Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mocny zestaw 4K, render,gry

Marcinlam

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Potrzeba mi porządny zestaw, taki na którym będzie możliwość szybkiego renderowania (praca) oraz również dobrych osiągów w grach.

Z rzeczy jakie mam, to procesor i7 5930k (taki też ma się znaleźć w komputerze, więc proszę żeby wszystkie podzespoły były kompatybilne) Oraz dysk barracuda 3TB.

Teraz może powiem o rzeczach które najlepiej żeby się w tym zestawie znalazły.

Jakiś szybki i o jakiejś nie zbyt małej pojemności dysk SSD, karta dźwiękowa, mobo które współgra z procesorem który wcześniej już podałem, ładna i cicha obudowa, dobre chłodzenie.

Karta graficzna koniecznie od Nvidii, monitor 4k

Chciałbym jeszcze, aby ten zestaw dawał rade coś zdziałać na rozdzielczości  4K w najnowszych grach.

Na komputer (nie wliczając w to procesora, dysku hdd) oraz monitor 4k mam 7 000€, wy możecie podawać ceny w ZŁ, nie ma problemu, i tak będę szukał w sklepach.

Jeśli będzie coś konkretnego i wartego dopłacenia, to proszę pisać, najwyżej przełożę kupno o trochę czasu.

Komputer planuje kupić na następny tydzień, prosiłbym też, aby była to naprawdę dobra maszyna, no bo nie będzie to tylko komputer do zabawy, ale też właśnie do pracy.

Z Góry dzięki:)

Opublikowano

Skoro chłop ma koło 28k na kompa (lol) to po co mu taka mierna 980.

Bierz 2x TITAN X, Ram z taktowaniem 3000MHz

5p4o3dk.png

i5-6600K Skylake 4,6GHz | GTX 970 4GB | Ripjaws DDR4 2x4GB 3000MHz 

Opublikowano

Cześć

Potrzeba mi porządny zestaw, taki na którym będzie możliwość szybkiego renderowania (praca) oraz również dobrych osiągów w grach.

A konkretniej z tym renderowaniem?

CPU Intel Core i7 3770K GPU SLI EVGA GTX 780 ACX SC RAM 4x4GB Corsair Dominator Platinum 16GB MOBO Asus Sabertooth Z77 COOLER CPU NZXT Kraken X60 @ Akasa Apache 140mm x2 SSD Plextor M5S 128GB + Curcial M550 128GB HDD WD Green 2x2TB PSU Seasonic Platinum 860W CASE NZXT H630

Kopsnij PLUSIKA :)

Opublikowano

Skoro chłop ma koło 28k na kompa (lol) to po co mu taka mierna 980.

Bierz 2x TITAN X, Ram z taktowaniem 3000MHz

Mierna 980? Wydajność na identycznym poziomie z GTX'em Titan X i też może w każdej chwili połączyć dwie w SLI, tyle że zaoszczędzi sobie ponad 1500 zł.

Opublikowano

Mierna 980? Wydajność na identycznym poziomie z GTX'em Titan X i też może w każdej chwili połączyć dwie w SLI, tyle że zaoszczędzi sobie ponad 1500 zł.

Śmiechłem

Przeczytaj co kolega napisał, a potem mu wciskaj 980

5p4o3dk.png

i5-6600K Skylake 4,6GHz | GTX 970 4GB | Ripjaws DDR4 2x4GB 3000MHz 

Opublikowano

Śmiechłem to ja z Twojej wiedzy, jeżeli Twoje argumenty bazują na "po co ma brać marną 980 jak może mieć 2x Titan X", "po co mu RAM 2133Hz jak może mieć 3000Hz" to nie mamy o czym rozmawiać ;)

PS. Najpierw sobie poczytaj różne artykuły a dopiero później mów co jest lepsze lub gorsze. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premierowy_test_geforce_gtx_980_ti_tansza_wersja_gtx_titan_x

Opublikowano

Jezus maria... gdybym miał 28k nie kupiłbym nigdy w życiu ssd o skromnej pojemności 256GB. Pod system bym wziął 950 Pro 512GB, a pod resztę 850 Pro 2TB, a być może nawet 3 lub 4 takie sztuki jakby budżet pozwolił. W porównaniu do HDD niebo, a ziemia.

Opublikowano

Śmiechłem to ja z Twojej wiedzy, jeżeli Twoje argumenty bazują na "po co ma brać marną 980 jak może mieć 2x Titan X", "po co mu RAM 2133Hz jak może mieć 3000Hz" to nie mamy o czym rozmawiać ;)

PS. Najpierw sobie poczytaj różne artykuły a dopiero później mów co jest lepsze lub gorsze. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/premierowy_test_geforce_gtx_980_ti_tansza_wersja_gtx_titan_x

Zalman Z9 w takim budżecie, to samo z Macho...

Cześć

Z rzeczy jakie mam, to procesor i7 5930k (taki też ma się znaleźć w komputerze, więc proszę żeby wszystkie podzespoły były kompatybilne) Oraz dysk barracuda 3TB.

Teraz może powiem o rzeczach które najlepiej żeby się w tym zestawie znalazły.

Jakiś szybki i o jakiejś nie zbyt małej pojemności dysk SSD, karta dźwiękowa, mobo które współgra z procesorem który wcześniej już podałem, ładna i cicha obudowa, dobre chłodzenie.

Karta graficzna koniecznie od Nvidii, monitor 4k

Chciałbym jeszcze, aby ten zestaw dawał rade coś zdziałać na rozdzielczości  4K w najnowszych grach.

Na komputer (nie wliczając w to procesora, dysku hdd) oraz monitor 4k mam 7 000€, wy możecie podawać ceny w ZŁ, nie ma problemu, i tak będę szukał w sklepach.

Jeśli będzie coś konkretnego i wartego dopłacenia, to proszę pisać, najwyżej przełożę kupno o trochę czasu.

Komputer planuje kupić na następny tydzień, prosiłbym też, aby była to naprawdę dobra maszyna, no bo nie będzie to tylko komputer do zabawy, ale też właśnie do pracy.

Z Góry dzięki:)

Mógłbyś napisać w jakim kraju mieszkasz? O jaki render chodzi dokładnie? Interesuje cie WC/LC? Jeśli nie to może połączenie referenta z niereferentem dla niższych temperatur?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Ne0x, tak jak wyżej kolega powiedział, zapoznaj się z tematem i z kwotą jaką na niego mam i do czego tak naprawdę będzie mi potrzebny. 

Jedna karta graficzna w tym zestawie nawet mi się nie widzi.

Mieszkam w Niemczech. Chodzi o renderowanie modeli 3d, konwertowanie różnych rzeczy itd. WC/LC mnie nie interesuje.

Procesor będę trochę podkręcał

W kwestii gpu, najlepiej kilka kart, bo nie sądzę że niestety na jednym 980 będę grał w najnowsze gry w 4k w nawet stałe 60fps, bo do pracy jedna 980 by mi starczyła, no ale cóż :D

Dyski chcę dwa, najlepiej dosyć pojemne i dosyć szybkie (będzie rajdo. dokupię jeszcze jeden hdd i też będzie raid0)

Buda z9 za 200zł, do zestawu w którym będzie siedziało tyle tysięcy? Nie ma mowy, chciałbym coś lepszego (z jakimiś filtrami kurzu, dobrymi wiatrakami i nie wiem co tam jeszcze:D)

I jakiś porządny zasilacz oraz chłodzenie do cpu (żadne wodne, zwykłe) będzie on podkręcany, więc przyda się żeby trochę mocy było.

Jeszcze pytanie, do ilu GHz da rade podkręcić ten mój procek? i7- 5930k. 

Jeśli cpu jest za słaby (Nie wiem, nie orientuje się w tym jakie są procesory obecnie) To mógłbym ten procesor sprzedać, kupiło by się lepszy (Sam nic na niego nie wydałem, tak więc można byłoby tak zrobić, no ale wydaje mi się że tamten procesor jest dosyć mocny, ale może mi się zdaje :) )

Opublikowano

Budżet naprawdę przyzwoity, jest się czym pobawić :)

Na starcie, o tym zestawie co Ci kolega na przodzie podrzucił ( http://www.morele.net/inventory/info/jZPfxh/) nawet nie myśl, bo trochę dno.

Jeśli możesz, to moglibyśmy wymienić procesor, tamten jak sam powiedziałeś, najwyżej byś sprzedał. Moja propozycja to i7-5960x. To koszt około 4tyś.

GPU: 

Dałbym tutaj 3way SLI, mianowicie Geforce GTX 980ti, może być od hybrid od EVGA, bardzo ładne gpu. Za trzy karty około 10tyś.

RAM:

Jeśli to jakiś poważniejszy render, to nie ma co oszczędzać na pamięci. Dlatego bierz 64gb 3kmhz. Mogą być od g.skilla około 2.5k

PSU:

Do takiego zestawu nie ma co brać jakieś 800W. Mocna maszyna potrzebuje dużo mocy, dlatego możesz brać np. corsair 1200w 80 plus platinum - 1400zł

MOBO:

Tutaj to wiadomo, x99a mpower. około 1200zł

COOLER:

CPU Noctua NH-D15 - 370zł

lub

Thermalright HR-22 - tak samo, 370zł

CASE:

Aquarius X90 Pure Black - 300zł

SSD:

2x plextor 500gb m6p - za dwa dyski okolo 2.4k

Monitor:

LG 34UM95 - około 3k

Myślę że porządny zestaw. Jak możesz, to wymień procesor tak jak pisałem (i tak nie przekracza budżetu) Radze dyski hdd dokupić, 3tb będzie Cię pewnie szybko blokowało.

Gwarantowane stałe 60fps na ultra high w rozdzielczości 4k, a to wszystko na pięknym monitorze, i w cichych warunkach.

BALLIN BALLIN

Opublikowano

skoro cie stac do doinwestuj do 5960x, 8 rdzeni sie przyda, skoro renderujesz

ile dokladnie potrzebujesz miejsca? bo cie stac na jeden dobr pojemny ssd, chcesz magazyn danych z hdd czy wyzyjesz na samym ssd?

poki cos takiego http://www.morele.net/inventory/info/b4lVGh/+ https://www.overclockers.co.uk/asus-pg27aq-rog-swift-27-3840x2160-ips-4k-g-sync-gaming-widescreen-led-monitor-black-red-mo-090-as.html / http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16824009658

i7 5960x, 2x 980ti od palita, x99 deluxe od asusa, 950 pro na system i 850 pro na dane, monitory 4k z gsync

jak masz pytania, prosby, pisz 

­

Opublikowano

Podejrzewam, że zestaw będziesz kupował za granicą?

Tak

Komputer jest kupiony prawie cały kupiony, wybrałem to co podał kolega HEMINGWAY

Tylko mam pytania teraz, mianowicie:

Czy można kupić trzy dyski ssd i zrobić raid 0? Bo kasy mi starczy

Kupować windows 10 czy 8 a może 7?

Karta dźwiękowa Sound Blaster X-Fi Titanium HD będzie dobra do gier, filmów muzyki?

Opublikowano

Tak

Komputer jest kupiony prawie cały kupiony, wybrałem to co podał kolega HEMINGWAY

Tylko mam pytania teraz, mianowicie:

Czy można kupić trzy dyski ssd i zrobić raid 0? Bo kasy mi starczy

Kupować windows 10 czy 8 a może 7?

Karta dźwiękowa Sound Blaster X-Fi Titanium HD będzie dobra do gier, filmów muzyki?

Można kupić trzy ssd i zrobić rajd0, ale czy będzie dużo wydajniejsze niż dwa ssd? Nie. Jeśli natomiast masz dużo kasy i jesteś w stanie kupić trzeci dysk, to oczywiście możesz.

Osobiście mam windows10 i polecam.

Tak, to jest dobra karta dźwiękowa.

BALLIN BALLIN

Opublikowano

Można kupić trzy ssd i zrobić rajd0, ale czy będzie dużo wydajniejsze niż dwa ssd? Nie. Jeśli natomiast masz dużo kasy i jesteś w stanie kupić trzeci dysk, to oczywiście możesz.

Osobiście mam windows10 i polecam.

Tak, to jest dobra karta dźwiękowa.

Skoro mówisz że nie będzie dużo wydajniejsze, to zostanę przy dwóch;) Wezmę też windowsa 10 i kartę dźwiękową którą podałem, dzięki bardzo za odpowiedzi:)

Opublikowano

niewazne czy ssd czy hdd, raid 0 zwieksza wydajnosc, jest to w przypadku ssd jeszcze bardziej zauwazalne

co do karty dzwiekowej masz taniej lepszego pod wzgledem stereo aima sc 808, zainteresowalbym sie tez asusem xonarem stxem, ale wiele o niej nie moge powiedziec, wiec ci nie polece od reki

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...