Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tutorial] Jak zrobić najprostszą sygnaturę w programie GIMP?

Miśka-Chan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zaznaczam to jest NAJŁATWIEJSZA sygnatura jaką da się zrobić :x 

Poradnik stary jak świat, ale może komuś się przyda. 

Witam, dzisiaj przedstawię jak zrobić najprostszą sygnaturę w programie GIMP.  Rendery można pobrać na np. http://www.deviantart.com/browse/all/?section=&global=1&q=render

1. Na początku musimy utworzyć pracę. W lewym górnym rogu wybieramy: Plik>Nowy>Ustawiamy wysokość i szerokość pracy>Ok

]hOfW4pV.png

2. Po lewej stronie mamy  "Przybornik". Wybieramy z niego czarno-białą "ściankę", nazywaną gradientem. Teraz tło, które nam się spodoba, ja wybrałam "Blue Green". Gradient przeciągamy nad naszym tłem. Najlepiej ukośnie. 

Jppq96v.png

3. Wybieramy: Plik>Otwórz jako warstwy> Wyskakuje nam okienko, należy wybrać render (obrazek bez tła)>Otwórz.

lG8OO5E.png

4. Często możemy się spotkać z obrazkiem autora na renderze. Nie jest on nam potrzebny i tylko zawadza. Przybornik>Gumka>Wybieramy jej rozmiar>Wymazujemy niepotrzebną rzecz. 

HkZK0r6.png

5. Następnie: Warstwa>Przezroczystość>Kanał alfa na zaznaczenie. 

loyDXNZ.png

6. Przybornik>Kubełek>Zaznaczamy opcje "Całe zaznaczenie"> Wybieramy kolor> Klikamy na warstwę. 

qjD679i.png

7.  Filtry(u góry)>Rozmycie>Rozmycie Gaussa>Okienko - Poziomo: 15,0, Pionowo: 15,0>Ok

mZgVmu4.png

8. Okienko warstw (Te po prawej)> Klikamy prawym przyciskiem myszy na warstwę z tłem>Nowa warstwa>Ok> Przybornik>Pędzel>Kolor>Maziu, maziu po warstwie>Inny kolor> Maziu, maziu>Przybornik> Rozmazywanie>Rozmazujemy kreski, które nam powstały. 

oxrXU7p.png

9. Okienko warstw>Wybieramy warstwę, która jest na samej górze>Przybornik>Tekst>Ustawiamy: kolor, czcionkę, rozmiar. 

jYheTw0.png

10. Wpisujemy tekst>Okienko warstw>Klikamy prawym przyciskiem myszy>Duplikuj warstwę tą z tekstem)>Warstwa (u góry)>Przezroczystość>Kanał alfa na zaznaczenie>Zaznaczenie(u góry)>Powiększ>Ustawiamy o: 2>Zaznaczenie (u góry)>Zmiękcz>Ustawiamy o: 7,000>Przybornik>Gradient>Przejedź po przekątnej>Zaznaczenie>Brak>Okienko warstw>Przesuń w dół(Zielona strzałka w dół)

IJmV5lA.png

11. Nasza sygnatura jest gotowa. 

IWOyrRo.png

Mam nadzieję, że poradnik się przydał i pomógł niektórym niedoświadczonym osobom ^^

Filmik (był robiony później o3o) (Nie czepiajcie się głosu, specjalnie udawałam męski, bo jestem obojnakiem, elo): 

Zl1Ny99.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Dużo do poprawki, fajnie by było zobaczyć jakiś światłocień i elementy w tle, które mogłyby nadać ciekawości pracy, no ale fajnie, że coś tworzysz, tym mniej obeznanym w programie na pewno się przyda.

PS. Błagam, wywal ten napis, bo ten font tak mi przypomina Comic Sansa, który jest wręcz niedopuszczalny (poczytaj sobie o hejtach grafików na tego fonta). :D

zSCFQrN.png

Opublikowano

GIMP sam w sobie, nie pozwoli na dużą paletę efektów do wyboru.

Na pierwszy rzut oka, ktoś kto pracuje przy grafice komputerowej zauważy, że praca nie jest wysokiego kalibru czyli wykonana np. w programie GIMP. Oczywiście tutorial jak najbardziej na plus, lecz przy obecnym rozwoju grafiki jest on marny.

1980497.jpeg
  • 4 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...