketing internetowy, domenę oraz serwer vps (na początek) oraz postaram się pomóc jak tylko będę mógł . 

To kto jest chętny coś stworzyć na nowy rok ? 

Opublikowano

To 18 lat temu były gry przeglądarkowe i mmorpg?

Pokażesz coś z tej grafiki? Jakieś portfolio?

Gry mmorpg mają naprawdę długą historię i rozwijały się jeszcze przed powstaniem pierwszych strony internetowych. A gry przeglądarkowe nie są wcale pomysłem nowym. No, ale w wieku pięciu lat możesz nie wiedzieć takich rzeczy.

gamedevmania.com

Opublikowano

Gry mmorpg mają naprawdę długą historię i rozwijały się jeszcze przed powstaniem pierwszych strony internetowych. A gry przeglądarkowe nie są wcale pomysłem nowym. No, ale w wieku pięciu lat możesz nie wiedzieć takich rzeczy.

18 lat temu był rok 1997. Procesory jakie mieliśmy w tym roku to m.in. pierwsze P2/Celerony i AMD K6. Na takim sprzęcie nie utrzymasz za dużo...

Ale owszem, gry sieciowe były, można sobie było grać po lanie albo po RS232 (port szeregowy). A jak ktoś miał internet to grywał w MUD-y. Nie można jednak nazwać MUDa grą mmorpg, massive-multiplayer to tysiące graczy online podczas gdy mudy raczej oscylowały w max kilkuset graczy online. Kwestia skali i nazewnictwa. Poza tym wątpię, żeby autor tematu umiał rozwinąć skrót MUD, nie mówiąc już, że pewnie żadnego na oczy nie widział.

Możesz podać jakiś przykład gry przeglądarkowej sprzed 18 lat?

Opublikowano

@Gamer_

Przykładem gdy z 1996 roku niech będzie Earth2205, mogłem pomylić cyferki w nazwie gry.

Może nie jest to gra RPG, ale z pewnością MMO. Wydaje mi się, że nie do końca rozumiesz samą nazwę MMORPG. Nie muszą one posiadać wyrafinowanych grafik ani mechanizmów. Aby być MMORPG trzeba być jedynie MMO oraz RPG, tak więc tekstowe gry rpg mieszczą się w definicji... niestety nie pamiętam jak dokładnie nazywał się ten podgatunek, który mam na myśli...

Odnosząc się do samego tematu:

Ewentualny projekt mogę wesprzeć ze strony projektowej.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Rozróżnij multiplayer od mmo. Niestety nie znam Earts2205, więc nie skomentuję, ale zakładam, że była to zwykła gra multiplayer. Po to dodano przedrostek massive- żeby rozróżnić między grami dla kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu graczy a grami dla tysięcy czy nawet dziesiątków tysięcy.

niestety nie pamiętam jak dokładnie nazywał się ten podgatunek, który mam na myśli

A widziałeś co napisałem o MUDach? Uzupełnij wiedzę.

Doskonale rozumiem czym jest MMORPG, ale ty chyba masz problem z załapaniem co oznacza pierwsza litera M w tym skrócie.

Aby być MMORPG trzeba być jedynie MMO oraz RPG

Dokładnie, tylko, że bycie multiplayer nie oznacza bycia massive multiplayer.
Opublikowano

Możesz podać jakiś przykład gry przeglądarkowej sprzed 18 lat?

MMORPG to chociażby Tibia .

Z przeglądarkowych to Hattric .

Opublikowano

Doskonale rozumiem czym jest MMORPG, ale ty chyba masz problem z załapaniem co oznacza pierwsza litera M w tym skrócie.

Ja to zawsze rozumiałem tak, że "massively" odnosi się do typu gry i jej potencjału (no, w końcu jest członem w nazwie tego typu), a nie jej popularności / zapełnienia serwerów. Masz w nich w pewnym stopniu otwarty świat, spory limit graczy na serwerze i brak rund czy rozgrywek jak w moba czy fpsach.

https://en.wikipedia.org/wiki/Massively_multiplayer_online_game

is a video game which is capable of supporting large numbers of players simultaneously in the same instance (or world).

The first graphical MMOG, and a major milestone in the creation of the genre, was the multiplayer flight combat simulation game Air Warrior by Kesmai on the GEnie online service, which first appeared in 1986. Kesmai later added 3D graphics to the game, making it the first 3D MMO.

Commercial MMORPGs gained acceptance in the late 1980s and early 1990s.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_massively_multiplayer_online_games

708121422388637873334.png

Opublikowano

@ Gamer_ Warto jednak żebyś poznał historię gier zanim zaczniesz się wypowiadać na takie tematy. Nie znam osoby, która by nie słyszała, np. o Ultima Online.

Gry przeglądarkowe rozwijały się wraz z powstawaniem strony internetowych i na pewno nie wyglądały one w taki sposób jak obecne gry.

To, że o czymś nie słyszałeś, nie znaczy że to nie istniało.

A te 18 lat, to chyba tylko taka orientacyjna liczba.

gamedevmania.com

Opublikowano

I wreszcie konkretne przykłady, bardzo fajnie. Tytuł Ultima Online znam ale nie wiedziałem, że to gra przeglądarkowa, nigdy nie miałem okazji zagrać. Wiki podaje, że gra była rozprowadzana na nośnikach.

Najstarsze co mi przychodzi do głowy z przeglądarkowych to Ogame, ale to był chyba rok 2004. Starsze to chyba tylko wspomniane przeze mnie MUDy, ale terminala telnet-ssh nie da się uznać za przeglądarkę.

Znacie coś starszego niż Ogame? Autor tematu by się wypowiedział bo to przecież jego pytałem.

Opublikowano

Zauważ, że mówimy tu o dwóch różnych rzeczach. O grach przeglądarkowych oraz grach mmorpg. Te pierwsze mogą być każdego gatunku.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...