Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 3200 ( do DayZ itp. )

Pba47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Prosiłbym o złożenie zestawu komputerowego.
Budżet to 2900-3200zł. Komputer będzie wykorzystywany do gier takich jak DayZ, Arma2, Arma 3, ( gry mocno procesorowe ) H1Z1, 7 days to die oraz inne gry multiplayer w sumie gram głównie w MP. Z tytułów SP napewno chcę zgarać w GTA5, Fallout 4 oraz Hitman 6.Poza tym będę na nim się uczył programowania oraz obróbki grafiki. Kartę graficzną chciałbym nvidię, bo shadowplay do nagrywania rozgrywki.
Ogólnie zależy mi bardziej na FPS niż na wyglądzie. Jak niektórzy wiedzą DayZ jest dość wymagającą grą między innymi przez złą optymalizację.
W cenie nie chcę systemu - posiadam swój i byłoby fajnie wcisnąć tam dysk SSD.
Poza tym 3200zł szukam też taniego, ale dobrego monitora w cenie max 300zł. Nie chcę jakiejś super hiper bestii, bo gdy będzie przypływ gotówki to kupię sobie lepszy drugi lepszy monitor. Do tego myszka. Bez wypasów, ale zależy mi na klawizach funkcyjnych, bo gry typu dayz mają tyle funkcji, że na klawiaturze się nie mieszczą i trzeba robić jakieś dziwne kombinacje klawiszy, a tak to sobie przypiszę niektóre funkcje do przycisku myszy.
Pozdrawiam

ExMod CA -> ban za nic na koncie Pba

76561198030011137.png

Opublikowano

Zrobiłem takie coś:
http://www.morele.net/inventory/info/b13TMV/
Co o tym sądzicie?
Zastanawiam się jeszcze czy nie wrzucić tej obudowy dla pocięcia kosztów:
http://www.morele.net/obudowa-akyga-aky308or-midi-tower-czarno-pomaranczowy-aky308or-784250/
Czy to robi jakąś różnicę? Tu jest 100zł tańsza

76561198030011137.png

Opublikowano

http://www.morele.net/inventory/info/95QGea/

Trochę ponad budżet, ale masz jeszcze dzięki karcie graficznej grę za darmo do wyboru.

Jeśli możesz dopłacić, to weź tą samą kartę graficzną ale od EVGA

Jeśli chcesz trochę obciąć koszt, to zmień obudowę na np z1.

A  SSD kupisz jak będziesz miał kasę ;)

Słaby procesor jak na DayZ uwierz mi. ;)

Oczywiście zamierzasz podkręcać? Bo jeśli chcesz komfortowo pograć w DayZ to nie widzę innej opcji niż i5 4670k + dobra pasta i mega dobry cooler. gtx 750 ti lub 960 wystarczy do DayZ, jeśli chcesz grać w Arme 3 to już koniecznie musisz kupić 4670k, bo to jeszcze bardziej procesor-żerna gra i niech nikt nie gada głupot, że 4590 wystarczy.  :makka: To tak jakbyście chcieli wjechać hondą civic na mont blanc. 

Opublikowano

Słaby procesor jak na DayZ uwierz mi. ;)

Oczywiście zamierzasz podkręcać? Bo jeśli chcesz komfortowo pograć w DayZ to nie widzę innej opcji niż i5 4670k + dobra pasta i mega dobry cooler. gtx 750 ti lub 960 wystarczy do DayZ, jeśli chcesz grać w Arme 3 to już koniecznie musisz kupić 4670k, bo to jeszcze bardziej procesor-żerna gra i niech nikt nie gada głupot, że 4590 wystarczy.  :makka: To tak jakbyście chcieli wjechać hondą civic na mont blanc. 

i5-4460 3.2 (na turbo będzie z 3.4) to za słaby procesor na jakieś dayz? To co, ta gra ma aż tak skopaną optymalizacje czy jak? Bo ten procesor + ta karta, to bardzo dobra maszyna, a wymagania tej gry wysokie nie są.

BALLIN BALLIN

Opublikowano

i5-4460 3.2 (na turbo będzie z 3.4) to za słaby procesor na jakieś dayz? To co, ta gra ma aż tak skopaną optymalizacje czy jak? Bo ten procesor + ta karta, to bardzo dobra maszyna, a wymagania tej gry wysokie nie są.

Chyba w DayZ nie grałeś.

:D

76561198030011137.png

Opublikowano

Owszem nie grałem, tak czy inaczej mogę zagwarantować płynną rozgrywkę nawet w dayz. Jeśli chcesz komputer głównie do gier i chcesz pogorszyć gpu na rzecz cpu, to rób jak chcesz

BALLIN BALLIN

Opublikowano

Nie grałeś w DayZ to raczej bardziej niż pewne. Ta gra ma bardzo skopaną optymalizację i ja bym radził Autorowi tematu zakupić i5 6600k + gtx 960 / 950. 4 rdzenie taktowane 3.9GHz to takie minimum dla DayZ, Army i gier na tym silniku. To gry które w głównej mierze korzystają z CPU, a nie z GPU. Owszem na 960 w Ultra nie pogramy, ale na marnej i5 + 970 na wysokich też niekoniecznie.

Optymalizacja w tej grze to loteria. Ludzie nie mogą grać płynnie na 6 rdzeniowych i7 z titan X, a ja odpaliłem na niskich ( i to cudem! ) na 3470 + HD 7770.

Opublikowano

Kiedy zamierzasz kupować ten sprzęt?

W Grudniu

76561198030011137.png

Opublikowano

W Grudniu

A konkretnie? Początek? Koniec? Bo jak pod koniec to wstrzymaj się z tematem trochę i odśwież go tak z tydzień przed kupnem. Ceny i dostępność poszczególnych podzespołów zmieniają się często z dnia na dzień albo nawet z godziny na godzinę, także składanie zestawu na dość długi czas przed kupnem nie ma większego sensu.

Opublikowano

Zapomniałem o znajomym który ma sklep komputerowy. Jest opcja wzięcia na raty.
Budżet: max 3600zł.
Propozycje proszę :P

76561198030011137.png

Opublikowano

Gigabyte GeForce GTX 970

Intel Core i5-6400

Thermaltake Smart SE Modular 530

MSI H110M

Crucial Ballistix Sport 2 × 4 GB

Ssd jakieś, może być bx100

Z1 / z3

Seagate Barracuda 1Tb

BALLIN BALLIN

Opublikowano

Karta nvidii, bo zależy mi na shadowplay

76561198030011137.png

Opublikowano

Już maszyna poszła do zamówienia :)

Poprostu dostałem zastrzyk gotówki.

DO zamknięcia

Ps. Zmieniłem jeszcze monitor i koszyk ma 4,3k zł ;)

76561198030011137.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...