Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Budżetowy tablet graficzny

MPCTaylor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka naklejka,

przymierzam się do kupna jakiegoś tabletu graficznego. Wiem, że wiele osób z tego działu je ma i mogłoby mi coś konkretnego polecić.

Przydałoby się, aby był w okolicach +/- 200 / 250zł, o ile to jest możliwe. Nie chciałbym kupować niczego droższego, szczególnie że 

wolałbym się z tym trochę obejść najpierw. Czym taki tablet różniłby się od takiego za 600-700+ PLN? Wystarczy mi taki?

343731479829004887779.png

Opublikowano

­Osobiście posiadam Wacom Intuos Pen & Touch, ale jeśli nie potrzebujesz tej drugiej funkcji to możesz wziąć wtedy tańszą wersje bez tego, w wersji small powinno Ci spokojnie wystarczyć.

Generalnie bierz coś z Wacom, solidna firma.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Ja posiadam Wacom Bamboo Fun i generalnie go polecam. Jest duży, rysik dalej się po roku nie zepsuł, wszystko śmiga, posiada panele do konfiguracji i jest w miarę tani.

Opublikowano

Jak dołożysz 20zł to polecam Wacom CTL-480s, sam posiadam ten tablet i powiem, że kozak z niego, czułość dociskania jest moim zdaniem bardzo solidna. Taniej Wacom One za jakieś 160zł.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Po pierwsze dziękuję za wszystkie komentarze.

Poczytałem sobie trochę o Intuos oraz Bamboo i wiele osób właśnie z przesiadki na Intuos było zadowolonych. 

Dlatego pokierowałem się tym trochę, nie ukrywam i zastanawiam się nad tym, czy taki Intuos CTL 480 / Intuos Pen & Touch (To chyba to samo oprócz funkcji touch)

będzie wystarczająco duży. Miejsca na biurku mam bardzo dużo, więc wszystko się zmieści. Nie macie jakiegoś problemu z takimi wielkościami, czy lepiej w coś większego 

pójść? Opcja touch jest przydatna, czy raczej ją olewacie?

Opublikowano

Może głupie pytanie, ale nigdy nie miałem do czynienia z tabletem graficznym. Opcja touch jest cały czas włączona, czy po prostu jakiś przycisk za to odpowiada? Nie chciałbym, żeby podczas pracy jakieś ruchy ręką mi przeszkadzały.

Jak u Ciebie jest z tą wielkością? Wystarcza taki rozmiar, czy sprawia lekkie problemy? Przepraszam za tyle pytań, ale jak wspomniałem, nigdy nie tknąłem się takiego tabletu.

Opublikowano

­U siebie mam specjalny program od Wacoma, w którym to mozna wyłączyć opcje touch.

Osobiście mam wersje small i wystarcza w zupełności. Miałam też styczność z wiekszą jego wersją w swojej szkole, kiedy to jeszcze do niej chodziłam, ale nie odczuwałam zbytnio różnicy, także wersja small wystarcza.

­VeIMQWU.png

Opublikowano

Dobrze to słyszeć, w końcu i tak większe rozmiary jednak są za drogie.

Będzie duża różnica między Wacom One a np. Bamboo 3 CTL-470k / Intuos CTL-480?

Opublikowano

Dobrze to słyszeć, w końcu i tak większe rozmiary jednak są za drogie.

Będzie duża różnica między Wacom One a np. Bamboo 3 CTL-470k / Intuos CTL-480?

Różnica tak naprawdę jest tylko w cenie i proporcjach tabletu :) osobiście w domu mam Bamboo 3 CTL-470k i nie jest zły, aczkolwiek troszeczkę, jak dla mnie za mały. Poza rozmiarem reszta parametrów jest jak najbardziej zacna + działa na USB więc kabel nie plącze Ci się na biurku, co ułatwia prace. Wacom One miałam w jednej z sal na uczelni, też nie moge mu niczego zarzucić. Co to Intuosa, aktualnie z niego korzystam na zajęciach z rysunku cyfrowego i według mnie jest z nich najlepszy. Wygodny, ma się wrażenie, jakby się rysowało po kartce, a nie po plastiku. Ma cztery przyciski funkcyjne, co już stawia go wyżej od w/w. Ja bym polecała Ci właśnie jego zakupić.

igNMhIy.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...