Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy warto przesiąść się na linuxa

kkoondzio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim :) Nie wiem zbyt wiele o tym systemie operacyjnym ale ostatnio zastanawiam się czy nie przesiąść się na niego z win 7. Mój komputer jest średni i praktycznie nie gram na nim w żadne gry. 4gb ramu i swoje już przeżył :) Chciałem was zapytać co wy o tym sądzicie i czym właściwie różni się od win 7 ? 

Opublikowano

­Jak najbardziej można. Polecam na początek przesiąść się na jakąś prostą dystrybucję pokroju Ubuntu i zobaczyć czy ci będzie pasować, ewentualnie poduczyć się obsługi Linuxa, a potem możesz pobawić się z innymi, mniej czy bardziej zaawansowanymi (Arch, Mint, Debian, są tego setki).

Ogólnie to Linux to świetny system, nie ma go co porównywać do Windowsa, bo to dwa różne światy. Pod Linuxem mamy pełną kontrolę nad swoim systemem i możemy na nim robić i zmieniać dosłownie wszystko, ograniczają nas jedynie umiejętności i wiedza.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Jak mówiłem jestem całkiem zielony :) Czym się róznią wersje Linuxa (ubuntu, debian td) oraz czy mogą być jakieś problemy ze sterownikami ?

Opublikowano

Wszelkie sterowniki jakich byś potrzebował, o ile nie masz jakichś wymyślnych kart sieciowych czy graficznych znajdują się w jądrze Linuxa i w internecie, więc z tym nie ma większego problemu.

Różnice między dystrybucjami to głównie inne nakładki graficzne, podstawowe programy typu menadżery plików czy przeglądarki internetowe, oraz inne menadżery pakietów ale oprócz tego ostatniego to możesz dowolnie manewrować w temacie softu i nakładek graficznych, więc różnice nie są ogromne.

Ze środowisk mogę ci polecić LXDE, XFCE i Cinnamon ze względu na to że są dość podobne do windowsowego Explorera i całkiem przyjemne w obsłudze. Odradzam natomiast Gnome, bo jest ciężkie i takie nijakie (przynajmniej moim zdaniem).­

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Ubuntu bazuje na Debianie, a Mint na Ubuntu, moim zdaniem najlepsze z tych trzech byłoby Ubuntu.

Opublikowano

Sterowniki nie są problemem jak umie się użyć Google, wiec problemu nie miałeś tylko nie potrafiłeś go rozwiązać, pod linuxem trzeba to zrobić samemu  

Problematyczne są raczej tylko dystrybucje na nietypowym sprzęcie jak widać który posiadałeś, wystarczy jedno nieobsługiwane urządzenie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie instaluj UBUNTU, bo nie zrozumiesz Linuxa. 
Korzystając z dystrybucji pochodnych od Debiana tracisz generalnie czas, często jesteś strasznie ograniczony, uczysz się zbytecznych schematów. 
IMO najlepiej zacząć od poważnej dystrybucji jak Debian albo Arch - gorąco zachęcam do wypróbowania tego drugiego. Trudna instalacja, przy której idealnie zrozumiesz działanie poszczególnych elementów i dopasujesz os pod siebie. 
Jeżeli jednak przeraża Cię grzebanie w plikach to zamiast UBUNTU wybierz ElementaryOS. Pantheon jako środowisko graficzne to cudo. 

Opublikowano

Sterowniki nie są problemem jak umie się użyć Google, wiec problemu nie miałeś tylko nie potrafiłeś go rozwiązać, pod linuxem trzeba to zrobić samemu 

To czego w takim razie nie potrafił rozwiązać?? "Nieproblemu"?

#fucklogic

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Skoro dla niego problemem były sterowniki których instrukcje instalacji i pliki  mógł sobie znaleźć, potem samemu doinstalować więc nie są one problemem  tylko lenistwo usera który potem twierdzi że sterowniki są problemem systemu. U niego akurat były  ale u innych wcale nie muszą być.  

Większość nie robi poprawek sterowników czy kernela pod linuxem bo za bardzo przyzwyczaiła się do windowsa albo nie wie jak.  Atleif  to dobrze opisał, już sama instalacja jest trudna niekiedy, a to dopiero początek w rozwiązywaniu późniejszych problemów jeśli się chce mieć wydajny system a nie tylko działający. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie instaluj UBUNTU, bo nie zrozumiesz Linuxa. 

Korzystając z dystrybucji pochodnych od Debiana tracisz generalnie czas, często jesteś strasznie ograniczony, uczysz się zbytecznych schematów. 

IMO najlepiej zacząć od poważnej dystrybucji jak Debian albo Arch - gorąco zachęcam do wypróbowania tego drugiego. Trudna instalacja, przy której idealnie zrozumiesz działanie poszczególnych elementów i dopasujesz os pod siebie. 

Jeżeli jednak przeraża Cię grzebanie w plikach to zamiast UBUNTU wybierz ElementaryOS. Pantheon jako środowisko graficzne to cudo. 

Trudna instalacja i odrazu się zniechęci i wróci do windowsa, na jego potrzeby ubuntu albo mint jest wystarczający. ElementaryOS to praktycznie to samo co ubuntu tylko z nakładką graficzną podobną do systemu apple

Opublikowano

Jeżeli trudna instalacja zniechęci przyszłego użytkownika systemów UNIXowych, to znak, że takie systemy nie są dla niego. Moim zdaniem, nie każdy "nadaje" się na użytkownika linuxa. Jeżeli ktoś chce mieć prosty system, to wybiera WINDOWSa albo MACos. Może próbować z linuxami i wtedy faktycznie, niech wybierze jakieś UBUNTU/ELEMENTARY - tylko po co? Na pewno pojawią się jakieś problemy, które go zniechęcą. 

@Rav3 Może i to samo, ale ładniejsze. Jak człowiek ma już być w klatce, to niech to będzie chociaż klatka złota. ;) 

Odnośnie stabilności Elementary - to nie wiem. Ja osobiście korzystam z arch linux. Za to jestem zauroczony pantheonem jako środowiskiem graficznym. 

Opublikowano

Na początek LMint, zainstalować w RAM i cieszyć się lepszą wydajnością.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...