Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Moby biją bez podejścia / Przeszywające uderzenie w mobach/Niewidzialna ściana

bartek1111120

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam taki bug na swoim serwerze, że mobki biją bez podejścia. Stoję np. klika metrów od nich, po naciśnięciu pelerynki męstwa, wszystkie zadają dipsy w efekcie leżysz po kilku sekundach. 

Wiem, że istnieje taki coś ----> Accumulation 0.00   -284.37 0.00 i że wkleja się to w : /usr/home/game/share/data/monster/i np.: ent_red

od razu pod linijką MotionDuration

I teraz pytanie, czy jeżeli chcę żeby mobki nie biły z daleka, to dla każdego moba, ta wartość jest inna, czy wszędzie mam dać to samo? Bo fakt ta wartość poprawiła to, że mobki nie biją z daleka, ale i tak zanim mob np. podniesie rękę dipsy już dostaję. Poprawione jest to, że dopiero jak podejdą to biją z bliska. 

Oraz gdzie mogę poprawić te wartości dla AV1 AV2 itd. Mógł by mi ktoś np. podpowiedzieć gdzie są mobki z AV1, AV2, V2 i V1 nie mogę tego znaleźć

I druga część pytania. 

Jak zrobić, żeby mobką nie wchodziła przeszywka. Chodzi o to, że jak jestem np. na AV2, i założoną mam zbroję z dużą wartością obrony, to moby napier****** takie dipsy, że to jest nie porozumienie, żeby nie wchodził taki dmg muszę zdjąć zbroję i dobiero wtedy normalnie biją. Chciał bym, żeby np. W PVP działało to normalnie, czyli im więcej defa tym większe przeszywki, ale żeby moby nie zadawały takich obrażeń bo równie dobrze można byłoby chodzić na Av2 w mnisiej zbroi. 

PS: W AV2 jest dużo komnat, i jest taki mały bug, że przez jedną do następnej nie można przejść. No po prostu widać ją, ale biegniesz np. na koniu i stoisz w miejscu. Jak by stała tam niewidzialna ściana. 

Opublikowano

Wypowiem się co do dmg mobów, nie wiem jakie masz pliki, ale super sprawa by była, gdyby one korzystały z bazy MySQL.

Damage mobów jest pobierany głównie z ich statystyk (kolumny: ht, iq, st, dx) oraz z Minimalnych i maksymalnych obrażeń (kolumny damage_min i damage_max), kiedy game sobie już to wszystko policzy jak ma zaimplementowane w funkcji (nie wiem gdzie i jaka) wynik mnoży przez zawartość kolumny `dam_multiply`, polecam przyjżeć się właśnie tym kolumnom, co do samego wyłączenia przeszywki mobom, po prostu zmień zawartość kolumny enchant_penetrate w mob_proto na 0.

tutaj dam Ci proste query dla jednego moba:

UPDATE `mob_proto` SET `enchant_penetrate` = 0 WHERE vnum = id_moba
a tutaj masz query na wyłączenie przeszywki dla kilku mobów (zakres od do):

UPDATE `mob_proto` SET `enchant_penetrate` = 0 WHERE vnum BETWEEN start_id AND koniec_id
co do bugu z mapą AV2, wgraj do klienta nowszą wersję mapki, najlepiej z metin2pl.

Z tego co pamiętam mapki AV zmieniały się dość często.

No i co do zasięgu ataku mobów, w mob_proto odpowiada za to kolumna `attack_range`.

Dla walki wręcz zasięg jest między 50, a 150

(chodzi o promień moba (czerwone kółeczko wokół psa http://scr.hu/1yl7/vw75d))

Dla ataku z dystansu najlepiej trzymać wartości między 600 a 1300 (kiedyś ustawiłem pustynnemu oku zasięg ataku 2000)z bardzo

daleka mnie napierdalał tymi swoimi kulkami.

arijh2.jpg

Opublikowano

lazarus.1988

Korzystam z plików by_takiniesmialy 

Mógł byś mi wytłumaczyć, jak dodać nowe AV2? Od początku do końca, bo nie mam zamirau szpanować i mówić jak się znam, bo tak naprawdę nie wiem jak to dodać(dopiero się uczę ) :)  Mały poradniczek w odp byś dodał, jak i co po kolei zrobić i byłbym mega wdzięczny. 

Opublikowano

lazarus.1988

Korzystam z plików by_takiniesmialy 

Mógł byś mi wytłumaczyć, jak dodać nowe AV2? Od początku do końca, bo nie mam zamirau szpanować i mówić jak się znam, bo tak naprawdę nie wiem jak to dodać(dopiero się uczę ) :) 

Po co używasz to stare zbugowane gówno ? Wyciągnij sobie z plików Terenzo tą atlantyde.

Opublikowano

DiabloXPL

Bez obrazy, ale kłania ci się czytanie ze zrozumieniem. Mam wrażenie, że przeczytałeś tylko" korzystam z plików by_takiniesmialy" Bo, tak jak pisałem u góry, nie umiem tego zrobić.

Opublikowano

@lazarus.1988

Mógłbyś podesłać/napisać małą instrukcję jak podmienić piki, żeby nie było tej "nie widzialnej ściany"? Oraz skąd te pliczki mam wziąć :p. Bo nie wiem skąd i gdzie to zamienić :) 

Opublikowano

Po co używasz to stare zbugowane gówno ? Wyciągnij sobie z plików Terenzo tą atlantyde.

A terenzo to nie jest zbugowane gówno? Haha...

Opublikowano

za szybkosc mobow odpowiada 03.gr2 wystarczy podmienic zrobilem tak kiedys na serwie w v2 na lucznikach zamienilem na szybsze 03.gr2

od pajakow soldzerow i lucznki i weze zapierdzielaly az wicher jak pajaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...