Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Maska gazowa mc1

ominges

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie odnośnie maski gazowej mc1. Chodzi mi o to czy mogę gdzieś dostać do niej (nieużywany) pochłaniacz, który nie zawiera azbestu? Ponieważ obawiam się że w moim filtrze on się znajduje (nie mam do tego pewności, ale tak mi się wydaje).

P.S. mogę podesłać zdjęcie pochłąniacza.

P.S.2 jeśli oddychałem w tej masce, przez ten filter łącznie ok. 2 godzin to coś mi się może stać?

jOABuHG.png

Opublikowano

Azbest jest za filtrem z węgla, istnieje właściwie zerowe prawdopodobieństwo, że cokolwiek przez ten filtr przejdzie.
Z resztą po czym wnioskujesz, że masz azbest w tej masce? -.-

1567846744.png
Opublikowano

Mi też się tak zdaje że raczej nie przejdzie do płuc skoro przed nim jest filtr z węgla, chyba że wkład jest jakoś uszkodzony. Podobny filtr był używany w "słoniach" a przecież kiedyś była rezerwa i żołnierze też nosili te maski i chyba żyją ;) . Jeśli już ci tak to przeszkadza to możesz co najwyżej rozebrać ten filtr, wszystko ze środka wywalić i mieć pustą puszkę. Będzie się też lżej oddychać.

Opublikowano

Azbest jest za filtrem z węgla, istnieje właściwie zerowe prawdopodobieństwo, że cokolwiek przez ten filtr przejdzie.

Z resztą po czym wnioskujesz, że masz azbest w tej masce? -.-

Bo w pochłaniaczu do masek typu mc1 stosowano azbest, a cała maska jest dosyć stara (mniej więcej 40 lat)

@Edit pochłaniacz jest typu ms-3 i jest na pewno przeterminowany, czy ktoś wie jak można go "otworzyć" i wywalić wszystko?

jOABuHG.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...