Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ten komputer się nadaje?

vCastir.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z początku, chciałbym oznajmić że odpowiadać może tylko osoba która się na tym bardzo dobrze zna.
Jeżeli nie wiesz, czy np. procesor jest dobry, czy pójdzie - itp.
NIE ODPOWIADAJ!

Cześć!
Dawno temu kupiłem sprzęt który kosztował 5 tysięcy, na dzień dzisiejszy, to złom.
Teraz, chce kupić sprzęt wart 4 tysiące, co zaś kwestionuje w ,, lepsze granie ''
Niestety, nie znam się zbyt dobrze w sprzętach do gier.

A więc mam pytanie - jaki sprzęt jest lepszy

|1|

Procesor: Intel Core i5 4670
Karta graficzna: MSI NVIDIA GTX970 4GB
Pamięć: Goodram 8GB
Płyta główna: Gigabyte B85M-D3H
Zasilacz: Thermaltake SMARTSE 630W

|2|

Zasilacz: Aerocool PGS VP-PRO 600W 80Plus Bronze
Procesor: Intel Core i5-4460 3.20Ghz
Płyta główna: ASRock Z97 Extreme4 Z97
Pamięć: Kingston HyperX Beast 8 GB (2 4GB) 2400Mhz
Karta graficzna: Asus Radeon R9 290 4GB

Pisałem już ten temat, ale mało kto wiedział.

A więc udałem się do fachowców - do komputronika.

Powiedzieli, że lepszy sprzęt to ten pierwszy.
A ten drugi, jest gorszy.

Wspomnieli, że do sprzętu potrzebuje jeszcze obudowę, dysk twardy, napęd DVD oraz oprogramowanie.
Nie wiedziałem szczerze mówiąc co wybrać z brakującego sprzętu.
A więc powiedziałem, by wybrali obojętnie jaki sprzęt.

A więc dali taki:
Dysk twardy - Seagate Desktop HDD 1TB
Napęd DVD - Asus DVD+/-RW DRW-24F1ST/BLK/B/A
Obudowa - Tracer Comodo bez zas USB 3.0
Oprogramowanie - Microsoft WIndows 8.1 32/64 bit box dvd PL

A więc zgodziłem się, na ich wybrane brakujące części a oni dali mi karteczkę z ceną, oraz z całym wypisanym sprzętem
Zastałem tam odziwo mały błąd
Iż zamiast procesora:
Intel Core i5 4670
Pani zamieniła mi go na:
Intel Core i5 4460

I dlatego chciałbym się spytać kilku rzeczy
( Gdy będziesz odpowiadać, musisz koniecznie na wszystkie odpowiedzieć - jeżeli nie, nie dam najlepszej odpowiedzi)

1. - Czy zgadasz się z tym, że sprzęt PIERWSZY jest lepszy od sprzętu DRUGIEGO?

ODP:

2. - Czy dobrane brakujące części ( Dysk twardy, napęd DVD, oprogramowanie, obudowa ) nie zmieni coś negatywnie w sprzęcie? ( po prostu, czy jest OK )

ODP:

3. - Czy nic w sprzęcie się nie zmieni, jeżeli zamiast procesora i5 4670 zakupię procesor i5 4460? - ( czy wpłynie on na FPS, lub szybkość komputera? )

ODP:

4. - Czy w ogóle, opłaca się zakupić ten sprzęt? ( pierwszy )

ODP:

5. - Czy te gry mi wejdą? ( ile będą miały średnio FPS, i co najważniejsze: NA JAKICH USTAWIENIACH? np. średnie/wysokie/ultra

MIANOWICIE:

GTA 5 ( Grand theft auto 5 )

Wiedźmin 3

Counter Strike GO

FarCry 4

ODP:

6.- Czy zmieniłbyś coś w tym sprzęcie? ( Nie wpływając na cenę, lub delikatnie )

ODP:

7. - Coś od siebie

ODP:

( Najlepiej skopiować całe pytania i na nie odpowiedzieć )

Pozdrawiam.

Jeżeli ktoś odpowie do godziny 02:00 na wszystkie pytania
Dostanie najlepszą odpowiedź, i 20 reputacji ( Dam radę więcej, jeżeli odpowiedź będzie napisana zrozumiale, oraz zachęcająca do dania więcej reputacji )

5120514749178281372145.png

Opublikowano

1. Tak, zestaw pierwszy jest lepszy ze względu na kartę graficzną. Różnica w ilości klatek na sekundę nie będzie bardzo duża, jednakże różnią się one znacznie kulturą pracy, GTX 970 pobiera znacznie mniej prądu w stanie spoczynku (różnica ok. 50W) oraz w stanie obciążenia (różnica ponad 100W). Tutaj masz link do porównania obu kart, gdybyś był zainteresowany: http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/nvidia-geforce-gtx-970-vs-radeon-r9-290 Dodam jeszcze, że teraz większość gier jest optymalizowana pod sprzęt Nvidii, także jest to sporym plusem.

2. Wszystkie dodatki są jak najbardziej OK.

3. Różnica wydajności między tymi dwoma procesorami jest praktycznie niezauważalna, także śmiało możesz brać Intel Core i5 4460 ze względu na lepszy stosunek jakość-cena. Wysyłam link do porównania, jak w przypadku kart graficznych: http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4670-vs-Intel-Core-i5-4460

4. Opłaca się, bardzo wydajny zestaw, jednak cena Intel Core i5 4670 w porównaniu do osiągów Intel Core i5 4460 trochę za wysoka.

5. Wszystkie z wymienionych gier będą działać bez żadnych problemów:

Grand Theft Auto V - ustawienia ultra, 60+ fpsów

Wiedźmin 3 - ustawienia wysokie/ultra, 60+ fpsów

Counter-Strike: Global Offensive - ustawienia ultra, 150+ fpsów

Far Cry 4 - ustawienia ultra, 60+ fpsów

6. Nie wydaje mi się, żeby trzeba było coś zmieniać, wszystkie parametry jak najbardziej OK.

7. Chcesz porządną maszynę do gier? Kupuj i się ciesz  ^^ Mam nadzieję, że pomogłem.

Opublikowano

1. Tak, lepszy procesor i karta.

2. Jak uwazasz, ze nie potrzebujesz ssd to wszystko ok, oprocz obudowy, to jest jakis piekarnik a nie

3. Moze byc i5 4460, roznica bedzie widoczne glownie w cs go, ale mysle ze to i tak max 15 fps

4. No opyla, do gier, na lata.

5. Wszystko na ultra 60fps+ w full hd, cs go 200+ na ultra nawet

6. Obudowe no i ssd, ale ssd juz troche kosztuje...

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

1. Tak, zestaw pierwszy jest lepszy ze względu na kartę graficzną. Różnica w ilości klatek na sekundę nie będzie bardzo duża, jednakże różnią się one znacznie kulturą pracy, GTX 970 pobiera znacznie mniej prądu w stanie spoczynku (różnica ok. 50W) oraz w stanie obciążenia (różnica ponad 100W). Tutaj masz link do porównania obu kart, gdybyś był zainteresowany: http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/nvidia-geforce-gtx-970-vs-radeon-r9-290 Dodam jeszcze, że teraz większość gier jest optymalizowana pod sprzęt Nvidii, także jest to sporym plusem.

2. Wszystkie dodatki są jak najbardziej OK.

3. Różnica wydajności między tymi dwoma procesorami jest praktycznie niezauważalna, także śmiało możesz brać Intel Core i5 4460 ze względu na lepszy stosunek jakość-cena. Wysyłam link do porównania, jak w przypadku kart graficznych: http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4670-vs-Intel-Core-i5-4460

4. Opłaca się, bardzo wydajny zestaw, jednak cena Intel Core i5 4670 w porównaniu do osiągów Intel Core i5 4460 trochę za wysoka.

5. Wszystkie z wymienionych gier będą działać bez żadnych problemów:

Grand Theft Auto V - ustawienia ultra, 60+ fpsów

Wiedźmin 3 - ustawienia wysokie/ultra, 60+ fpsów

Counter-Strike: Global Offensive - ustawienia ultra, 150+ fpsów

Far Cry 4 - ustawienia ultra, 60+ fpsów

6. Nie wydaje mi się, żeby trzeba było coś zmieniać, wszystkie parametry jak najbardziej OK.

7. Chcesz porządną maszynę do gier? Kupuj i się ciesz  ^^ Mam nadzieję, że pomogłem.

I to jest porządny post!

Masz już u mnie najlepszą odpowiedź i 20 reputacji.

Mogę Ci dać 40 jeżeli odpowiesz na te pytania: ( oczywiście musisz poczekać, aż mi się one zregenerują )

- Czy jeżeli zmienię kartę graficzną na 980 ( oczywiście nie zmienię, bo jest za drogi - ale warto spytać ) to szybkość komputera, i fps'u w grach - będzie większa?

Bo skoro tak czy siak mam +60 fps, to nie powinno być różnicy, skoro 60fps jest już maksymalnym wynikiem by gra była grywalna.

- Co do różnicy procesorów, myślę że nie jest tak jak mówisz - bo skoro cena jest droższa, to procesor powinien być bardziej wydajny, co nie?

- I już prawie ostatnie pytanie - czy sprzęt jest cichy?

- Czy możesz mi powiedzieć, do ilu w każdych wymienionych grach, może mi spaść fps? ( tak maksymalnie, np. 50 )

- I czy opłaca się wymieniać obudowę?

Oraz, czy możesz mi dać jakiś dowód, może być to nawet mały, drobny szczegół - dzięki któremu zaufam twojej znajomości? Nie chce, by się okazało że wydam 4099 zł ( w komputroniku ) + jeszcze np. kupno Wiedźmina a okaże się że będzie działać no tak max. w 50 fps.

Ponieważ kolega nie wierzył, że za zestaw wart 4k pójdzie mi Wiedźmin na ultra ustawieniach.

A faktycznie chce, żeby wszystkie gry które są obecnie na rynku były u mnie na ultra, ponieważ w przyszłości będą inne gry, lepsze - i bardziej wymagające, czyli będą mi spadać ustawienia ( z ultra - na bardzo dobre ) a jeżeli będę musiał dać średnie, wtedy będę w przyszłości zmuszony dać niskie ( i to jest ta różnica ) bo nie którzy kupują nawet komputery za 7 tysięcy+ by mieć wszystkie ustawienia na ULTRA, a więc co dają tę różnice cen, skoro wszystko tak dobrze mi pójdzie, jak u komputerze 2 razy droższym?

Pozdrawiam!

@Ne0x

Opublikowano

1. Będzie więcej fps

2. Nie będziesz mieć w każdej grze 60fps na ultra.

3. Ma większe taktowanie o 200mhz, różnica może kilku klatek.

4. Boxowe chłodzenie raczej nie należy do najcichszych :)

5. Tak, ten tracer to piekarnik.

6. Nie pójdzie Ci wiedźmin na 60fps z ustawieniami ultra. Zobacz sobie testy. Zestaw za 7k(gtx 980ti) brany jest zazwyczaj pod rozdzielczość większą od fhd gdzie zwyczajnie gtx 970 sobie średnio radzi. Ewentualnie pod monitor 144hz.

Tak swoją drogą kupowanie pc w komputroniku jest nieopłacalne.

PS jak myślisz przyszłościowo to r9 390 będzie lepszym wyborem od gtxa 970.

Opublikowano

1. Będzie więcej fps 2. Nie będziesz mieć w każdej grze 60fps na ultra. 3. Ma większe taktowanie o 200mhz, różnica może kilku klatek. 4. Boxowe chłodzenie raczej nie należy do najcichszych :) 5. Tak, ten tracer to piekarnik. 6. Nie pójdzie Ci wiedźmin na 60fps z ustawieniami ultra. Zobacz sobie testy. Zestaw za 7k(gtx 980ti) brany jest zazwyczaj pod rozdzielczość większą od fhd gdzie zwyczajnie gtx 970 sobie średnio radzi. Ewentualnie pod monitor 144hz. Tak swoją drogą kupowanie pc w komputroniku jest nieopłacalne. PS jak myślisz przyszłościowo to r9 390 będzie lepszym wyborem od gtxa 970.

To pytanie było do @Ne0x

Jeżeli chcesz mi pomóc, usuń komentarz który napisałeś, i napisz od nowa post ale z punktami u góry ( czyli temat który napisałem )

Ale dziękuje za pomoc ;)

Pozdrawiam.

@Edit

Dlaczego kupno na komputroniku jest nieopłacalne? ( Kupuje w sklepie, nie na stronie )

Możesz średnio powiedzieć na ilu fps mi wtedy pójdzie?

@Cinu.

Opublikowano

- GTX 980 ma trochę lepsze parametry, różnica między 970 a 980 to średnio od 5 do 10 fpsów.

- Jeżeli chodzi o procesory, nie zawsze droższy znaczy lepszy, w tym przypadku właśnie tak nie jest.

- Sprzęt jest cichy, ale dużo zależy od tego, jakie wybierzesz chłodzenie na procesor (oczywiście nie polecam BOXowego).

- Spadki FPS, z tym bywa różnie, dużo zależy też od tego, jak dbasz o komputer, jeżeli podczas gry będziesz miał uruchomioną masę programów, których nie potrzebujesz, lub będziesz gromadził niepotrzebne "śmieci" i wirusy na dysku to możesz się liczyć z różnymi problemami.

- Gra będzie Ci działać w 60 FPSach, ale oczywiście nie bez przerwy, jest dość wymagająca i w różnych momentach klatki spadają poniżej 60 (nawet wyżej napisałem: ustawienia wysokie/ultra), oczywiście jest to niedostrzegalne dla oka.

- Obudowa, wszystko zależy od Ciebie, wybierz sobie taką, która najbardziej przypadnie Ci do gustu.

- Różnica cen polega na tym, że ludzie kupujący sprzęt za większe pieniądze patrzą jeszcze dalej w przyszłość, albo po prostu mają manię posiadania tego co najdroższe, bo i tacy są, zapewne za jakieś kilka dobrych lat wyjdą gry, w których Twój komputer zacznie sobie radzić średnio, a ten droższy jeszcze tako siako będzie trzymał poziom, nic nie jest wieczne ^^

- Kupowanie w Komputroniku się nie opłaca ;)

Opublikowano

Kupowanie w komputroniku jest nie opłacalne, bo zwyczajnie mają zwykle większą marżę. Nikt Ci nie wykalkuluję jak ci gry w przyszłości pójdą. Na ten dzień taki komputer z i5 4590 i podkręconą GTX970 (dobry potencjał oc, można dojść do poziomu referencyjnego gtx980 z małym fartem) każda gra ci pójdzie w FullHD, w ustawieniach ultra.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ostatnie pytanie - w jakim serwisie najbardziej opłaca się kupić ten składak?
Za odpowiedź, jest plusik ;)
Po odpowiedzi - Ne0x dostaje najlepszą odpowiedź, bo najwięcej tutaj napisał, i dzięki niemu zachęcił mnie do kupna tego składaka :)
I chyba jednak kupię i5 4590

PS: Takie małe pytanko,- nie którzy piszą na internecie MSI GeForce - a nie którzy Nvidia GeForce | wiem, noobskie pytanie, ale nie wiem o co chodzi - czy to tylko celowa inna nazwa i ten sam sprzęt, czy to są inne rodzaje tego?

@Zeciarz.
@Ne0x
@Cinu.

Opublikowano

Najbardziej opłaca się kupować na Morele.net.

Nvidia to producent procesora graficznego, czyli "serca karty", MSI, ASUS, EVGA i inne, to firmy produkujące różne podzespoły komputerowe, np. płyty główne, ale sprzedają również karty graficzne (montują swoje chłodzenie, podkręcają je) ;)

Opublikowano

Ostatnie pytanie - w jakim serwisie najbardziej opłaca się kupić ten składak?

Za odpowiedź, jest plusik ;)

Po odpowiedzi - Ne0x dostaje najlepszą odpowiedź, bo najwięcej tutaj napisał, i dzięki niemu zachęcił mnie do kupna tego składaka :)

I chyba jednak kupię i5 4590

PS: Takie małe pytanko,- nie którzy piszą na internecie MSI GeForce - a nie którzy Nvidia GeForce | wiem, noobskie pytanie, ale nie wiem o co chodzi - czy to tylko celowa inna nazwa i ten sam sprzęt, czy to są inne rodzaje tego?

@Zeciarz.

@Ne0x

@Cinu.

morele.net proline.pl esc.pl

Generalnie gdyby nie problemy z morele.net przy reklamacji, to byłby to najlepszy sklep w polsce.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...