Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak najlepiej napisać grę, która głównie będzie miała na celu podejmowanie decyzji i brnięcie dalej zważając na wybraną opcje?

Może to nawet być tekstowa z ewentualnymi obrazkami do wyboru.

qeqcrgcfgynj.png

Opublikowano

Jak prosta i krótka to nie ma chyba co kombinować, zagnieżdżone instrukcje warunkowe i jedziesz. 10 lat temu bym tak zrobił, teraz bym musiał się zastanowić ;)

Żeby to jakoś wyglądało zrób sobie tablice z pytaniami i w ifach / switchach odwołuj się tylko do id pytania. Jakbym zaczął coś takiego pisać to pewnie szybko bym zobaczył jak maksymalnie skrócić i zrobić zgodnie z DRY, jak wrzucisz już jakiś kod to pewnie podpowiem. Pewnie wystarczy to w jedną sprytną pętlę wrzucić.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Z punktu projektowego stworzenie fabuły w zaproponowany w pierwszym poście sposób to koszmar. W ciągu kilku wyborów ilość opcji urośnie do tysięcy. Przemyślał bym efekty jakie chcesz osiągnąć i je zrewidował. Może warto zastosować fabułę zwijającą się co jakiś czasz, a od czasu do czasu ustawić na drodze punkt zależny od sumy wyborów? Tak aby każdy wybór miał swoją wagę rozliczaną w kilku miejscach gry.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

W swojej głowie mam podobny pomysł. Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj spytam. Czy warto jest robić taką grę jako pierwszą? Mam na myśli, że to będzie pierwsza gra w moim życiu. Jeżeli tak to w jakim języku to robić. Co sądzicie o C#? Po za tym jakiś pomysł aby to ładnie wyglądało a nie tylko zwykły tekst?

Opublikowano

Gra tekstowa może być dobrym wstępem do tworzenia gier.

Taką grę możesz okrasić prostymi grafikami. Ich styl powinien być zależny od tematyki gry. Możesz nawet pokusić się o proste animacje. Język przy takim projekcie nie powinien mieć dużego znaczenia, ważne, żebyś się w nim dobrze czuł. 

Opublikowano

Gry tekstowe są tak prostymi tworami, że używanie gotowego silnika chyba mija się z celem :)

Opublikowano

filmiki zawsze smaczne i zdrowe :)

Kolejny głos przemawiający za tym, że ciągłe rozwidlenia fabuły są złym wyborem. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...