Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kino no Tabi: The Beautiful World - dyskusja (+ pytanie do Was)

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co ten Silvuś ostatnio? Obsypuje Was prezentami czyt. opisami anime, niczym prawdziwy Santa @KlauS. a 6 grudzień dopiero za ­18 dni, hehe... No dobra, koniec już tych żartów. Pozwolicie, że zaprezentuję teraz Wam ostatnią ,,chińską baje" którą udało mi się obejrzeć, a nosi ona nazwę ,,Kino no Tabi: The Beautiful World"  

kinos-journey-shared-picture-australia-1

Link do MAL

/tutaj znajdziecie wszystkie informacje dotyczące tejże produkcji/

Fabuła, główny bohater etc.

Kino, główny bohater serii jest przybyszem-podróżnikiem. Jeździ od kraju do kraju (np. kraj smutku, pokoju) na swoim, gadającym motocyklu Hermesie. W każdym z nich zostaje dokładnie na 3 dni, nie więcej, chcąc poznać mieszkańców, a także obyczaje-zwyczaje tam panujące. Poznaje specyfikę, problem tam leżący (Napotyka przykłady ludzkiej naiwności, głupoty, okrucieństwa, wrogości, współzawodnictwa, szaleństwa. Do czego może doprowadzić demokracja i tak dalej..... Są też jednak: marzenia jak i poświęcenie) Zadaje mnóstwo pytań, a to chce się angażować w ich sprawy, to już całkiem inna historia. Pełni rolę obserwatora (Trochę bezbarwny, bezpłciowy. Tak jak napisałem wcześniej stara się nie wpływać bardzo na otaczającą go przestrzeń to jednak czasami jego obecność powoduje te jakieś zmiany) Mimo iż fabuła wydaje się być epizodyczna, a każdy odcinek opowiada o czymś innym (Oprócz dwóch, które są o tym samym. Drugi odcinek jest przedłużeniem, kontynuacją) to pod koniec ......

Teksty-dialogi nie są zbyt długie, ktoś jak nie lubi bardzo dużo czytać, nie będzie musiał. 

Seria zawiera odniesienia do naszego życia, metafory, myśli filozoficzne oraz rady życiowych. Oto jedna z nich:

,,Niebezpieczenie jest pogrążyć się w nierealnym świecie, podróżniku. Nieważne jak fajnie może być, jest to nieprawdziwe"

Pewnie nie odkryłem wszystkich, a i tak chciałbym, żeby tego było jak najwięcej xD

Kreska, animacja

Tytuł z 2003 roku, więc nie każdemu może przypaść do gustu (Oczywiście mam na myśli te osoby, które chcą wiecznie doznawać orgazmu wzrokowego. Ja szczerze powiedziawszy ,,martwiłem się" że kreska może być beznadziejna, że raczej mi do gustu nie przypadnie. Staram się nie odrzucać czegoś przez tylko i wyłącznie kreskę, no chyba, że jest naprawdę góóówniana, moim zdaniem. Wtedy już bardziej) Odpaliłem ,,animu" obejrzałem trochę, a po jakimś czasie już byłem w 100% pewien, że nie zamieniłbym ją na żadną inną ;)

Animacja zaś była ładna, podobała mi się. Do niej nie miałem żadnych zastrzeżeń

OST, OP, ED

OP  <3

a tutaj jak ktoś chce, pełna wersja

ED i OSTy też niezłe. Pasują, czuć ten klimat.

Podziękowania + ocena

Bajka skierowana bardziej do osób dojrzalszych. Tych, którzy poszukują czegoś innego/nowego, a mianowicie nieco spokojniejszych serii (dla wielu może to być zbyt nudnawe) z odrobiną dramatu, a nie strzelanin (Chociaż tutaj też takie występowały w niektórych miejscach. Kino był zmuszony podjąć walkę) komedie romantyczne (Czasami dwaj partnerzy sobie zażartują) lub hentajów. 

Najbardziej do gustu przypadły mi te odcinki: 10,12,13 + zakończenie (Tylko 13 odcinków. Z tego co zauważyłem jest również sequel w postaci 28 minutowego filmu)

Gdyby nie @Dragon33 to może nigdy/prędko bym się o tej bajce nie dowiedział. Także, dzięki Smoku xD

Jak na te 12 lat obejrzało to tylko 37,625 a oglądała 3,353 (Według MAL) lecz najwięcej jest ocen 9/10. 8 i 10 mniej więcej po tyle samo, czyli coś musi być na rzeczy - anime potrzebuje większego rozgłosu :P

Anime mi się podobało dlatego ocena końcowa: 9-10/10

Pytanie do Was

Znacie jakiegoś podobne anime (Ci do oglądali Kino) do tego? albo do Mushishi? Podróżnik, myśli filozoficzne etc. Z góry dziękuję za pomoc :P

Mam nadzieję, że się chociaż trochę podobało, że nie zanudziłem. Czekam jak zwykle na Wasze komentarze (hejty też :P)

Do następnego, hej ;)

Opublikowano

Hejty hmm

Kino, główny bohater serii

Pełni rolę obserwatora

(Trochę bezbarwny, bezpłciowy)

Kino był zmuszony podjąć walkę 

Anime mi się podobało dlatego ocena końcowa: 9-10/10

Bardzo Ci się spodobało, polecasz i piszesz ten opis,

tylko czy Ty dalej nie wiesz że Kino-którą wyżej opisałeś, to była kobieta, albo raczej dziewczyna? Czy próbujesz ludziom wcisnąć kit w postaci gender bendera żeby później szoku doznali? Wygląda bezpłciowo bo przecież ukrywa ten fakt i ma zajebane bandażami małe cycki.

@Sil√eR

Zdziwiłbyś się bo jak dobrze pamiętam napisy polskie dość dwuznacznie określały jej płeć co wprawiało widza w zakłopotanie: brać go za faceta, czy za babkę?

:D

Opublikowano

No i się wydało :( Napisałem, ale później usunąłem to, że była dziewczyną. Na anime-odcinki jest obrazek i tam Kino bardziej laskę przypomina, tam oglądałem, czyli po zobaczeniu tego obrazka, na prawie 100% byłem pewien, że to laska. Nawet jakbym oglądał gdzieś indziej i myślał, że to chłopak to i tak bym się raczej późnej bardzo nie zdziwił. Nie jednego trapa w ,,animu'' widziałem :P

Opublikowano

No i się wydało :( Napisałem, ale później usunąłem to, że była dziewczyną. Na anime-odcinki jest obrazek i tam Kino bardziej laskę przypomina, tam oglądałem, czyli po zobaczeniu tego obrazka, na prawie 100% byłem pewien, że to laska. Nawet jakbym oglądał gdzieś indziej i myślał, że to chłopak to i tak bym się raczej późnej bardzo nie zdziwił. Nie jednego trapa w ,,animu'' widziałem :P

Był odcinek o jej przeszłości. Bajka jest bardzo ambitna i dobrze wykonana, pewnie najlepsza bajka jaką widziałem.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Tak dobrze mi szło, a tutaj znienacka ostrzeżenie. Co Ja teraz zrobię? ;(

@Dragon33

Nawiązując do tego pytania. Znasz może jeszcze jakieś inne ambitne? Pomijając Mushishi, Ergo Proxy, Haibane Renmei, Texhnolyze, Experiments Lain? Te znam (przynajmniej z opisu. Kiedyś może je obejrzę.... no chyba, że tutaj lub gdzieś indziej napisałbyś czy oglądałeś, któreś z tych i które powinienem wybrać) :D

//To jest upomnienie, a nie ostrzeżenie, skarbie.

Ariness

@Ariness

//,,Skarbie" jak ładnie xD ... Niech Ci będzie :3

Silver 

Opublikowano

texhnolyze dropnałem, ale klimat specyficzny i zasługuje na sprawdzenie. haibane całego nie widziałem, lain to samo, ale mushishi jest bardzo spoko. mało jest bajek ambitnych

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Tak dobrze mi szło, a tutaj znienacka ostrzeżenie. Co Ja teraz zrobię? ;(

@Dragon33

Nawiązując do tego pytania. Znasz może jeszcze jakieś inne ambitne? Pomijając Mushishi, Ergo Proxy, Haibane Renmei, Texhnolyze, Experiments Lain? Te znam (przynajmniej z opisu. Kiedyś może je obejrzę.... no chyba, że tutaj lub gdzieś indziej napisałbyś czy oglądałeś, któreś z tych i które powinienem wybrać) :D

//To jest upomnienie, a nie ostrzeżenie, skarbie.

Ariness

@Ariness

//,,Skarbie" jak ładnie xD ... Niech Ci będzie :3

Silver 

Ja bym powiedział, że nie ładnie, tylko pedalsko. Jakbym napisal tak do faceta to oznaczałoby, że jestem gejem, ale to, że [...] to gej to chyba oczywiste.

Ciekawe za co dal ci to upomnienie, ja tu nie widze lamania regulaminu.

Jesli chodzi o pytanie - Jakie ambitne anime polecamy -  cóż, ambitność to coś raczej względnego, nie wiem też czym jest ona dla ciebie. Wydaję mi się, że chodzi Ci bardziej o ambitnośc przekazu, formy, a nie np. fabuły. Niech więc tak będzie, polecę Ci anime pasujące pod to.

Jest nim nic innego jak - sao! bakemonogatari

Opublikowano

No bardziej ,,pedalsko" masz rację. Pisząc ,,ładnie" potraktowałem to jako nic takiego obracając przy tym w żart - śmieszkowanie... To czy ktoś jest gejem obchodzi mnie tyle co zeszłoroczny śnieg.

Dostałeś kolejnego bana i jeszcze mi tutaj wyjeżdżasz z regulaminem? xD

#topic

Dla każdego ,,ambitne" może znaczyć, być czymś innym, coś w tym jest. Jak któreś jest ambitne dla Ciebie (nieważne pod jaką postacią) to daj lub nie, jak chcesz. Ja uznam czy warto i czy się za to kiedyś zabiorę.

Bake już polecałeś.

Opublikowano

Zdrastwujtie tawariche - że tak powiem po japońsku xD

Tak się zastanawiam Śilver, w  coś ty się wplątał, że dostałeś % xD

@topic

Kolejne anime, które wygląda ciekawie, a ja nie mam czasu na obejrzenie ._. zachem ja ? No i jest trap ! Uwielbiam serie z trapem (tak naprawdę to nie) Ale czy coś podobnego pytasz ? Mi się to na przykład kojarzy z Valkyrie Chronicle - nie daje żadnej gwarancji, że to jest coś w stylu tego xD

gfgdf

Opublikowano

­@indywidualistaA

Dzięki za podanie anime, poczytam sobie trochę na jego temat ;) Ogólnie mi chodzi, żeby był podróżnik + płeć nie ma znaczenia + ciekawa fabuła, myśli filozoficzne, metafory i tak dalej. Ktoś łazi po świecie, zwiedza-odkrywa różne lokacje, poznaje zwyczaje-kulturę.

Taa. Czyżby ranpo kitan się przypominało i główny bohater w sukience? xD To było chore, ale tak swoją drogą to anime pod względem brutalności, psychologcznym (nie że krew się leje strumieniami, ale egzekucje, które nam pokazują już po ich zakończeniu

zmiażdżenie i zacementowanie

jak się zmienia ludzka psychika itp.) jest dobre.

Jak laska przypomina z wyglądu chłopaka jakoś bardzo nie przeszkadza, gorzej jest z facetem, który przypomina laskę. Autorzy stworzą laskę, dadzą żeńskie seiyuu i wmawiają widzom, że to chłopak, haha...

% nie dostałem xD Upomnienie za [ ] w moim przypadku było to [Opis anime] tak na przyszłość, uważajcie :P ... Jak widzisz zszedłem (prawie) na złą drogę xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...